PUTIN NIJE HTEO DA SE SPUŠTA NA PRIGOŽINOV NIVO Blinken: Rusi bili na korak do Kijeva, a sad brani Moskvu od ljudi koje sam plaća

Tanjug

25. 06. 2023. u 17:24

DRŽAVNI sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da previranja izazvana pobunom "Vagnera" u Rusiji možda još nisu završena i da bi mogla da potraju i narednih nedelja ili meseci.

ПУТИН НИЈЕ ХТЕО ДА СЕ СПУШТА НА ПРИГОЖИНОВ НИВО Блинкен: Руси били на корак до Кијева, а сад брани Москву од људи које сам плаћа

Foto: Profimedia/Ilustracija

On je u intervjuu za američke medije, CNN, ABC i CBS, rekao da je pobuna bila "direktan izazov za Putinov autoritet", kao i da je ukazala na prave pukotine u vlasti ruskog predsednika, prenosi BBC.

Blinken je naveo da je prerano pričati o tome šta će biti sa borcima "Vagnera" koji su juče učestvovali u pobuni. Govoreći o činjenici da je dogovor sa šefom "Vagnera" Jevgenijem Prigožinom postigao beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, Blinken je rekao da "možda Putin nije želeo da se spusti na nivo direktnog pregovaranja sa Prigožinom".

Dodao je da je Putinova odluka da napadne Ukrajinu stvorila haos u Rusiji.

- Ako ovo stavite u kontekst pre 16 meseci, Putin je bio na pragu Kijeva, želeći da za nekoliko dana zauzme grad i izbriše Ukrajinu sa mape. Sada je morao da brani Moskvu, glavni grad Rusije, od plaćenika koje je sam stvorio - rekao je Blinken.

Američki državni sekretar je dodao da je Vašington fokusiran na to da pomogne Ukrajini kako bi ona imala sve što joj je potrebno da se odbrani i povrati teritoriju koju je Rusija zauzela.

- U meri u kojoj su Rusi rasejani i podeljeni, to može da oteža nastavak njihove agresije na Ukrajinu - rekao je on. Blinken je istakao da nisu promenjena ni američka, ni ruska nuklearna politika kao posledica ove krize.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana