RAT U UKRAJINI: Vazdušna opasnost u više oblasti Ukrajine (FOTO/VIDEO)

Novosti online

25. 06. 2023. u 07:32 >> 00:42

RAT u Ukrajini danas je ušao u 487. dan. Ruska avijacija izvela je napade u području Kupjanska. Eksplozije su odjeknule i u Zaporožju. Jedinice grupe "Vagner" napustile su tokom noći Rostov na Donu i vratile se u svoje baze.

РАТ У УКРАЈИНИ: Ваздушна опасност у више области Украјине (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: AP/Tanjug

Vazdušna opasnost u više oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Kijevu, kao i u Kijevskoj, Čerkaskoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine, sledi iz podataka na onlajn-mapi Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Vazdušna opasnost ranije je objavljena i u Poltavskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine.

 

Zelenski razgovarao s Bajdenom

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da je održao pozitivan i inspirativan razgovor s predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, s kojim je razmotrio tok borbenih dejstava i širenje saradnje u vezi s dalekometnim naoružanjem.

Usaglašeni su i stavovi uoči samita NATO-a koji će biti održan 11. i 12. jula u Viljnusu, naveo je Zelenski na Telegramu i dodao da je bilo reči i o realizaciji ukrajinske „formule mira“ i pripremi „mirovnog samita“.

 

Reznikov razgovarao sa šefom Pentagona

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov saopštio je da je sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom razgovarao o ukrajinskoj kontraofanzivi i narednim koracima za jačanje odbrambenih snaga.

Prema njegovim rečima, tema razgovora bio je i pokušaj oružane pobune u Rusiji.

 

Ukrajinske snage granatirale Donjeck, jedan čovek poginuo

U granatiranju Kijevskog rejona Donjecka poginuo je jedan čovek, a dvoje je ranjeno.

Napad je izveden na naseljeni deo grada u blizini trgovačkog i poslovnog centra.
Prema informacijama Predstavništva Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.
 

Izrael ne namerava da pomogne Kijevu

Izrael ne namerava da diskutuje s Kijevom o svojoj politici pružanja podrške Ukrajini, jer je već izabrao „pravu stranu istorije“ i mnogo puta se izjasnio o svom stavu o ukrajinskom sukobu, uključujući i zaštitu teritorijalne celovitosti Ukrajine, izjavio je šef izraelske diplomatije Eli Koen.

- Ja sam govorio da podržavamo suverenitet i celovitost Ukrajine. Glasali smo za podršku Ukrajini u Ujedinjenim nacijama, izraelski vojnici su se susretali s ukrajinskim, pružamo humanitarnu pomoć. Izrael je na pravoj strani istorije - rekao je Koen u intervjuu izraelskom vojnom radiju, komentarišući kritike ukrajinske ambasade zbog toga što Tel Aviv sarađuje s Moskvom.

Ambasada Ukrajine u Izraelu je ranije danas saopštila da je „sadašnja izraelska vlada izabrala put bliske saradnje s Ruskom Federacijom“ i da izraelska humanitarna pomoć Kijevu „praktično ne postoji“.

 

Rusi imaju jake linije obrane

Komentarišući podatke o ukrajinskoj kontraofanzivi, ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznjikov je naveo da je reč o „pripremnoj operaciji“.

- Jasno nam je da ruske snage imaju vrlo jake linije odbrane, posebno minska polja - dodao je ministar.

Snažna eksplozija u Lugansku

Snažna eksplozija odjeknula je u Lugansku, prenosi dopisnik Sputnjika.

Eksplozija se čula u raznim delovima grada oko 16.00 časova (po moskovskom vremenu).

Detalji se utvrđuju.

Prošle sedmice ukrajinska vojska je na Lugansk ispalila najmanje dve rakete tipa „storm šedou“. U napadu je ranjeno nekoliko ljudi.

Alaudinov: Ahmat se vraća na front

Vojnici specijalne jedinice Ahmat vraćaju se na front iz Rostova na Donu i Rostovske oblasti, gde su privremeno premešteni radi suzbijanja oružane pobune, rekao je za TASS Apti Alaudinov, komandant specijalnih snaga Ahmat.

- Ahmat nije u potpunosti uklonjen sa linije fronta. Uklonjene su samo one koje su mogle da budu zamenjene drugim jedinicama. U ovom trenutku, jedinice Ahmata se polako vraćaju u zonu SVO da nastave dalje sa radom na oslobađanju Marinke - rekao je on.

Prema rečima šefa Čečenije Ramzana Kadirova, borci jedinice upućeni su u Rostov na Donu, "kako bi, ako je potrebno, stavili situaciju pod kontrolu".

- Borci su odmah stigli na lice mesta i čekali naređenje da nastave sa postavljenim zadacima - napisao je on na Telegram kanalu, napominjući da je "situacija završena bez direktnog obračuna", a položaje boraca na frontu uspešno drže rezervne grupe.

Britanski obaveštajci: Ukrajinci postepeno napreduju

Ukrajinske snage preduzimaju velike ofanzivne operacije na tri glavna pravca u južnoj i istočnoj Ukrajini u poslednjih nekoliko dana, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Oni kažu da ukrajinske snage koriste lekcije naučene iz prve dve nedelje kontraofanzive da poboljšaju taktiku za napad na duboku, dobro pripremljenu odbranu Rusije.

Oni tvrde da ukrajinske jedinice postepeno, ali stabilno taktički napreduju u ključnim oblastima.

Iz britanskog MO primećuju da ruske snage ulažu "značajne napore" da pokrenu napad na šumu Serebrjanka u blizini Kremine, verovatno odražavajući stalna naređenja ruskog višeg rukovodstva da pređu u ofanzivu kad god je to moguće. Rusija je ostvarila male uspehe, ali su ukrajinske snage sprečile prodor.

Oglasio se Apti Alaudinov

Komandant specijalnih snaga "Ahmat" Apti Alaudinov opovrgao je informacije o povlačenju boraca njegove jedinice iz Belgoroda.

- Što se tiče jedinica Ahmata koje su povučene iz Belgoroda, to nije tačno. Odatle niko nije izveden, sve su to priče - rekao je Apti Alaudinov za TASS.

Ranije su se na društvenim mrežama pojavile informacije da je jedinica Ahmat potpuno povučena iz Belgoroda.

Čehov: Grupa "Istok" odbila napade neprijatelja

Ruske snage grupe "Istok" odbile su napade neprijatelja na južno-donjeckom i zaporoškom pravcu, izjavio je Oleg Čehov, porparol grupe "Istok".

- Na južnodonjeckom pravcu, jedinice grupe Istok odbile su napad neprijatelja u području Makarovke - rekao je Čehov.

U području Neskučnog, vojna avijacija je uništila borbena oklopna vozila i izvela napad na ukrajinske položaje, kazao je Čehov.

Obuka ruskih padobranaca

Zibinski: Ruski helikopteri izveli 11 napada na ukrajinske položaje

Posade jurišnih helikoptera avijacione grupe Zapad ruske vojske izvele su 11 raketnih napada na položaje dve brigade Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska, saopštio je portparol grupe Sergej Zibinski.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

- U toku borbenih dejstava u pravcu Kupjanska, posade jurišnih helikoptera Ka-52 i Mi-28 i jurišnih aviona Su-25 vazduhoplovne grupe "Zapad" izvele su 11 raketnih napada na 9 područja koncentracije ljudstva, naoružanja, vojne i specijalne tehnike 14. posebne mehanizovane brigade i 103. posebne brigade teritorijalne odbrane - rekao je Zibinski.

Pored toga, grupa "Zapad" je tokom proteklog dana osujetila četiri pokušaja Oružanih snaga Ukrajine da rotiraju jedinice u pravcu Kupjanska, rekao je Zibinski.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)