LIČNOST U ŽIŽI: Boris DŽonson - u rikverc od premijera do novinara

A. V. V.

26. 06. 2023. u 12:08

BIVŠI premijer Velike Britanije Boris Džonson koji je, kao mlad, radio za nekoliko medijskih kuća, posle burne političke karijere, vratio se u novinarske vode. Postao je komunista britanskog tabloida "Dejli mejl", a tekstovi izlaze subotom.

ЛИЧНОСТ У ЖИЖИ: Борис Џонсон - у рикверц од премијера до новинара

Foto AP

- Bilo da ste pristalica Borisa ili ne, biće obavezna lektira, kako u Vestminsteru, tako i za milione širom sveta, naveo je "Dejli mejl", najavivši svog novog kolumnistu.

Džonsonov potez je usledio nedugo pošto je odlučio da, posle selidbe iz Dauning strita broj 10, napusti i funkciju člana britanskog parlamenta. Da okači poslaničke cipele o klin rešio je pošto su ga istražni organi proglasili krivim zbog afere "Partigejt", jer je lagao da nije organizovao žurke tokom karantina u vreme pandemije kovida 19.

Političar i novinar prepoznatljive razbarušene plave kose rođen je 19. juna 1964. godine u Njujorku. Studirao je klasične nauke na univerzitetu Oksford. List "Tajms" ga je otpustio zbog izmišljanja citata, ali je nastavio u "Dejli telegrafu", kao dopisnik iz Brisela. Kasnije je radio i kao urednik časopisa "Spektator" i kao narodni poslanik.

Pre nego što je postao premijer 2019. godine, radio je kao ministar opozicije za kulturu, a kasnije i prosvetu. Na poziciji gradonačelnika Londona bio je od 2008. do 2016. godine, posle čega je postao šef diplomatije. Funkciju premijera i predsednika Konzervativne partije obavljao je do 2022. godine kada je pod pritiskom saradnika i javnosti podneo ostavku. Nastavio je da zarađuje milione funti od držanja govora. Tri puta se ženio i otac je sedmoro dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu