INFLACIJA SE NEĆE VRATITI NA NIVO PRE KOVIDA: EU zbija finansijske redove

MINISTRI privreda Francuske, Nemačke i Italije okupili su se juče u Berlinu, dok će danas u Vajmaru gosta iz Rima zameniti poljska ministarka, a sve s pokušajem da se evropska privreda pokrene posle mnogobrojnih kriza, poput onih izazvanih kovidom i ratom u Ukrajini, a sve u kontekstu nastojanja da se ostvari veća samostalnost.

ИНФЛАЦИЈА СЕ НЕЋЕ ВРАТИТИ НА НИВО ПРЕ КОВИДА: ЕУ збија финансијске редове

Foto: O. Radošević, A. Stevanović

Ovi sastanci događaju se neposredno posle turneje kineskog premijera Lija Ćijanga Nemačkoj i Francuskoj. Poznato je da evropska privreda značajno zavisi od uvoza iz Kine, uključujući i neke strateške proizvode kao što su, na primer, lekovi. U Evropi istovremeno žele da vrate suverenost, ali i da ne zatežu odnose s Pekingom u teškoj geoplotičkoj situaciji, očekujući od Kine da igra važnu ulogu pomirenja i fer-plej igrača u ekonomskim odnosima.

Jučerašnji sastanak između francuskog ministra privrede Brina Lemera, nemačkog vicekancelara i ministra za privredu i zaštititu klime Roberta Habeka i ministra preduzeća i italijanske proizvodnje Adolfa Ursoa bio je posvećen osnovnim sirovinama, bezbednosti snabdevanja i dekarbonizovanju privrede. Sastanku su prisustvovali i industrijalci triju zemalja.

Imajući u vidu tešku situaciju u koju je zapao svet, predviđeno je da ovi trilateralni sastanci postanu uobičajeni, pa je tako najavljeno da će sledeći biti održan u Italiji, treći u Francuskoj, a zatim ukrug.

Takođe na trilateranom sastanku, ali ovoga puta u Vajmaru, Brino Lemer će se danas susresti sa nemačkim ministrom finansija Kristijanom Lindnerom i njegovom resornom koleginicom iz Poljske Magdalenom Ržečkovskom, a teme na "finansijskom Vajamru" će biti nacionalni planovi u odgovoru na aktuelne ekonomske izazove uključujući i podršku Ukrajini i produbljivanje Unije tržišta kapitala.

Indikativna je izjava francuskog ministra Lemera neposredno pred polazak u Nemačku, kada je, gostujući u jednoj jutarnjoj radio emisiji, istakao da se neće vratiti tako niske stope inflacije, koje su bile bliske nuli, pre pandemije kovida.

- Inflacija počinje da se povlači posle dugih meseci borbe protiv poskupljenja. Dobijamo dugu i tešku bitku – rekao je ministar, ali i dodao odgovor na pitanje koje je sam postavio: - Hoćemo li, izlazeći iz ove krize, zadržati nivo inflacije koji smo imali pre korone? Odgovor je ne.

Naveo je dva strukturalna razloga za to.

- Prvi je taj što smo odlučili da vratimo lance vrednosti u Francusku, a skuplje je proizvoditi električne baterije u Francuskoj nego ih uvoziti iz Kine, što ima inflatorno dejstvo. Drugi razlog je klimatska tranzicija. Ona košta i opterećivaće cene u godinama koje dolaze – zaključio je francuski ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!