EVROPA U PROBLEMU SA TENKOVIMA: Pistorijus se založio za hitno osnivanje centra za popravku "leoparda"

Tanjug

03. 07. 2023. u 16:01

NEMAČKI ministar odbrane Boris Pistorijus založio se danas da pregovori o osnivanju u Poljskoj centra za održavanje i popravku oštećenih tenkova "leopard", koji su isporučeni Ukrajini, budu završeni u narednih 10 dana.

ЕВРОПА У ПРОБЛЕМУ СА ТЕНКОВИМА: Писторијус се заложио за хитно оснивање центра за поправку леопарда

FOTO: AP/Tanjug

U izjavi za javnost nakon razgovora sa poljskim ministrom odbrane Marijušom Blaščakom u poljskom gradu Zamošću, Pistorijus nije odgovorio na zahtev Poljske za produženje do kraja godine raspoređivanja tri nemačke "patriot" vazdušne odbrambene jedinice u gradu, koje su raspoređene u januaru na period od šest meseci.

Sporazum o produženju razmeštanja tri nemačke jedinice PVO u Poljskoj koče odvojeni pregovori o uspostavljanje centra za održavanje u Poljskoj za tenkove "leopard" oštećene u Ukrajini, preneo je Rojters.

U pregovore o centru za održavanje uključene su nemačke i poljske kompanije, kao i vlade dve zemlje, a glavni problemi u pregovorima su na strani kompanija. Zajedno sa tri jedinice PVO "patriot", oko 300 nemačkih vojnika je stacionirano u Zamošću, oko 50 kilometara od ukrajinske granice, od februara radi zaštite grada i njegove ključne železničke veze sa Ukrajinom.

Blaščak je rekao posle razgovora sa Pistorijusom da su raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji, kao i neuspela pobuna paravojne grupe "Vagner", pokazale da su pretnje iz Rusije stvarne.

- Zbog toga želimo da istaknemo da smo zainteresovani da sistemi "patriot" ostanu na poljskom tlu najmanje do kraja godine - istakao je Blaščak. Nemačka se obavezala da će poslati sisteme "patriot" - u Litvaniju da zaštite samit NATO-a, koji će biti održan od 11. do 12. jula u Vilnusu. 

BONUS VIDEO:

OKRŠAJI NA JELISEJSKIM POLjIMA: Desetine uhapšenih u sukobima policije i demonstranata u Parizu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)