ŠTA SE DEŠAVA U RUSIJI DAN NAKON POBUNE VAGNERA? Građani Moskve upozoreni od strane vlasti

Novosti online

25. 06. 2023. u 09:17

SITUACIJA oko sedišta Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu je jutros mirna i saobraćaj je obnovljen, javlja ruska agencija RIA Novosti, dan posle povlačenja vođe ruske privatne vojne formacije ''Vagner" Jevgenija Prigožina i njegovih vojnika iz tog grada.

ШТА СЕ ДЕШАВА У РУСИЈИ ДАН НАКОН ПОБУНЕ ВАГНЕРА? Грађани Москве упозорени од стране власти

FOTO: Tanjug/AP

Istovremeno, ruska federalna agencija za puteve zatražila je od stanovnika Moskovske oblasti da izbegavaju putovanje autoputem M-4 "Don" do 10 sati po lokalnom vremenu, preneo je Rojters.

Prethodno je ta agencija na Telegramu objavila, ali je taj post u međuvremenu obrisan, da zabrana saobraćaja u Moskovskoj i Tulskoj oblasti ostaje na snazi. Saobraćaj je, u međuvremenu, normalizovan u ostalim oblastima gde je zbog jučerašnjih događaja u Rusiji, bio obustavljen.

Naoružani pripadnici Vagnera su juče krenuli ka Moskvi, ali su pohod obustavili posle dogovora o deeskalaciji.

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je u subotu uveče da će Prigožin otputovati u Belorusiju i da će krivični postupak pokrenut protiv njega zbog oružane pobune, biti obustavljen. Kremlj je saopštio da je garancija da će Prigožin moći da ode u Belorusiju reč predsednika Rusije.

Pres služba predsednika Belorusije saopštila je da je Aleksandar Lukašenko razgovarao sa Prigožinom i da je prihvatio njegov predlog da se zaustavi pokret "vagnerovaca" u Rusiji i preduzmu dalje korake za deeskalaciju.

Vagner je u subotu zauzeo štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu posle tvrdnji o navodnom raketnim i bombaškim napadima Oružanih snaga Rusije na kampove Prigožinovih boraca, što  su demantovali i Ministarstvo odbrane i FSB.

Tokom obraćanja građanima Rusije, predsednik Vladimir Putin nazvao je delovanje "vagnerovaca" zločinačkom avanturom.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)