NEUTRALNOST OSTALA U PROŠLOSTI: Švajcarska u "Evropskom nebeskom štitu"

I.S.

04. 07. 2023. u 15:42

Švajcarska neutralnost kao da je izbrisana! Vlada u Bernu saopštila je dana da želi da učestvuje u projektu zajedničke protivvazdušne odbrane EU "Evropski nebeski štit". Odluka je naišla na oštre kritike onih koji poručuju da je "nespojiva sa dugogodišnjom tradicijom vojne neutralnosti".

НЕУТРАЛНОСТ ОСТАЛА У ПРОШЛОСТИ: Швајцарска у Европском небеском штиту

Foto: Free Images Pixabay

Evropski nebeski štit koji je, po izbijanju sukoba u Ukrajini 2022. godine, osmislila Nemačka s ciljem da se osnaži evropski sistem PVO, projekat je u koji se uzdaju evropski zvaničnici po pitanju bezbednosti zemalja Starog kontinenta. Do sada se 17 evropskih zemalja prijavilo za učešće u "Evropskom nebeskom štitu", a među njima su Nemačka, Velika Britanija, Finska i Švedska.

Švajcarska ministarka odbrane Viola Amherd treba tokom predstojećeg sastanka sa kolegama iz Austrije i Nemačke da potpiše deklaraciju o nameri da se njena zemlja pridruži projektu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024