RAT U UKRAJINI: Kadirov poslao novu jedinicu na front; Patrioti na borbenom dežurstvu, Kijev dobio novu turu tenkova (FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

26. 04. 2023. u 07:05 >> 02:54

RAT u Ukrajini – 427. dan. Nastavljaju se borbe na svim delovima fronta. Mediji i dalje spekulišu o potencijalnoj kontraofanzivi ukrajinskih snaga, ali ruska strana ističe da u tome neće uspeti.

РАТ У УКРАЈИНИ: Кадиров послао нову јединицу на фронт; Патриоти на борбеном дежурству, Кијев добио нову туру тенкова (ФОТО/ВИДЕО)

Foto AP

 

“Rasputica”: Vojna tehnika VSU utonula u blato (VIDEO)

Tehnika Oružanih snaga Ukrajine na dostupnim snimcima je zaglavljena u blatu, što otežava kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinski militanti nastavljaju da objavljuju video snimke sa različitih sektora fronta, gde njihova vojna oprema zaglavljuje u blatu na putevima. Drugi video snimljen je u šumama Kremene.

Kadirov: Interventna čečenska jedinica upućena u ratnu zonu

Borci čečenske interventne jedinice čečenske policije Ahmat-1 upućeni su u zonu specijalne vojne operacije, saopštio je danas čečenski lider Ramzan Kadirov.

-Pripadnici jedinice interventne policije Ahmat-1 odeljenja Nacionalne garde Republike Čečenije krenulo je da smeni svoju sabraću u zoni specijalne vojne operacije. U jedinici se nalaze borci koji imaju bogato iskustvo u vojnim operacijama, objavio je Kadirov na svom Telegran kanalu, prenosi TASS.

Foto: Profimedia

Čečenski lider je podsetio da su mnogi borci u sastavu ove jedinice ranije bili angažovani u specijalnoj vojnoj operaciji, na oslobađanju strateških objekata i naselja u Donbasu.

Čečenski borci imaju sve što im je potrebno za izvršavanje operativnih misija, od kompletne borbene spreme do napredne opreme i naoružanja", poručio je Kadirov.

Patrioti na bojevom dežurstvu u Ukrajini

Ukrajinsko Vazduhoplovstvo je pokazalo prvi snimak borbenog dežurstva diviziona PVO sistema Patriot u Ukrajini. Napominje se da je prvu bateriju PVO/Protivraketnog odbrambenog sistema ukrajinska vojska dobila u aprilu 2023.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Uništen ukrajinski PVO sistem „Tor“ na zaporoškom pravcu (VIDEO)

Danas se na mreži pojavio snimak pogotka, dronom „Lancet“, protivvazdušnog raketnog sistema „Tor“ Oružanih snaga Ukrajine. Karakteristični detalji terena uhvaćeni u kadar omogućavaju da se utvrdi da je borbeno vozilo VSU pogođeno na autoputu E105 kod sela Grigorovka južno od Zaporožja.


Koordinate: 47.6638710, 35.3493160

Iako je ukrajinski PVO sistem bio u pokretu, dron je uspeo da ga precizno pogodi. To ukazuje i na veštinu operatera i na visoke mogućnosti samog bespilotnog kompleksa. Sam PVO sistem, iako nije u potpunosti izgoreo, garantovano je onesposobljen.

Foto printskrin youtube


Istovremeno, „Tor“ je prilično retka meta za Oružane snage RF. Do februara 2022. Oružane snage Ukrajine imale su u upotrebi manje od 10 sistema PVO ovog tipa, a ukrajinske formacije su na samom početku rata zarobile još nekoliko instalacija u ruskim marševskim kolonama. Ali zbog nedostatka municije, neprijatelj ih je retko koristio na liniji fronta.

Ukrajinske trupe granatirale su DNR 36 puta tokom dana

Ukrajinske trupe su u sredu 36 puta granatirale teritoriju Donjecke Narodne Republike, ispalivši 201 granatu, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

 

MO Britanije: Ne srađujemo sa jedinicim Azov

Britansko Ministarstvo odbrane negira da je britansko vojno osoblje stacionirano u Ukrajini pružalo bilo kakvu podršku ukrajinskoj nacionalističkoj jedinici „Azov“ (proglašena kao teroristička organizacija i zabranjena u Ruskoj Federaciji) od početka sukoba u Ukrajini, proizilazi iz pisane izjave zamenika šefa britanskog ministarstva odbrane Džejmsa Hipija.

Foto Tanjug/AP

Ranije je list Gardijan, pozivajući se na tajna američka dokumenta koja su dospela u mrežu, izvestio da je u periodu od februara-marta 2023. godine od 97 pripadnika specijalnih snaga NATO-a koji su delovali u Ukrajini, 50 bili Britanci.

„Ne“, kaže se u Hipijevom pisanom odgovoru na pitanje poslanika Kenija Mekaskila iz škotske stranke Alba o tome da britanska vojska daje „bilo kakav savet ili pomoć“ jedinici Azov. Odgovor zamenika ministra objavljen je u sredu na sajtu britanskog parlamenta.

 

Leopardi i T-72 stigli u Kijev

Zemlje NATO-a preko Rumunije isporučile su Odeskoj oblasti šest tenkova Leopard i 24 tenka T-72 za kompletiranje tenkovskog bataljona brigade ukrajinskih snaga, rekao je Sputnjiku službenik ruskih bezbednostnih struktura, pozivajući se na izvore u Oružanim snagama Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

Oslobođeno 40 ruskih vojnika u razmeni zarobljenika

Kao rezultat pregovora, sa teritorije pod kontrolom Kijeva vraćeno je 40 ruskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Oslobođeni vojnici će avionima biti dostavljeni u Moskvu na lečenje i rehabilitaciju.

Trofeji iz Bahmuta: Od "maksima" do NATO oružja i noževa sa nacističkim simbolima (VIDEO)

Vojnici jurišnih odreda ruskih snaga pokazali su za Sputnjik borbene trofeje osvojene u Artjomovsku.

Među trofejima su mitraljezi iz SAD, nemačke puške, noževi sa zabranjenim nacističkim simbolima, ali i retki mitraljezi poput legendarnog modela „Maksim“.

 

 

Glavno iz novog brifinga Ministarstva odbrane:

Jurišni odredi ruskih snaga nastavili su sa uništavanjem jedinica Oružanih snaga Ukrajine i plaćenika na zapadu Artjomovska;

Vazdušno-desantne snage i grupa „Jug“ dale su podršku dejstvima jurišnih odreda i sprečile pokušaje protivnapada ukrajinskih u donjeckom pravcu;

U DNR i LNR su uništene dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe;

U oblasti ostrva Veliki u Hersonskoj oblasti uništena su dva komandna punkta i osmatračnica jedinica snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine;

Oružane snage Ukrajine su tokom proteklog dana izgubile do 65 vojnika i samohodni top „akacija“ u krasnolimanskom pravcu;

Sprečena su dejstva četiri ukrajinske diverzantske grupe u LNR i Harkovskoj oblasti;

Ruski sistemi PVO oborili su u protekla 24 časa ukrajinski avion Su-25 u Hersonskoj oblasti;

Oružane snage Rusije uništile su do 30 vojnika i ukrajinski artiljerijski sistem M777 u Hersonskom pravcu;

Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana do 300 vojnika i plaćenika u donjeckom pravcu;

U kupjanskom pravcu ubijeno je više od 40 ukrajinskih vojnika; Ruske snage uništile su 93 artiljerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine na borbenim položajima.

Gutereš poslao Putinu pismo

Pismo generalnog sekretara UN Antonija Gutereša ruskom predsedniku Vladimiru Putinu o prehrambenom sporazumu poslato je diplomatskim kanalima i razmatra se, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje novinara da li je Putin upoznat sa pismom i da li ima šanse za dogovor.

Gutereš je ranije predao pismo o produžavanju prehrambenog sporazuma ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu.

Si i Zelenski razgovarali

Predsednik Kine Si Đinping razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, javljaju kineski mediji.

Do 30 ubijenih ukrajinski vojnika u Marjinki

Ruska vojska prekinula je rotaciju ukrajinske jedinice u rejonu Marjinke u DNR, izjavio je načelnik pres centra grupe „Jug“ Vadim Astafjev.

On je dodao da je u borbama ubijeno do 30 ukrajinskih vojnika.

U avdejevskom pravcu artiljerci 1. armijskog korpusa izveli su napad na konvoj Oružanih snaga Ukrajine.

- Raketni sistem BM-21 ‘Grad’ uništio je pet oklopnih vozila i ubio do 25 neprijateljskih vojnika - dodao je oficir.

Osim toga, u lisičanskom pravcu, avijacija Južnog vojnog okruga uništila je uporište 81. aeromobilne brigade ukrajinskih snaga u rejonu Grigorovke.

Takođe je raketna jedinica Južne grupe snaga izvela napad na privremeno mesto razmeštaja 60. mehanizovane ukrajinske brigade u Kramatorsku, uništivši „značajnu količinu neprijateljske vojne tehnike i ljudstva“.

Kijev napada sa leve obale Dnjepra

Snage Kijeva su tokom noći bez prekida izvodile artiljerijske udare na gradove i sela Hersonske oblasti. Na mesta na levoj obali Dnjepra palo je 38 projektila, rekli su novinarima predstavnici Službe za vanredne situacije.

Na udaru su bila mesta Nova Kahovka, Kahovka, Krinki. Utvrđuje se da li ima žrtava i kolika je materijalna šteta.

Turska uvodi novu carinu na uvoz pšenice, ječma i kukuruza

Turska od 1. maja uvodi 130-procentnu carinu na uvoz pšenice, ječma i kukuruza. Najveći izvoznik žita u Tursku je Ukrajina. Eksperti smatraju da turske vlasti na taj način žele da zaštite svoje poljoprivrednike u vreme žetve jer se očekuju dobri prinosi.

Prethodno su zabranu uvoza iz Ukrajine objavile Poljska, Mađarska, Bugarska i Slovačka.

37 godina od nesreće u Černobilju

Neprekidni napadi ukrajinske vojske na teritoriju pored Zaporoške nuklearke predstavljaju svetski terorizam, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki na godišnjicu havarije u nuklearnoj elektrani u Černobilju.

- Danas se navršava 37 godina od nesreće u nuklearnoj elektrani Černobilj. Žalosni datum za celu ZND, kada je svet u trenutku bio na ivici nuklearne katastrofe, kada je prekinuto stotine života, a hiljade ljudi postali žrtve nevidljivog i smrtonosnog zračenja. Danas kolektivni Zapad, koketirajući sa poludelim rukovodstvom Kijeva, snabdevajući nacističku Ukrajinu oružjem i pumpajući ideologijom, stavlja svet na ivicu još jedne nuklearne katastrofe. Neprekidni napadi na teritoriju u blizini Zaporoške nuklearne elektrane nisu ništa drugo do svetski terorizam - napisao je Balicki na svom Telegramu.

On je dodao da se ne sme dozvoliti da se ponovo desi ovakva katastrofa.

Slede kontramere nakon zaplene imovine od strane Finske

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će preduzeti mere nakon što su finske vlasti zaplenile imovinu koju je koristio Ruski centar za nauku i kulturu u Helsinkiju.

Kako navode, situacija u vezi sa stanovima koje su koristili zaposleni centra nije rešena, Helsinki nije dao nikakvo objašnjenje, Moskva se sprema na uzvratne mere.

Finski list "Helsingin Sanomat" objavio je ranije da su vlasti zaplenile sedam stanova u centru Helsinskija, pri čemu su tri odmah preko puta centra. Stanovi su površine od 36-175 kvadrata a njihova vrednost se procenjuje na 1,4 miliona evra.

"Nek mu je srećan put"

U Pentagonu se raduju zbog odlaska poznatog američkog voditelja Takera Karlsona sa Foks televizije, poznatog po kritikama na račun američkog predsednika Džozefa Bajdena i američke administracije, piše "Politiko".

- Neka mu je srećan put - prenosi portal reči jednog zvaničnika Ministarstva.

Kuleba: Kijev spreman za mirovni plan

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je za TV Si-En-En da je Kijev spreman da razmotri bilo kakav mirovni plan koji neće voditi ka zamrzavanju sukoba i teritorijalnim ustupcima Rusiji.

Ukoliko je brazilski predsednik Luis Inasio Lula da Silva spreman da u svojoj zemlji primi koaliciji zemalja koje teže miru na osnovu ova dva principa Kijev je spreman da to razmotri.

Da Silva je ranije rekao da su SAD i Evropa dužne da počnu da govore o rešavanju sukoba u Ukrajini a ne da utiču na eskalaciju sukoba. On je pozvao zemlje koje nisu uključene u sukob u Ukrajini da preuzmu na sebe odgovornost za pokretanje pregovora i da Rusiji postave minimalne uslove za okončanje konflikta.

Vojska nije bila pripremljena na odbranu Artjomovska

Ukrajinski general-major Sergej Krivonos izjavio je na TV da je vojno rukovodstvo dozvolilo greške i nije pripremilo odbranu Artjomovska zbog čega je, prema njegovim rečima, svaki pedalj zemlje zaliven krvlju neobučenih i nepripremljenih regruta.

Uništen ukrajinski T-80

Posada tenka T-90 M „Proriv“ Zapadnog vojnog okruga su sa skrivene pozicije uništili tenk T-80 ukrajinske vojske koji se približavao ruskim položajima u Donbasu, rekao je za Sputnjik komandant čete.

Podoljak: Ukrajina ima pravo da uništi sve što je na Krimu, LNR i DNR

Ukrajina „ima pravo“ da uništi sve što se nalazi na Krimu, Dnr, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, izjavio je savetnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak.

Podsetimo, „Vašington post“ je objavio, pozivajući se na procurele dokumente, da je Kijev nameravao da izvrši udare na teritoriji Rusije 24. februara ali da ih je molba Vašingtona naterala da odlože napad.

- Kakav vojni zadatak bismo ispunili jednim udarom (na Moskvu) ? Imamo druge prioritetne ciljeve... Međunarodnim pravom nam je garantovano odnosno imamo pravo da uništimo sve što se nalazi na teritoriji Krima, LNR, DNR, Zaporoške i Hersonske oblasti - rekao je on tokom gostovanja u TV emisiji.

Ukrajinske trupe granatirale Jasinovatu i Donjeck

Ukrajinske trupe granatirale su Jasinovatu i Donjeck, ispalile 11 granata "NATO" kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

- Zabeležena je vatra iz VFU (oružane formacije Ukrajine ) u pravcu... 2.20 – naselje Tonenkoje – naselje Jasinovataja: ispaljeno je 5 granata kalibra 155 mm - saopštilo je predstavništvo u Telegram kanalu. Pored toga, Kujbiševski okrug u Donjecku je u 5.10 ispaljen sa šest granata, dodaje kancelarija.

Artiljeriju kalibra 155 milimetara koriste zemlje NATO-a. Sjedinjene Države su Ukrajini isporučile dalekometne haubice M777 kalibra 155 milimetara, ukrajinske trupe ih aktivno koriste za granatiranje gradova Donjecke i Luganske Narodne Republike. Takođe, ukrajinske trupe su snabdevene nemačkim samohodnim topovima PzH 2000, poljskim samohodnim topovima Krab i francuskim samohodnim topovima "CAESAR" sa granatama ovog kalibra.

U pravcu Hersona uništeno je 15 diverzanata, tri čamca i skladište Oružanih snaga Ukrajine

Jedinice ruske grupe „Dnjepar“ uništile su 15 ukrajinskih diverzanata na hersonskom pravcu, do tri desetine vojnika i skladište Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je šef pres-centra grupe Aleksij Rulev.

- U rejonu naselja Dnjeprovskoe, visokopreciznim udarom uništeno je 15 ukrajinskih nacionalista, koji su deo diverzantsko-izviđačke grupe, tri brza čamca, municija za artiljeriju i streljačko oružje - rekao je.

Jedinice grupe su uništile i privremenu tačku razmeštaja ukrajinske teritorijalne odbrane, do 30 ukrajinskih vojnika, protivbaterijski radar AN/TPK-36, lutajući minobacač i samohodni top Gvozdika, kao i skladište sa imovinom Oružanih snaga Ukrajine.

Na Krimu je predložio da se raskine dogovor o žitu

Šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov predložio je raskid ugovora o žitu, pošto su ukrajinske vlasti prekršile sporazume i iskoristile humanitarni koridor u Crnom moru za napad na poluostrvo.

Ukrajina je 23. marta i 24. aprila, kršeći garancije da neće koristiti koridor žvaka, napala baze Crnomorske flote u Sevastopolju i civilnu infrastrukturu Krima površinskim bespilotnim letelicama, terorističke akcije ugrožavaju produženje žitnog sporazuma posle 18. maja, saopštilo je ranije rusko Ministarstvo odbrane.

Šef parlamenta je istakao da je kategoričan protivnik poslova koji predviđaju bilo kakve obaveze Ukrajine.

"Svesni smo da će ona drsko prekršiti bilo koje od svojih obećanja. Recimo, u ovom konkretnom slučaju: šta oni tamo nose na brodovima koji idu u ukrajinske luke?" I dodali su da je vreme da se "zaustave igre" i koncentriše se na ostvarivanje vojne pobede nad „nacističkim režimom Zelenskog”.

Ugovor o žitu, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu. Za koordinaciju kretanja brodova zadužen je Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu. Od 18. marta 2023. Rusija je produžila ugovor za 60 dana – do 18. maja, Ukrajina insistira da je ugovor produžen za 120 dana.

Ukrajinske trupe su dva puta za sat vremena granatirale kijevsku oblast Donjecka

Ukrajinske trupe su u sredu ujutru dva puta u jednom satu ispalile devet metaka kalibra 155 mm na Kijevski okrug u Donjecku, saopštila je kancelarija DPR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC)

- Zabeležena je vatra iz oružanih formacija Ukrajine u pravcu: 6.20 (poklapa se sa moskovskim vremenom) – naselje Orlovka – grad Donjeck (Kijevski okrug): ispaljene su četiri granate kalibra 155 mm - rekao je izvor.

Napominje se da je u 5.20 časova na naznačeno područje grada ispaljeno pet granata istog kalibra.

Kijevski okrug Donjecka se nalazi u severnom delu grada. Od 2014. godine, kada je DNR proglasila nezavisnost od Kijeva nakon tamošnjeg državnog udara, oblast je redovno granatirana od strane ukrajinskih snaga bezbednosti. Aerodrom, koji se smatra severnom periferijom regiona, potpuno je uništen kao rezultat višemesečnih borbi između ukrajinske vojske koja je tamo opkoljena i donjecke milicije koja je upala na njihove položaje.

Artiljeriju kalibra 155 milimetara koriste zemlje NATO-a. Sjedinjene Države su Kijevu isporučile dalekometne haubice M777 kalibra 155 milimetara, ukrajinske trupe ih aktivno koriste za granatiranje gradova Donjecke i Luganske Narodne Republike. Takođe, ukrajinske trupe su snabdevene nemačkim samohodnim topovima PzH 2000, poljskim samohodnim topovima "krab" i francuskim samohodnim topovima "CAESAR" sa granatama ovog kalibra.

U Nemačkoj je jednostavan primer pokazao neuspeh sankcija Rusiji

Analiza podataka o vazdušnom saobraćaju iznad Rusije pokazuje da sankcije nisu uticale na nju, zaključio je nemački časopis Virtschaftsvoche.

Publikacija je analizirala podatke portala za praćenje letova Flajtradar24 tokom protekle godine. 

- Poređenje kretanja letova iz aprila 2022, ubrzo nakon stupanja na snagu sankcija, sa saobraćajem od kraja marta 2023, ne pokazuje značajne razlike - navodi se u publikaciji.

Prema pisanju lista, nade zapadnih zemalja zasnivale su se na činjenici da se tri četvrtine ruske flote civilnog vazduhoplovstva proizvodi u EU, SAD ili Kanadi. 

- Ali, kao i u drugim oblastima, Zapad je potcenio odlučnost Rusije. Na primer, predsednik Vladimir Putin je brzo odobrio eksproprijaciju aviona koji pripadaju Zapadu i njihovu preregistraciju u svojoj zemlji - podsetio je autor.

Rezervne delove, kako navodi list, Rusija može da dobija nezvaničnim kanalima ili iz trećih zemalja poput Kazahstana, Turske ili Uzbekistana.

Nakon početka specijalne operacije u Ukrajini, zapadne zemlje uvele su oštre sankcije Rusiji. Na udaru je, između ostalih, bio i sektor civilne avijacije. EU je zabranila isporuku civilnih aviona i rezervnih delova zemlji i naredila zakupodavcima da raskinu ugovore sa ruskim avio-kompanijama. Zabranjene su i usluge održavanja aviona i osiguranja. U pozadini ovih ograničenja, predsednik Vladimir Putin je dozvolio da se strani avioni koje su iznajmljivale ruske kompanije registruju u Rusiji.

BONUS VIDEO: "MIGOVI" ODLETELI ZA UKRAJINU - Slovaci poslali Ukrajincima četiri od planiranih 16 lovaca MiG-29

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu