RAT U UKRAJINI: Zelenski obišao borce; PVO sistemi Patriot već u Ukrajini (FOTO/VIDEO)

Novosti online

18. 04. 2023. u 07:13 >> 01:22

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini, 419. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Зеленски обишао борце; ПВО системи Патриот већ у Украјини (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Zelenski obišao borce

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posetio je danas ukrajinske trupe u Avdijevki, na istoku Ukrajine, saopštio je njegov kabinet.

Zelenski je primio raport vojnih komandanata o situaciji na bojnom polju i uručio priznanja vojnicima, navodi se u saopštenju koje je preneo Rojters. 

Hronika ratnih operacija: Vagnerovci napreduju u Bahmutu; Putin u Hersonskoj oblasti (MAPA)



Brjanski region

Ukrajinske oružane snage granatirale su pogranično selo Kurkoviči, Starodubski okrug: oštećena je jedna stambena zgrada, civilnih žrtava nije bilo.


Smer Starobeljsk

U ovom pravcu, situacija na frontu se nije bitno promenila: strane vode međusobne izviđačke i artiljerijske duele.

Ilustracija telegram rybar


Soledarski pravac

Na severnoj periferiji Bahmuta, borci PMC „Vagner“ nakon što su zauzeli bivšu zgradu gradske bolnice broj 2, počeli su da jurišaju na utvrđenja VSU u ulici Tolbuhin.

U centralnom delu grada „vagnerovci” su zaobišli položaje Oružanih snaga Ukrajine u rejonu železničkog elevatora i napredovali ulicom Krajnaja: vode se borbe za garažu.

Na južnoj periferiji, VSU i dalje po cenu velikih ljudskih gubitaka drži strateški važan odbrambeni centar na obodu autoputa Bahmut-Konstantinovka.


Donjecki pravac

U oblasti Avdejevke, ruske trupe nastavljaju borbu zapadno od Novobahmutovke.

Na jugu ruska artiljerija nanosi ciljane udare na uporišta Oružanih snaga Ukrajine severno od Vodjana.

Foto Tanjug/AP

Ruske jedinice nastavljaju da vode pozicione borbe u zoni avenije Družbi u Marjinki. Artiljerija i tenkovi pružaju vatrenu podršku snagama koje napreduju.

Na sektoru Ugljedar, ukrajinska komanda je posle neuspešnog napada prebacila dodatne snage na liniju fronta.

Duž cele linije fronta Oružane snage Ukrajine će koristiti bespilotne letelice male veličine za traženje vatrenih položaja Oružanih snaga RF.

Ukrajinske formacije nastavljaju da granatiraju aglomeraciju Donjeck: u glavnom gradu DNR pogođeni su stambeni objekti, tri osobe su poginule, još jedan muškarac je povređen.


Zaporoški pravac

U sektoru Orehovski, VSU prebacuje dodatne jedinice i vojnu opremu na liniju fronta, a takođe širi lažne informacije o navodnoj ofanzivi Oružanih snaga Ukrajine na Lobkove i Rabotino.

 

FOTO: AP/Tanjug


Južni front Hersonski pravac

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je Hersonsku oblast i LNR gde je razgovarao sa komandantima ruskih trupa i pružio podršku vojnom osoblju koje učestvuje u ratu.

Ruske trupe napale su objekte Oružanih snaga Ukrajine u Hersonu i okolini, dok je VSU gađao naselja na levoj obali Dnjepra.


POLITIČKI I DRUGI DOGAĐAJI

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posetio je ukrajinske borce u Avdejevki, koja se nalazi u neposrednoj blizini naprednih položaja Oružanih snaga Rusije.

Poljske vlasti najavile su da će ukinuti nedavno uvedenu zabranu tranzita ukrajinskog žita preko njene teritorije, ali i dalje neće dozvoliti da se uvozi na domaće tržište zemlje zbog protesta poljoprivrednika i pada cena poljoprivrednih sirovina.

Čelindžeri u Ukrajini? (VIDEO)

Britanija je donirala 14 tenkova Čelindžer 2 ukrajinskim oružanim snagama.

Foto: EPA

-Britanski instruktori su učili ukrajinsku vojsku kako da upravlja ovim tenkovima i da ih koristi na bojnom polju, izveštava Ministarstvo odbrane zemlje.

 

 

Napad dronom na Brjansku oblast

Gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je da je ukrajinski dron napao zgradu vojnog komeserijata novozibkovskog gradskog okruga. U napadu nije bilo žrtava.

On je na svom Telegramu napisao da je zgrada delimično oštećena i da su polomljeni prozori.

Stoltenberg: Još više oružja Kijevu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da, bez obzira na ogromne količine već predate pomoći, Alijansa treba da isporuči još više oružja Ukrajini.

-Priznajemo da je Ukrajini već isporučena orgomna količina oružja, municije i materijala, ali potrebno je da činimo još više, rekao je Stoltenber u intervjuu za televiziju „Si-En-En“.

 

Dronovi napali Zaporožje

U regionu Zaporožja ukrajinski branioci oborili su pet bespilotnih letelica tipa Šahed (Geranj).

Foto: Jutjub/Al Jazeera English/Defense and Geopolitics

Ovo je uveče saopštio šef Kancelarije predsednika Ukrajine Andrij Jermak na svom zvaničnom Telegram kanalu. Jermak nije izneo druge detalje napada osvajača na oblast Zaporožja. „U Zaporoškoj oblasti je oboreno 5 mučenika“, napisao je on.

 

Gagin: Rusi drže 90 odsto Bahmuta

Ruske snage su preuzele kontrolu nad skoro 90 odsto delova grada Bahmuta u Ukrajini, uzjavio je danas Jan Gagin, savetnik lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

Foto AP

-Privatna paravojna organizacija Vagner kontroliše oko 90 odsto delova Bahmuta i njeno napredovanje je neizbežno, rekao je Gagin, prenosi TASS.

Osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin izjavio je 11. aprila da ruske snage kontrolišu više od 80 odsto delova Bahmuta, uključujući sve administrativne zgrade.

 

Kao nestalo više od 7.000 pripadnika VSU

Više od 7.000 ukrajinskih vojnika se trenutno vode kao nestali, izjavio je danas Oleh Kotenko, ukrajinski komesar za nestala lica.

Prema njegovim rečima, oko 60 do 65 odsto nestalih se obično nađe u zatočeništvu, a moguće je da ostali nisu preživeli, prenosi Kijev independent.

Foto RIA.RU

Od početka sukoba sa Rusijom 24. februara prošle godine, u Ukrajinu se vratilo 2.235 ratnih zarobljenika iz ruskog zarobljeništva, rekao je danas predsednik Volodimir Zelenski.

 

Prigožin: Recidiv vagnerovaca 0,3%

Jevgenij Prigožin o zločinu koji su počinili borci PMC Vagner koji su se vratili iz Severnog vojnog okruga:

- PMC „Vagner“ pomno prati sudbinu svih štićenika po povratku kući;

Foto: Printskrin


- Trenutno samo 0,28 do 0,32% amnestiranih boraca počini neka krivična dela;
- Standardni procenat recidiva među oslobođenim zatvorenicima (koji nisu služili u Vagneru) je od 3,5 do 7%.

 

Američki Patrioti već u Ukrajini

PVO sistem Patriot je već isporučen Ukrajini. Ova informacija je objavljena na sajtu nemačke savezne vlade.

 

 

Francuzi predali Ukrajini AMX-10RC

Ministar odbrane Ukrajine objavio je snimak sa tenkovima na točkovima AMX-10RC koje je Francuska prebacila ukrajinskoj vojsci.

Foto Tanjug/AP

Oprema je ušla u službu Korpusa marinaca ukrajinske ratne mornarice.

 

 

Kozaci ponovo u Zaporožju

U Zaporoškoj oblasti ponovo će biti formirane kozačke jedinice, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora oblasti Evgenije Balicki. Odluka je doneta na sastanku lidera kozačkih organizacija u regionu.

-Siguran sam da će kozačka milicija takođe braniti granice Zaporoške oblasti, napisao je Balicki na Telegramu.

 

Foto: Profimedia

 

Saljdo: Spremna je klopka za VSU

Ukrajinske trupe će upasti u zamku kada pokušaju da izvrše kontranapad u oblasti Herson, gde je izgrađena slojevita odbrana, rekao je vršilac dužnosti guvernera regiona Vladimir Saljdo.

-Utvrđenja su veoma ozbiljna, u nekoliko ešalona, pa čak i ako neko pokuša da zabode nos, to će biti samo zamka da bi se ubili dodatni vojnici iz Oružanih snaga Ukrajine. Oni će jednostavno biti bačeni na klanje, rekao je Saljdo u programu televizije Rusija 24.

Foto Tanjug/AP

On je ranije u utorak najavio veliku gomilanje ukrajinske vojne tehnike na desnoj obali i rekao da postoji „očigledna priprema“ za forsiranje Dnjepra.

Ruski oklop izdržao dva udara

Ruski tenk ne prestaje da se bori ni posle dva neuspela napada. Prvo je pogođen dronom, a zatim bočno (POGLEDAJTE)

 

Zelenski obišao vojnike na prvoj liniji fronta

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obišao je ukrajinske vojnike na prvoj liniji fronta u Avdejevki, saopšteno je iz njegove kancelarije.

Zelenski je, kako je navedeno, saslušao izveštaj komandanta operativno-taktičke grupe „Donjeck“ u vezi sa situacijom u zoni njegove odgovornosti.

Lukašenko ponudio Pušilinu pomoć u normalizaciji života u DNR

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je ponudio je vršiocu dužnosti Donjecke Narodne Republike Denisu Pušilinu pomoć u obnavljanju normalizacije života u republici.

Foto AP

Kremlj: Moskva ne zna za mirovni plan Makrona o Ukrajini

Moskva nije dobila od Pariza ništa o mirovnom planu za rešavanje situacije u Ukrajini i ne zna za postojanje takve inicijative, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Zaista je bilo nekih saopštenja o tome da je, navodno, tokom posete Kini francuska strana govorila o nekakvim elementima. Do sada, međutim, nigde se nisu pokazali ti elementi. Nije nam poznato da postoji nekakav francuski plan i ništa od francuske strane nismo dobili - rekao je Peskov novinarima.

Portparol Kremlja je dodao da Moskva spremna da sasluša svaku mirovnu inicijativu koja dolazi iz inostranstva, pod uslovom da uzima u obzir poziciju Rusije.

Šojgu: Saradnja Rusije i Kine doprinosi smanjenju napetosti u svetu

Saradnja Rusije i Kine utiče na stabilizovanje situacije u svetu i doprinosi smanjivanju napetosti, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku s kineskim kolegom Li Šanfuom.

- Koordinacija našin napora na međunarodnoj sceni utiče na stabilizovanje situacije u svetu, doprinosi smanjenju konfliktnog potencijala. Važno je to što naše zemlje jednako ocenjuju suštinu transformacije globalnog geopolitičkog pejzaža koja je u toku - rekao je Šojgu.

Foto: Russian Defense Ministry

Bivši ukrajinski premijer: Kijev će bez zapadnog oružja pretrpeti poraz

Ukrajinska vojska potpuno zavisi od isporuka oružja i finansijske podrške Zapada, bez njih će pretrpeti poraz, izjavio je bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov.

Vazdušna opasnost

Vazdušna opasnost objavljena je u Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj i Poltavskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.

G7: Razmeštanje ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji neprihvatljivo

Šefovi diplomatije zemalja G7 saopštili su da je „pretnja“ Rusije da će razmestiti nuklearno oružje u Belorusiji neprihvatljiva.

„Neodgovorna nuklearna politika Rusije i njena pretnja da će razmestiti nuklearno oružje u Belorusiji su neprihvatljivi. Svaka upotreba hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja imaće ozbiljne posledice“, navedeno je u saopštenju.

Šefovi diplomatije „velike sedmorke“ su, takođe, osudili to što je Rusija „zauzela i miltarizovala“ Zaporošku nuklearnu elektranu, što „može dovesti do potencijalno ozbiljnih posledica po nuklearnu bezbednost“.

Ruske snage izvele grupni napad na ukrajinske trupe kod Severska

Ruska vojska izvela je grupni napad na ukrajinske snage u oblasti Severska, saopštio je za Sputnjik načelnik pres-centra vojne grupacije „Jug“ Ivan Bigma.

„U oblasti naselja Seversk artiljerijske jedinice višecevnih raketnih sistema 'Uragan' i 'Grad' 2. korpusa Južnog vojnog okruga izvele su grupni napad na ljudstvo i vojnu tehniku 54. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je oficir.

U oblasti naselja Belgorovka bombarderi Južnog vojnog okruga izveli su napad na privremene položaje odreda 81. aeromobilne brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Kremlj: Putin posetio štab armijske grupe "Dnjepar" u Hersonskoj oblasti

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je štab armijske grupe "Dnjepar" u Hersonskoj oblasti, na jugu Ukrajine, saopštila je pres-služba Kremlja, prenose ruske agencije.

„Vladimir Putin je u štabu armijske grupe Dnjepar u Hersonskoj oblasti saslušao izveštaje komandanta Vazdušno-desantnih snaga general-pukovnika Mihaila Teplinskog, komandanta grupe trupa 'Dnjepar' general-pukovnika Olega Makareviča i drugih vojnih komandanata“, prenosi Interfaks.

„Ne želim da skrećem vašu pažnju sa direktnih dužnosti u vezi sa komandovanjem i rukovođenjem, tako da ćemo raditi na poslovan način, kratko, ali konkretno“, rekao je Putin otvarajući sastanak sa komandantima.

Naveo je da mu je važno da čuje njihovo mišljenje o situaciji i da razmene informacije i zatražio da najpre čuje izveštaj o situaciji na pravcu Hersona, a zatim Zaporožja. U saopštenju se ne navodi kada je Putin posetio štab u Hersonskoj oblasti. Hersonska oblast se nalazi na jugu Ukrajine, a Rusija je u septembru prošle godine proglasila pripajanje te oblasti. Administrativno sedište te oblasti, grad Herson, pod kontrolom je ukrajinskih snaga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!