RAT U UKRAJINI: Ruska PVO oborila dva drona nad Krimom; Oboren još jedan Su-25 kod Hersona (MAPA/VIDEO)

Novosti online

01. 05. 2023. u 07:18 >> 01:44

RAT u Ukrajini ušao je u 432. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руска ПВО оборила два дрона над Кримом; Оборен још један Су-25 код Херсона (МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug

Mamci za ukrajinsku PVO (FOTO)

Još jedna krstareća raketa H-55 sa simulatorom bojeve glave pronađena je oborena u Kijevskoj oblasti.

Ruske Vazdušno-kosmičke snage su takve rakete već više puta koristile kao mamac za protivvazdušne rakete ukrajinske PVO tokom prethodnih udara na jugu Ukrajine, u oblastima Ivano-Frankovska, Kijev i Odese.

Osim toga, danas su kolege sa kanala Ribar skrenule pažnju na fotografiju improvizovanog drona koji je pao u jednom od regiona Ukrajine, koji je takođe korišćen za preusmeravanje neprijateljskih sistema PVO.

Dakle, može se tvrditi da su bespilotne letelice i rakete-mamci ponovo korišćene u noćnom raketnom udaru, primoravajući Oružane snage Ukrajine da troše na sebe oskudne sovjetske i skupe zapadne protivvazdušne rakete.

 

Likvidiran još jedan strani plaćenik

Bivši marinac američke vojske Kuper Endrjuz borio se na strani Oružanih snaga Ukrajine i likvidiran je u okolini Artjomovska, potvrdio je danas američki televizijski kanal CNN, pozivajući se na njegovu porodicu.

Foto Tanjug/AP


 

 

Šolc: Nemačko oružje isključivo za odbranu Ukrajine, ne za napad na Rusiju

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će Berlin u budućim isporukama oružja Ukrajini izbegavati jednostrane korake i pratiti da se oružje koristi isključivo za odbranu, a ne za napad na rusku teritoriju.

Foto AP

Kancelar je istakao da pri odlučivanju o isporukama za Nemačku uvek postoji uslov – „bez jednostranih koraka, ali uvek u dogovoru sa partnerima“, a tako će biti i ubuduće.

SAD nikada neće govoriti o gucima VSU

Američka administracija ne namerava da objavljuje podatke o gubicima ukrajinskih Oružanih snaga, saopštio je koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi.

-Danas neću govoriti o gubicima na ukrajinskoj strani. Nikada ne govorimo o ukrajinskim gubicima u ratu. I mislim da taj stav nećemo promeniti, rekao je Kirbi.

FOTO: AP/Tanjug

Sdruge strane, Bela kuća je danas saopštila da je, prema proceni američkih obaveštajnih službi, ruska vojska izgubila 20.000 vojnika u prethodnih pet meseci tokom borbi u Ukrajini, u regionu Bahmut.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da su od 20.000 mrtvih polovina pripadnici paravojne formacije Vagner, kao i  da je ukupan broj ranjenih ili poginulih ruskih vojnika oko 100.000, preneo je Rojters.

Komandant Taurijske grupe VSU: Ruska armija napreduje i nanosi masivne udare u blizini Avdejevke i Marjinke

Komandant grupe trupa Oružanih snaga Ukrajine „Taurija“ general Aleksandar Tarnavskijje izvestio o situaciji na Donjeckom pravcu:

-Oružane snage RF nastavljaju da usmeravaju svoje glavne napore na izvođenje ofanzivnih operacija na Avdejevskom i Marjinskom pravcu.

Foto Tanjug/AP

On je dodao i da se operativno-taktička i vojna avijacija aktivno koristi za udare na položaje Oružanih snaga Ukrajine.

Rusi su tokom protekle noći 9 puta napali ukrajinske položaje.

Upotrebom tenkova, višecevnih raketnih sistema i topovske artiljerije, Oružane snage RF gađaju položaje Oružanih snaga Ukrajine.

-Rusi koriste bespilotne letelice za korekciju artiljerijske vatre. Ukupno su tokom noći zabeležena 162 granatiranja na Tauridskom (Donjeckom) pravcu, kazao je genral.

 

Bela kuća: Poslali smo vam oružje

Sjedinjene Američke Države predale su Ukrajini skoro 100 odsto vojne pomoći koju je Kijev tražio za kontraofanzivu, ali se isporuke nastavljaju, izjavio je na konferenciji za medije koordinator za strateške koordinacije u Savetu nacionalne bezbednosti Bele kuće Džon Kirbi.

Na „Putu smrti“ iz Bahmuta dok gori oklopni transporter NATO (VIDEO)

Projektil je pogodio samo još jedan holandski YPR-765, koji su militanti Oružanih snaga Ukrajine snimili vozeći se trasom auto-puta.

Zloglasno selo Ivanovskoe, militanti Oružanih snaga Ukrajine pokušavaju da prođušto brže mogu pod vatrom ruske artiljerije, ovde se svakodnevno uništava ukrajinska ratna oprema.

Opasnost vreba i kada se čini da je nema.

 

Ruska PVO oborila dva drona nad Krimom (VIDEO)

U današnjem pokušaju napada na Krim i Sevastopolj uništen je jedan ukrajinski dron na prilazu Sevastopolju, a drugi na teritoriji Krima, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev na svom Telegramu.

On je dodao da je trenutno u gradu mirno, ali da su sve snage i službe u stanju borbene gotovosti.

Zelenski produžava ratno stanje

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski podneo je Vrhovnoj radi predloge zakona o produženju ratnog stanja i mobilizacije.

Ratno stanje i opšta mobilizacija u zemlji su 6. februara produženi na 90 dana.

 

Foto: Profimedia

GŠ VSU: Oborene rakete i dronovi, izvedeno 19 udara

Danas, 1. maja, uništeno je 15 neprijateljskih krstarećih raketa Kh-101 i Kh-555, izvestio je u večernjem izveštaju Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

-Generalno, tokom dana, neprijatelj je izveo 19 raketnih udara (naši branioci su uspešno uništili 15 neprijateljskih krstarećih raketa tipa H-101 i H-555), izveli 13 vazdušnih udara i izveli 13 napada iz višecevnih raketnih sistema, kaže se u izveštaju.

 

Reznjikov traži naoružanje od Japana

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov pozvao je Japan da Ukrajini obezbedi opremu za elektronsko ratovanje koja može da ometa ruske dronove, prenose "RIA Novosti".

 

Amerika će nastaviti da pruža podršku Kijevu

Vašington će nastaviti da pruža sveobuhvatnu podršku Ukrajini, uključujući pružanje vojne pomoći, izjavio je za Sputnjik predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin Makarti.

Foto: Profimedia

Kevin Makarti

-Glasam za pomoć Ukrajini, podržavam izdvajanje pomoći Ukrajini. Ne podržavam ono što je vaša zemlja (Rusija) uradila Ukrajini... Mi ćemo nastaviti sa podrškom, rekao je Makarti tokom konferencije za novinare na pitanje Sputnjika da li je moguća promena politike SAD kada su u pitanju isporuke oružja Ukrajini.

 

 

Oboren još jedan ukrajinski Su-25 kod Hersona

Ukrajinska vojska je tokom protekle nedelje izgubila drugi jurišni avion Su-25 u pravcu Hersona.

Foto printskrin telegram topwar_ru

Tokom protekle nedelje, Oružane snage Ukrajine izgubile su drugi jurišni avion Su-25 u pravcu Hersona. Ovo se saznalo u ponedeljak, 1. maja.

 

Vazdušna uzbuna u Sevastopolju: Napad ukrajinskim dronovima

U Sevastopolju je aktiviran sistem PVO za bespilotne letelice, saopštio je gubernator Mihail Razvožajev.

-Mornarica u saradnji sa PVO trenutno odbijaju napad neprijateljskih dronova na spoljnom sidrištu. Jedan dron već je oboren. Sve gradske službe su u pripravnosti, napisao je Razvožajev na svom Telegramu.

Foto printskrin jutjub toparmi

Šef Republike Krim, Sergej Aksjonov, takođe je saopštio da je PVO oborila bespilotnu letelicu.

On je pozvao građane da ostanu mirni i veruju samo proverenim izvorima informacija.

 

 

Uništeni tenk i tri BVP, pogođeni bunkeri VSU

Artiljerci oružanih snaga Ruske Federacije pogodile su polo

žaje ukrajinskih militanata u četiri naselja Donjecke Narodne Republike (DNR). To je najavio šef presa centra grupe "Jug" oružanih snaga Ruske Federacije Vadim Astafijev.

Prema njegovim rečima, granatirana su na Aleksandro-Kalinovskim pravcu tri položaja artiljerijskih oružja i položaj minobacača VSU u području Đeržinska, Novgoroda, Kleban-Bika i Popovke.

Foto printskrin Jutjub tvzvezda.ru

Takođe je primetio da su u Marjinskom smeru u oblastima Krasnogorovke i Galitsinovka, uništeni dva uporišta vodova jedinica VSU.

U oblastima naselja Avdejevka, Pervomaiski i Severoje na pravcu Avdejevskom, ruski artiljerci uništili su tenk i tri BMP VSU, dodao je šefu pres-centra kao deo protivbaterijske borbe.

 

MO Rusije o opkoljavanju Ukrajinaca u Bahmutu

Vazdušno-desantne jedinice u rejonu Artjomovska (Bahmuta) pružaju podršku akcijama jurišnih odreda i opkoljavaju jedinice Oružanih snaga Ukrajine na bokovima, saopštilo je MO Rusije.

Osim toga, MO Rusije navodi da su ruske oružane snage izvele grupni raketni napad visokopreciznim oružjem velikog dometa na objekte vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine i da su svi naznačeni ciljevi pogođeni.

VSU dobile američke rakete

Komandant vazdušnih snaga ukrajinske vojske Nikolaj Olešuk je izjavio da su avionom Su-25 dopremljene američke rakete „zuni“, koje su SAD ranije obećale Ukrajini, piše ukrajinska agencija „Unian“.

Zamenik pomoćnika američkog ministra odbrane Laura Kuper navela je početkom januara da će SAD predati Ukrajini u okviru novog paketa vojne pomoći četiri hiljade raketa „zuni“ klase „vazduh-zemlja“.

Voz izleteo iz šina zbog eksplozije u Brjanskoj oblasti

Lokomotiva teretnog voza iskočila je iz šina u Brjanskoj oblasti, na granici sa Ukrajinom, nakon što je aktivirana eksplozivna naprava na šinama, napisao je gubernator regiona Aleksandar Bogomaz na svom Telegram kanalu.

Niko nije povređen.

Kako se navodi, teretni voz je prevozio gorivo i građevinski materijal.

Britanci: Rusija izgradila velike vojne odbrambene objekte

Rusija je od prošlog leta izgradila neke od najvećih sistema vojnih odbrambenih objekata na globalnom nivou u poslednjih nekoliko decenija, u oblastima koje kontroliše u Ukrajini, kao i u svojim pograničnim regionima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Novi ruski napad

Ruski artiljerci izveli su napad na položaje ukrajinskih snaga u Aleksandar-Kalinovski, Marinki i Avdejevki u DNR, rekao je za Sputnjik Vadim Astafjev, portparol grupe Jug.

Rusija raketirala više oblasti u Ukrajini

U celoj Ukrajini noćas su se oglasili alarmi za vazdušnu opasnos.

U Kijevu je vazdušna uzbuna trajala oko tri sata, navodi Interfaks Ukrajina.

Agencija Unian prenosi da je ukrajinska PVO dejstvovala u nizu oblasti.

Kadirov stvara vojsku da zaštiti potlačene narode od Zapada

Lider Čečenije Ramzan Kadirov želi da stvori vojsku, koja će uključivati ljude iz celog sveta, da zaštiti potlačene narode od Zapada.

- U poslednje vreme mnogo razmišljam o formiranju snažne vojske koja bi mogla da se premešta u različite države i da štiti narode koje danas uništavaju i ubijaju zemlje, oni koji nameću svoju demokratiju - rekao je on.

On je izjavio da će ovu vojsku činiti isključivo patriote koji su spremni da daju svoje živote za uvođenje reda.

- Ovo je veoma težak put, ali mi tome težimo i idemo napred - dodao je Kadirov.

Zelenski ne da čeka isporuku obećane vojne opreme sa Zapada

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u međuvremenu poručuje da je vojska spremna za kontraofanzivu i da neće čekati isporuku obećane vojne opreme sa Zapada.

MAPA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona