"AKO NASTAVIMO OVAKO, PRETI NAM OTVORENI RAT": Henri Kisindžer o mogućem žarištu svetskog sukoba

Novosti online

16. 06. 2023. u 16:15

SAD i Kina bi mogle da "skliznu" u otvorenu vojnu konfrontaciju ako nastave da sprovode svoju sadašnju politiku, upozorio je bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer.

АКО НАСТАВИМО ОВАКО, ПРЕТИ НАМ ОТВОРЕНИ РАТ: Хенри Кисинџер о могућем жаришту светског сукоба

Foto: Profimedia/Ilustracija

U razgovoru za Blumberg, bivši državnik, za kojeg se smatra da je bio arhitekta kinesko-američkog detanta 1970-ih, upitan je da li misli da će Kina pokušati da povrati Tajvan u bliskoj budućnosti.

Iako Kisindžer nije dao konačan odgovor, on je upozorio da je "na trenutnoj putanji odnosa, verovatan neki vojni sukob".

Tvrdio je da su kinesko-američki odnosi dostigli "jedinstvenu situaciju" jer obe zemlje gledaju jedna na drugu sa dubokim podozrenjem.

- Najveća pretnja Kini je Amerika, u njenoj percepciji, a isto važi i ovde - rekao je Kisindžer.

- S druge strane, ratovi su postali ili nepobedivi... ili se mogu dobiti samo uz gubitke i troškove koji su nesrazmerni - dodao je bivši diplomata, upozoravajući da obe zemlje sada moraju da se povuku sa "vrha provalije".

Kisindžer je insistirao da se "trenutna putanja odnosa mora promeniti" i ukazao na znake da obe strane traže deeskalaciju.

Međutim, on je tvrdio da je diskutabilno da li će SAD i Kina biti u stanju da smire tenzije.

- Oni se još nisu upustili u dijaloge koje sam predložio. Ali mislim da se kreću ka tome - rekao je on.

Diplomatski veteran je najverovatnije mislio na predstojeću posetu američkog državnog sekretara Antonija Blinkena Kini. Prema Vašingtonu, dve strane nameravaju da "razgovaraju o važnosti održavanja otvorenih linija komunikacije", kao i o brojnim bilateralnim pitanjima koja izazivaju zabrinutost.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (8)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!