"VREME JE ZA REFORMU SAVETA BEZBEDNOSTI": Generalni sekretar UN poručio - Treba da se uskladi sa "realnošću današnjeg sveta"

Srna

21. 05. 2023. u 09:42

GENERALNI sekretar UN Antonio Gutereš rekao je danas da je vreme da se reformišu i Savet bezbednosti i Bretonvudski sporazum da bi se uskladili sa "realnošću današnjeg sveta".

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА РЕФОРМУ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ: Генерални секретар УН поручио - Треба да се усклади са реалношћу данашњег света

FOTO: Tanjug/AP

Bretonvudski sporazum postignut je na konferenciji 44 zemlje u SAD sredinom 1944. godine sa ciljem da se rešavaju posleratni monetarni i finansijski problemi.

Na ovoj konferenciji osnovani su Međunarodni monetarni fond i Međunarodna banka za obnovu i razvoj, prenosi Rojters.

Guteres je rekao na konferenciji za novinare u Hirošimi, gdje je održan samit Grupe sedam, da obe institucije odražavaju odnose snaga iz 1945. godine i da ih treba ažurirati.

- Globalna finansijska arhitektura je zastarela, nefunkcionalna i nepravedna. Suočena sa ekonomskim šokovima od pandemije kovid 19 i ruske invazije na Ukrajinu, nije uspela da ispuni svoju osnovnu funkciju globalne sigurnosne mreže - rekao je generalni sekretar UN.

BONUS VIDEO: PROSLAVA DANA POBEDE U VLADIVOSTOKU: Parada u čast 78 godina od kraja Drugog svetskog rata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (3)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!