LIČNOST U ŽIŽI: Aleksandar Soroš

A. V. V.

19. 06. 2023. u 11:49

VEST da je američki milijarder mađarskog porekla Džordž Soroš (92) prepustio sinu Aleksandru (37) rukovođenje imperijom teškom 25 milijardi dolara obišla je planetu.

ЛИЧНОСТ У ЖИЖИ: Александар Сорош

Tanjug

Soroš je sinu prepustio kormilo Fondacije za otvoreno društvo uz reči: "Aleks je to zaslužio". Aleksandar je poručio da će nastaviti da podržava američke demokratske političare, što je diglo obrve mnogih republikanaca, jer je istovremeno najavio da će učiniti sve da spreči povratak Donalda Trampa u Belu kuću.

Kontroverzni naslednik, koji važi i za ljubitelja dobrih žurki, politički je aktivniji od oca. Društvene mreže pune su mu fotografija sa svetskim političarima. Bio je gost državnog banketa u Beloj kući za francuskog predsednika Emanuelna Makrona. U evidenciji posetilaca Bele kuće je prikazano da je posetio rezidenciju aktuelnog američkog predsednika Džozefa Bajdena najmanje 14 puta u poslednjih 18 meseci.

Za "Volstrit džurnal" Aleksandar kaže da namerava da nastavi nasleđe finansiranja progresivnih pitanja, ali u godini pred predsedničke izbore, sugerisao je da će novac biti usmeren na unapređenje ciljeva kandidata Demokratske stranke. Fondacija za otvoreno društvo usmerava, inače, oko 1,5 milijardi dolara godišnje u različite svrhe u SAD, ali i inostranstvu.

Najmlađe od petoro dece Džordža Soroša, Aleksandar je rođen 1985. godine u Njujorku. Diplomirao je na Njujorškom univerzitetu 2009. godine, a zvanje doktora nauka iz istorije stekao 2018. na uglednom Berkliju. Osnovao je i Fondaciju Aleksandar Soroš za promociju socijalne pravde i ljudskih prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EURO 2024: Škoti besni na Nemce, a Nemci šokirani zbog Rusije