RAZARAČ KRALJEVSKE MORNARICE OBORIO DRON: Manevri NATO flote kod škotske obale (VIDEO)

P. Z. S. / ukdefencejournal.org.uk

03. 06. 2023. u 23:21

RAZARAČ tipa 45 HMS Defender raspoređen na spoljnim Hebridima Škotske za „Exercise Formidable Shield 2023“ za testiranje oružja protiv balističkih, podzvučnih i nadzvučnih ciljeva, zajedno sa 13 NATO i partnerskih zemalja.

РАЗАРАЧ КРАЉЕВСКЕ МОРНАРИЦЕ ОБОРИО ДРОН: Маневри НАТО флоте код шкотске обале (ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije


Tip 45 je predvodio učešće Kraljevske mornarice kao namenski razarač protivvazdušne odbrane dizajniran da zaštiti radnu grupu, što je kulminiralo ispaljivanjem njenog raketnog sistema Sea Viper – primarnog oružja ratnog broda vrednog milijardu funti – tokom misije lociranja i uništavanja dizajniranog drona da ih je teško pratiti i presresti.

Podoficir Kameron Mekdonel je kontrolisao projektil Sea Viper ispaljen iz Defendera na visoko pokretljiv dron – označen Bruiser 9384 – koji leti stotinama milja na sat. „Bruiser“ je šifra NATO-a za protivbrodsku raketu.

Mekdonel je rekao:

-Moja je uloga da obezbedim raketnu i protivvazdušnu odbranu. Koristili smo eksperimentalni hardver i softver da gurnemo naše senzore do krajnjih granica, spremni za borbu sutrašnjice. Pratili smo balističke, podzvučne i nadzvučne ciljeve dok smo radili sa našim saveznicima i partnerima. U poslednjoj fazi HMS Defender je izveo raketni napad protiv letelice bez posade.

HMS Defender je obezbedio kišobran zaštite, računajući da se pretnja približava koristeći njene karakteristične radarske sisteme: Sampson (lopta sa šiljcima na vrhu karakterističnog glavnog jarbola) i Long Range (veliki crni pravougaonik) koji zajedno čine Tipe 45 razarače vodećim u svetu brodova protivvazdušne odbrane, dajući im mogućnost da prate stotine ciljeva udaljenih čak 250 milja.

Foto: Printskrin Jutjub



Kako je sapšteno posle manevara:

-Sva ova najsavremenija tehnologija čini sistem Sea Viper, koji Defenderu daje mogućnost da precizno pronađe i prati metu pre nego što ispali sam projektil, poznat kao Aster 30.

Dok su pratili Bruiser 9384, podoficir MekDonel je krenuo u akciju, lansirajući raketu Sea Viper na metu, navodi se u saopštenju Kraljevske mornarice. Uz datu naredbu za lansiranje, projektil je izleteo iz svog silosa u bljesku vatre, grmljavine i dima, ubrzavajući se za nekoliko sekundi do više od tri puta brzine zvuka dok je parao atlantsko nebo.

-Pet sekundi do udara, preneo je PO MekDonel preko radija. „Viper je procenio da je pogodio metu. Bruiser 9384 se razleteo u deliće. Uništeno. Uništeno. Uništeno.

Svaki razarač Tip 45 nosi do 48 projektila, od kojih se svaka drži u silosu za vertikalno lansiranje na pramcu na prednjem delu broda i sposobna je da ukloni vazdušne pretnje na dometima do 75 milja, manevrišući da ubiju pro sili G koju ni jedan čovek ne može da izdrži.

Defender je takođe pomogao u pomeranju granica raketne i protivvazdušne odbrane – i njenog sistema Sea Viper, osiguravajući njegove sposobnosti protiv raznih nadolazećih ciljeva koje je teško presresti.

Brod je koristio specijalni mrežni link da pruži detalje o meti jednom RAF-ovih Tajfuna i delio je praćenje cilja sa fregatom HMS Kent, preko satelita.

Poručnik-Komander (Lieutenant Commander) (rang majora) Karl Marin-Ortega, oficir za oružje HMS Defendera, rekao je da je uspešno ispaljivanje ključno ne samo za danas, već i za budućnost protivvazdušne odbrane flote.

Raketni sistem prolazi kroz nadogradnju u vrednosti od 300 miliona funti kako bi se osiguralo da mornarica bude zaštićena od najnovijih pretnji, uključujući protivbrodske balističke rakete.


Poznato kao Sea Viper Evolution, poboljšanja radara i projektila će podržati 54 firme u Velikoj Britaniji na lokacijama od ostrva Vajt do Hertfordšira, Bristola i Boltona.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi