ZELENSKI NA SAMITU NATO: Tražiće prijem u Alijansu i PVO naoružanje (VIDEO)

P. Z. S./unian.net/strana.ua

10. 07. 2023. u 20:52

PREDSEDNIK Vladimir Zelenski ipak će učestvovati na samitu NATO-a u Viljnusu, koji počinje sutra.

ЗЕЛЕНСКИ НА САМИТУ НАТО: Тражиће пријем у Алијансу и ПВО наоружање (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP photo


Najpre je učešće ukrajinskog lidera na samitu potvrdio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, govoreći na svojoj konferenciji za novinare. Kasnije je zvanični program samita uključivao zajedničku konferenciju za štampu Zelenskog i Stoltenberga, koja je bila zakazana za drugi dan samita - 12. jula, javlja specijalni dopisnik UNIAN Nikolaj Volkovski.

Ranije je učešće Zelenskog na samitu u Viljnusu bilo pod znakom pitanja, pošto je predsednik Ukrajine odbio da učestvuje osim ako se tamo ne preduzmu pravi koraci u vezi sa ulaskom Ukrajine u NATO.

On je govorio o očekivanjima od samita NATO-a: Ukrajini je potreban jasan signal o prijemu u NATO. Prema njegovim rečima, većina alijanse je za ovo, de fakto Ukrajina je već u NATO, sada je samo pitanje formulacije.

On je rekao i da su u Viljnusu planirani bilateralni sastanci na temu vojne pomoći - pre svega protivvazdušne odbrane, kao i naoružanja za liniju fronta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (2)

ŠOK PRED OLIMPIJSKE IGRE: Najbolja srpska košarkašica u 28. godini završila karijeru! (VIDEO)