"SVE UCENE I NEREDI SU OSUĐENI NA NEUSPEH": Hitno obraćanje ruskog predsednika - Putin "vagnerovcima" dao tri opcije

Novosti online

26. 06. 2023. u 21:13

PREDSEDNIK Ruske Federacije Vladimir Putin obratio se večeras građanima. Njegovo obraćanje su najavili svi ruski mediji.

СВЕ УЦЕНЕ И НЕРЕДИ СУ ОСУЂЕНИ НА НЕУСПЕХ: Хитно обраћање руског председника - Путин вагнеровцима дао три опције

Foto: Printscreen

Putin se zahvalio građanima Rusije i vojnicima za podršku, i rekao je da je situacija pokazala da su sve ucene i neredi osuđeni na neuspeh.

- Javnost, stranke, verske organizacije, celo društvo zauzeli su čvrst stav u podršci ustavnom poretku. Organizatori pobune, koji su izdali zemlju, izdali su one koji su bili sa njima. Velika većina boraca grupe "Vagner" su patriote koje su iskoristili - rekao je Putin.

Ruski predsednik je istakao i da su organizatori pobune želeli da se vojnici međusobno ubijaju, a da je i Kijev hteo isti ishod.

- Bratoubilački rat u Rusiji želeli su neonacisti u Kijevu i njihovi pokrovitelji sa zapada i razni nacionalni izdajnici. Hteli su da ginu vojnici i civili, da Rusija izgubi, a da se naše društvo zadavi u krvavom ratu. Oni su se nadali da će dobiti revanš za svoje neuspehe na frontu. Ali preračunali su se - rekao je on.

Putin je dodao da su hrabrost i samopožrtvovanje palih junaka pilota spasili celu Rusiju od strašnih posledica.

- Od samog početka događaja po mom direktnom naređenju preduzeti su koraci da se izbegne veliko krvoproliće. Za to je bilo potrebno i vremena između ostalog da bi se dala mogućnost da se predomisle oni koji su počinili grešku, da shvate da je njihovo delovanje celo društvo odbacuje i da to može dovesti do tragičnih i rušilačkih posledica po Rusiju i našu državu - istakao je ruski predsednik.

On je izrazio zahvalnost i onim pripadnicima Vagnera koji su doneli jedinu ispravnu odluku - da ne doprinesu krvoproliću.

Rekao je da svi pripadnici Vagnera koji žele da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane to mogu da urade, a oni koji ne žele mogu da odu kući, ili u Belorusiju.

- Želim i da se zahvalim predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku, koji je doprineo da se reši ova situacija. Ali da ponovim. Upravo nas je patriotski stav građana i konsolidacija celog društva imali odlučujuću ulogu. Hvala vam za to - zaključio je Putin.

Podsećamo, tokom noći 24. juna Vagnerove snage su zauzele štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu. To se dogodilo nakon izjava Jevgenija Prigožina o navodnim raketnim i artiljerijskim napadima ruske vojske na kampove Vagnera - što su demantovali i Ministarstvo odbrane i FSB.

Predsednik Vladimir Putin je postupke vagnerovaca nazvao zločinačkom avanturom, a protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak za organizovanje oružane pobune.

Kasnije je pres-služba predsednika Belorusije saopštila da je Aleksandar Lukašenko razgovarao sa Prigožinom i da je prihvatio njegov predlog da se zaustavi Vagnerov pokret u Rusiji i preduzmu dalji koraci ka deeskalaciji.

Uveče je pres-sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov rekao da će šef Vagnera "ići u Belorusiju" i da će krivični slučaj biti povučen. Garancija da Prigožin sme to da uradi je reč predsednika Rusije, dodao je Peskov.

BONUS VIDEO: BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI - Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)