SVE ZAVISI OD SITUACIJE NA RATIŠTU: Tišina iz kancelarije ukrajinskog predsednika - Hoće li Zelenski uopšte otići u na samit u Vilnjus?

Priredila: M.Stevanović

03. 07. 2023. u 17:53

PORTPAROL Vladimira Zelenskog Sergej Nikiforov rekao je da odluka o poseti Zelenskog samitu NATO-a u Viljnusu još nije doneta, već će zavisiti od situacije na liniji fronta.

СВЕ ЗАВИСИ ОД СИТУАЦИЈЕ НА РАТИШТУ: Тишина из канцеларије украјинског председника - Хоће ли Зеленски уопште отићи у на самит у Вилњус?

FOTO: AP/Tanjug

- Mi obično ne komentarišemo unapred, ne oglašavamo se iz bezbednosnih razloga. Generalno, sve će zavisiti od situacije na ratištu - rekao je Nikiforov na sajtu ukrajinske javne televizije "Suspilne". Kako prenose "RIA novosti", on je napomenuo da „odluka još nije doneta". 

Samit NATO-a biće održan u Viljnusu od 11. do 12. jula.

Zelenski je ranije rekao da će demotivisati ukrajinske trupe ako Ukrajina ne dobije pozivnicu za NATO na samitu u Vilnjusu. Prema njegovim rečima, on je u više navrata razgovarao sa liderima evropskih zemalja, predsednikom SAD  Džoom Bajdenom , generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i zamolio da „ne seče tlo ispod nogu” Ukrajine. 

Stoltenberg je 19. juna rekao da na samitu u Viljnusu i pripremajući se za njega, saveznici ne razgovaraju o zvaničnom pozivu Ukrajini, već se konsultuju o tome koje odluke će Kijev učiniti bližim pridruživanju alijansi .

Foto AP

Pres sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je da je Kremlj čuo zahtev Zelenskog da Ukrajina uđe u NATO, kao i različite reakcije na njega. Prema njegovim rečima, Moskva pomno prati situaciju i seća se da je upravo orijentacija Kijeva ka alijansi postala jedan od razloga za početak ruske specijalne operacije u Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini, „uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja... u Velikoj Britaniji, Nemačkoj , Italiji i drugim zemljama".

Nemački diplomata predlaže tri opcije za Kijev

Bivši šef Minhenske konferencije za bezbednost, nemački diplomata Volfgang Išinger, u članku za "Politiko", nagovestio je da bi NATO na samitu u Vilnjusu, umesto obećanja Ukrajini da će ući u alijansu, mogao da ponudi Kijevu jednu od tri opcije, između ostalog i da Ukrajina može da koristi prednosti Alijanse bez zvaničnog ulaska.

- Alijansa može ponuditi Ukrajini sve praktične i konkretne opcije i mogućnosti koje članstvo u NATO uključuje – od snabdevanja i punog učešća u programima naoružanja i opreme do obuke i učešća u vežbama, razmeni podataka obaveštajnih službi, komunikacijama i praćenju, ali bez formalnog članstva u NATO-u - napisao je Išinger u članku za "Politiko".

Druge dve opcije koje je predložio bivši šef Minhenske konferencije uključuju mogućnost da Ukrajina gradi dugoročnu bilateralnu saradnju sa državama članicama NATO-a i opciju koju on naziva „odbrambenom eskalacijom“.

BONUS VIDEO: 

PETA NOĆ SUKOBA: Nemiri na ulicama Liona uz prisustvo brojnih pripadnika policije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (4)

EKSKLUZIVNA PONUDA ZA LETOVANJE: U ponudi egzotična destinacija - ovo su cene