IZABRANI NOVI MINISTRI U GRČKOJ VLADI: Predstavljen novi saziv parlamenta posle pobede Micotakisa

A. V. V.

26. 06. 2023. u 17:33

PREMIJER Grčke Kirjakos Micotakis čija je stranka Nova demokratija odnela ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima položio je zakletvu, a predstavljena su i imena ministara u novoj vladi.

ИЗАБРАНИ НОВИ МИНИСТРИ У ГРЧКОЈ ВЛАДИ: Представљен нови сазив парламента после победе Мицотакиса

FOTO: Tanjug/AP

U novom sazivu parlamenta biće ukupno 20 ministara. Šef diplomatije biće Georgios Gerapetrit, dok će bivši ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas preuzeti ministarstvo odbrane.

Potpredsednik Nove demokratije Kostic Hacidakis imenovan je za mininstra finansija, a ministar za imigraciju i azil biće Dimitris Kairidis. Niki Kerameus će biti ministarka unutrašnjih poslova, dok će na čelu ministarstva infrastrukture i saobraćaja biti Hristos Stajkuras.

Na osnovu skoro 100 odsto prebrojanih glasova konzervativna Nova demokratija osvojila je 40,56 odsto glasova na parlamentarnim izborima i trebalo bi da ima 158 mesta u parlamentu od 300 poslanika. Drugoplasirana levičarska stranka Siriza ostvarila je 17,83 odsto glasova i 48 mesta u vladi.PASOK-u je pripalo 11,86 odsto i 32 poslanička mesta, dok je Komunistička partija dobila 7,68 odsto i 20 poslanika. Ultradesničarski Spartanci su dobili 4,67 odsto, Elniki Lisi 4,45 odsto, Niki 3,69 odsto i Plevsi Eleterijas je malo iznad cenzusa, na 3,17 odsto, odnosno osam poslanika.

Malo poznata politička partija Spartanci, koju podržava Ilisas Kasijdijaris, bivši poslanik koji služi zatvorsku kaznu od 13 godina zbog članstva u kriminalnoj organizaciji kao bivši vođa neonacističke Zlatne zore, osvojila je 13 mesta u novom sazivu grčkog parlamenta i desnicu vratila u vladajući sistem.

Uoči izbora parlament je uveo oštrija pravila kako bi blokirao Kasidijarisa da se kandiduje, pa je partija koju je osnovao u zatvoru diskvalifikovana, zbog čega je usmerio svoju podršku Spartancima.

- Pobedili smo arogantnog neprijatelja. To je veliki trijumf za Grčku, našu domovinu - naveo je Kasidijaris u tvitu iz zatvora u centralnoj Grčkoj, ne navodeći o kojem neprijatelju se radi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao