RAT U UKRAJINI: Bivši analitičar CIA - VSU preti potpuni poraz; Američki general - Ukrajinske trupe su u zamci (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

11. 07. 2023. u 07:22 >> 02:00

RAT u Ukrajini - 503. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ukrajinske vlasti nastavljaju da zauzimaju objekte Kijevsko-pečerske lavre. Ruska vojska odbija sve napade ukrajinske vojske duž celog fronta.

РАТ У УКРАЈИНИ: Бивши аналитичар ЦИА - ВСУ прети потпуни пораз; Амерички генерал - Украјинске трупе су у замци (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Hronika ratnih operacija: Smenjuju se napadi i kontranapadi (MAPA)

Borbe se nastavljaju na prvoj liniji fronta. Na Starobeljskom pravcu, Oružane snage RF su uspele da napreduju u zoni jaruge Žuravke i u blizini Torskog, a takođe su zaustavile masovni napad kod Dibrove. U sektoru Bahmut, ruske trupe su pokrenule kontranapad u oblasti Kleščejevke, a takođe su odbile neprijateljski napad u blizini Berhovskog.

Foto: printskrin

U sektoru Vremjevske izbočine vode se žestoki sukobi - ukrajinski marinci pokušavaju da napreduju u oblasti Prijutnoje i Gruševa jaruga, gde su prethodno uspeli da se učvrste u drvoredima. Kod Rabotina, VSU je bezuspešno napao severno od naselja, izgubivši oklopna vozila sa Zapada.

Na hersonskom pravcu ruske jedinice nastavljaju borbu protiv ukrajinskih diverzanata koji su se iskrcali na ostrva i ispod Antonovskog mosta. Prema nekim izveštajima, severno od Aljošekija dignut je u vazduh železnički most.

Ilustracija telegram rybar

Artiljerijski teror nad regionima Rusije se nastavlja. Ako je danas bilo malo udara u pograničnom području, onda je VSU pogodio DNR i Hersonsku oblast uobičajenom frekvencijom. U regionu Zaporožja, Berdjansk je gađan raketama Storm šedou, a artiljerijski udari su dva puta izvedeni na Tokmak, drugi put kasetnom municijom.

 

Gubici u tehnici VSU od početka kontraofanzive

Od početka kontraofanzive Oružaane snage Ukrajine su izgubile 21 avion, 5 helikoptera, 1.244 tenka i druga borbena oklopna vozila, saopštio je ministar odbrane RF Sergej Šojgu.

Među njima je 17 nemačkih tenkova Leopard, pet francuskih AMKS lakih tenkova na točkovima i 12 američkih borbenih vozila pešadije Bredli;

Foto Tanjug/AP

Takođe, uništeno je 914 jedinica specijalnih vojnih vozila, 2 protivvazdušna raketna sistema, 25 MLRS (VBR), 403 oruđa poljske artiljerije i minobacača;

Među 403 uništena komada artiljerije nalaze se 43 američka artiljerijska sistema M777 i 46 samohodnih topova iz Poljske, SAD i Francuske;

Ruski PVO sistemi oborili su: 176 raketa HIMARS, 27 krstarećih raketa Storm šedou i 483 bespilotne letelice.

 

Bivši savetnik Pentagona: Poslati kasetnu municiju Kijevu je velika greška

Sjedinjene Države prave veliku grešku šaljući kasetnu municiju u Ukrajinu, rekao je bivši savetnik Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor u intervjuu kanalu Judging Freedom.

-Verujem da je ovo greška. Mislim da smo pogrešili što smo to postigli, jer sada izgledamo kao besramni licemeri. I, naravno, jesmo, rekao je on.

Foto Tanjug/AP

Američki oficir je takođe doveo u pitanje efikasnost takvih projektila. Prema njegovim rečima, oni čine više štete nego koristi i mogu da naškode civilnom stanovništvu.

-Ne mislim da će ovo doneti barem neku korist Ukrajincima, zaključio je pukovnik.

Prošle nedelje, Pentagon je najavio novi paket vojne pomoći za Kijev, koji je po prvi put uključivao artiljerijske granate tipa 155 mm DPICM. Ova kasetna municija je zabranjena međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, ali SAD i Ukrajina nisu među njima.

 

Oboreno 5 od 6 raketa storm šedou

Ukrajinske snage ponovo su granatirale Berdjansk, verovatno raketama „storm šedou“, izjavio je lider zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

On je naglasio da je dejstvovao PVO sistem i da je, kako se pretpostavlja, na grad ispaljeno šest raketa „storm šedou“.

Foto CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/David Monniaux /

Rogov je istakao da su sve rakete, sem jedne bile oborene i dodao da je usled granatiranja pričinjena šteta.

 

 

Kasetnom municijom po gradu

Grad Tokmak u Zaporoškoj oblasti gađan je kasetnom municijom, saopštile su hitne službe oblasti.

Foto N. Jović

Bitka na krilima Bahmuta: Ruske snage u kontranapadu (MAPA)


Danas su ruski vojnici, posle višednevne aktivne odbrane kod Kleščejevke, krenuli u kontranapad. Prema VerumReactor @verumreactor, na jugu sela, ruske oružane snage su iznenadile odred VSU i zarobile najmanje sedam ljudi.

Zapadno i severozapadno od Kleščejevke, jedinice ruske vojske potisnule su formacije 3. brigade Oružanih snaga Ukrajine sa periferije naselja, čisteći važne taktičke visove od VSU - uporišta su pod kontrolom Oružane snage Ruske Federacije.

Na severnom krilu pravca Bahmut, jurišni odredi 57. ompbr Oružanih snaga Ukrajine probili su se do predgrađa Berhovke. Napadačima su podpali pod masovni artiljerijski udar, a nakon toga su padobranci 98. vazdušno-desantne divizije Oružanih snaga RF očistile selo. Koordinate: 48.643743, 37.968079.

Ilustracija telegram rybar



Međutim, činjenica proboja VSU do same Berhovke ukazuje na povećanje inteziteta napada Oružanih snaga Ukrajine na odbranu Oružanih snaga RF u blizini veštačkog jezera. Ako je ranije VSU bio zaustavljen na rezervoaru, sada prodire i u naselje.

 

Stoltenberg: Ukrajina mora da pobedi Rusiju ako hoće u NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je ocenio da ukoliko Ukrajina ne uspe da pobedi u konfrontaciji protiv Rusije, pitanje njenog članstva u NATO izgubiće na aktualnosti.

-Najvažniji zadatak trenutno je obezbediti pobedu Ukrajine. Ako Kijev ne pobedi, pitanje o grancijama i članstvu u Alijansi uopšte neće biti aktuelno, poručio je generalni sekretar.

Foto Tanjug/AP

On je istakao da se sve članice NATO pridržavaju gledišta da Ukrajina ne može biti primljena u ovu organizaciju sve dok u toj zemlji traju ratna dejstva.

 

Bivši analitičar CIA: VSU preti potpuni poraz

Situacija na frontu ukazuje da bi Oružane snage Ukrajine u bliskoj budućnosti mogle da pretrpe potpuni poraz, rekao je bivši analitičar CIA Rejmond Mekgavern u intervjuu Jutjub kanalu Stiven Gardner.

-Sa strateške tačke gledišta, realnost je da je Ukrajina na ivici kapitulacije. Za par nedelja to će svima postati očigledno, rekao je on.

Foto Tanjug/AP

Prema mišljenju eksperta, kijevski režim treba da razmisli o pregovorima sa Moskvom kako bi izbegao ozbiljnije posledice po zemlju. Mekgavern je uveren da, ako bude potrebno, ruske snage mogu bez prepreka da pređu reku Dnjepar i odu u Odesu i iznesu teže uslove.

 

Američki general: Ukrajinske trupe su u zamci

Ukrajinske trupe ne mogu da postignu bilo kakve rezultate u kontraofanzivi zbog dobro utvrđene odbrambene linije ruske vojske, rekao je u intervjuu za Vol strit Džornal (WSJ) penzionisani američki brigadni general Mark Kimit.

Foto Tanjug/AP

-Ovo je 20 kilometara pakla, ocenio je ruske linije odbrane.

Prema generalu, ova duga višestepena odbrambena linija ne dozvoljava prolazak opreme NATO-a.

Sada su Oružane snage Ukrajine zarobljene, nisu uspele da ostvare značajniji napredak od početka ofanzive. Nema sumnje da su najteže borbe na linijama fronta, dodao je Kimit.

 

Šojgu: Katastrofalni gubici VSU u ljudstvu i tehnici

Ministar je istakao da ukrajinske snage nisu postigle cilj kontraofanzive ni u jednom pravcu.

Kako je naveo, gubici Ukrajine od početka kontraofanzive iznosili su više od 26.000 vojnika i 3.000 komada različitog naoružanja.

Foto Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, ukrajinska strana je toliko „pokrenula i zagrejala“ temu kontraofanzive, da je „trećina sveta“ čekala početak samita NATO-a u Vilnjusu 11. jula.

-Kako bi sumirali neke rezultate, šta su postigli tokom ove naširoko reklamirane i najavljivane, kako su je nazvali, ‘strateške’ kontraofanzive. Na kraju, sa čime su došli na samit NATO-a? Od 4. juna gubici neprijatelja iznosili su više od 26 hiljada vojnika i tri hiljade jedinica različitog naoružanja, istakao je ministar.

 

Bitka za Vremjevsku izbočinu: Vsu prebacio dve brigade kod Prijutnoga (MAPA)

Ukrajinska komanda je danas rasporedila marince 501. bataljona 36. brigade marinaca u oblast severno od Prijutnoje, južno od Gruševe Balke. Sada se prednji odredi ukopavaju u šumski pojas.

Pojava tamošnjih ukrajinskih marinaca ukazuje da su Oružane snage Ukrajine ipak uspele da stvore uporište kod Balke. Proteklih dana jurišni odredi, bez obzira na gubitke od artiljerijskih udara Oružanih snaga RF, kretali su se iz Levadnoga duž LBS-a pod okriljem artiljeraca 72. ombre.

Ilustracija telegram rybar

Nešto istočnije, odredi 31. brigade i 36. brigade zauzeli su šumarke na drugoj strani Gruševe balke. Tamo su stigli i marinci 35. brigade da obezbede mesto. Ruski artiljerci rade po jedinicama VSU.

Nema tačnih podataka o konfiguraciji fronta, međutim, najverovatnije je da su ruski borci zauzeli odbrambene linije severno od Prijutnoga u blizini drvoreda paralelno sa Gruševom kako bi izbegli udar u bok iz Levadnoga.

FOTO: Tanjug/AP

Sada inžinjerijske grupe VSU opremaju položaje severno od Prijutnoga. A, s obzirom na koncentraciju snaga oko naselja, ovo područje treba smatrati glavnim pravcem udara VSU.

 

Šta se dešava u hersonskom pravcu? VSU se iskrcao na levu obalu, ruske jedinice se povukle dalje od dometa artiljerije (MAPA)


U zoni Antonovskog mosta, Oružane snage Ukrajine nastavljaju da drže mostobran. U noći 10. jula, iz Antonovke, dve grupe od 124 obr. TRO prebačene su brzim čamcima ispod mosta. Pokrivanje obezbeđuju artiljerijske i minobacačke posade iz Sadova i Hersona.

U isto vreme, neprijateljski DRG se iskrcao zapadno od železničkog mosta na Aleksejevskom ostrvu. Za podršku pešadiji, dva jurišna aviona Su-25 pogodila su položaje Oružanih snaga RF kod Dnjepra. A jednog od njih oborila je posada MANPADS-a “Verba” kod Tjaginke.

Ilustracija telegram rybar

Takođe, jedinice vizuelnog osmatranja teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine, koje deluju u Pridneprovskom, javile su da je rano ujutru zabeležena eksplozija železničkog mosta severno od Aleški. Međutim, za ovo nema potvrde.

Severno od Nove Kahovke, jedinice teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine pripremaju se za dolazak komandanta TRO general-majora Tancure na prve linije fronta. Tokom posete, posetiće liniju Tjaginka-Crveni Majak.

Postoje i informacije da je najmanje još jedan borbeni avion ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva oboren iznad Osokorovke.

Duda predlaže slanje mirovnih trupa u Ukrajinu

Predsednik Poljske Andžej Duda smatra da bi NATO mogao da pošalje svoje „mirovne trupe” u Ukrajinu nakon završetka sukoba.

Sve će zavisiti od toga kakvi dogovori budu postignuti tokom mirovnih pregovora, ako Kijev odluči da ih vodi, objasnio je Duda.

- Ukoliko alijansa donese kolektivnu odluku o slanju trupa koje bi sprovele prekid vatre, onda ćemo mi, kao odgovorna članica NATO-a, sigurno podržati ovu odluku - istakao je on.

Napad na Odesku oblast

U noći 11. jula izveden je napad na Odesku oblast bespilotnim letelicama, nekoliko njih je oboreno iznad luke, napisao je na svom Telegramu Oleg Kiper, načelnik regionalne vojne uprave.

Fragmenti dva drona pali su na upravnu zgradu. Prema Kiperovim rečima, dva lučka terminala su se zapalila, uključujući terminal za žito. Požar je ugašen, nije bilo kritične materijalne štete niti žrtava.

Rogov: Novi talas ofanzive

Ukrajinske trupe pokrenule su novi talas ofanzive na Orehovski deo linije fronta u zaporoškoj oblasti, rekao je šef lider zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“.

- Ukrajinski militanti su, posle relativnog zatišja, pokrenuli novi talas ofanzive uz upotrebu teške tehnike na Orehovskom delu linije fronta u zaporoškoj oblasti - rekao je Rogov u utorak.

Prema njegovim rečima, napad je izvršen noću južno od grada Orehova u pravcu sela Rabotino.

- Neprijatelj je zaustavljen, jer je pretrpeo nove gubitke, uključujući i u oklopnoj tehnici. Borbe se nastavljaju - istakao je Rogov.

"Dnjepar" oborio kod Hersona dva jurišna aviona

Jedinice grupe "Dnjepar" oborila su kod Hersona dva ukrajinska jurišna aviona Su-25 sa posadama, rekao je Sputnjiku izvor sa terena.

Prema njegovim rečima, u zoni Antonovskog mosta kod Hersona ruski artiljerci su likvidirali 10 ukrajinskih vojnika, dok je 8 povređeno.

Rusi napreduju u Kupjanskom pravcu

Oružane snage Rusije su za nekoliko dana ostvarile veliki napredak na Kupjanskom pravcu i oslobodile niz istočnih teritorija Harkovske oblasti, napisao je na svom Telegram kanalu potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

Prema rečima vojnog eksperta, u vezi sa ovim, ukrajinske vlasti evakuišu državne institucije iz Harkovske oblasti. Pored toga, neki preduzetnici koji imaju proukrajinski stav počeli su da zatvaraju firme i sele se na zapad zemlje.

Ranije je ratni dopisnik televizije "Rusija 1" Aleksandar Sladkov rekao da Kijev priprema gradove Sumi i Harkov za predaju. Otuda se evakuišu velika preduzeća.

Eksplozije u Odesi

U Odesi se čulo nekoliko eksplozija, navodi ukrajinski portal Zerkalo.

Pre eksplozija u Odeskoj oblasti objavljena je vazdušna uzbuna. TSN ukazuje da su oni možda rezultat rada PVO.

Sporazum o žitu ističe 17. jula

Ankara još nije utvrdila svoje gubitke od mogućeg izlaska Rusije iz „prehrambenog sporazuma“, ali je jasno da će to uticati na sve učesnike na tržištu, takav ishod će destabilizovati tržište, rekao je Sputnjiku izvor upoznat sa pregovorima oko produženja sporazuma o žitu koji ističe 17. jula.

- Neću vam navesti tačne brojke, takve proračune još nismo radili, ali analitičari su verovatno odredili rizike. Reći ću samo da postoji jasno shvatanje da će takav ishod, na ovaj ili onaj način, dotaći sve učesnike tržišta, sve do njegove destabilizacije. Niko to ne želi, u tom kontekstu nastavljamo sa našim naporima - rekao je sagovornik agencije, odgovarajući na pitanje da li je Ankara izračunala rizike od mogućeg povlačenja Rusije iz sporazuma o žitu.

Sporazum o žitu ističe 17. jula. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je ranije da računa na pregovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o „sporazumu o žitu“ i telefonom i lično i na njegov konstruktivan stav. Turski lider je takođe rekao da Ankara očekuje da će sporazum biti produžen najmanje za tri meseca, a Turska se generalno nada da će taj mehanizam produžiti za dve godine.

Uništene rakete dugog dometa

U napadu ruske vojske uništeno je u Nikolajevu skladište Oružanih snaga Ukrajine sa raketama dugog dometa, zapadne proizvodnje koje se koriste na avionima, saopštio je izvor Sputnjika iz ovog grada.

Tim raketama su naoružavani ukrajinski avioni na obližnjem aerodromu Nikolajevskog avio-remontnog preduzeća – NARP.

Rusi uništili neprijateljske trupe

Vojnici ruske grupe „Istok“ uništili su nekoliko neprijateljskih grupa koje su pokušavale da napadnu u zaparoškom pravcu, rekao je Sputnjiku portparol grupe Oleg Čehov.

- U zaporoškom pravcu, Oružane snage Ukrajine nastavljaju da pokušavaju da krenu u napad u pravcu Rabotina. Na neprijatelja je otvorena vatra iz artiljerije i helikoptera, avijacije. Nacionalisti trpe gubitke u ljudstvu i opremi - rekao je Čehov.

Tokom vazdušnog izviđanja otkrivena je izviđačka grupa ukrajinske vojske u području Prijutnog koja je uništena udarnim dronom.

Ukrajinci zauzeli Kijevsko-pečersku lavru

Ukrajinske vlasti, uz pomoć policije, u jutarnjim satima zauzimaju objekte manastira kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre, saopštio je advokat Nikita Čekman koji brani interese UPC.

- Upravo je saopšteno da je u toku zauzimanje 54. korpusa - ​​napisao je on na Telegram kanalu.

On je objavio fotografije na kojima se vidi da je policija blokirala objekte. Uključeni su i specijalci sa crvenim beretkama.

Na teritoriju manastira je 10. jula došla i komisija Ministarstva kulture Ukrajine da zauzme još dva objekta manastira UPC - 58 i 59 korpus. Međutim, snage bezbednosti nisu bile prisutne, a parohijani, koji su se postrojili na ulazu u prostorije, uspeli su da odbrane zgrade.

BONUS VIDEO: „Timski rad je ključan“ - Ruski vojnici izvode borbene vežbe na poligonima blizu linije fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!