"BILI SMO U STANJU PRIPRAVNOSTI": Kina pratila i nadgledala američki patrolni avion u Tajvanskom moreuzu

Tanjug

13. 07. 2023. u 12:49

KINESKA vojska je pratila i nadgledala pomorski patrolni avion američke mornarice koji je prošao kroz međunarodni vazdušni prostor u Tajvanskom moreuzu, saopštila je danas istočna vojna komanda kineske Narodne oslobodilačke armije.

БИЛИ СМО У СТАЊУ ПРИПРАВНОСТИ: Кина пратила и надгледала амерички патролни авион у Тајванском мореузу

Foto: AP

U saopštenju se navodi da su trupe sve vreme bile u stanju pripravnosti i dodaje da će one odlučno čuvati nacionalni suverenitet i bezbednost Kine, prenosi Rojters.

Ranije je objavljeno da je patrolni avion američke mornarice proleteo kroz Tajvanski moreuz, nakon dvodnevnih kineskih vojnih vežbi južno od ostrva.

Kineske vlasti tvrde da imaju "suverenitet, suverena prava i jurisdikciju" nad plovnim putem, međutim Tajvan i Sjedinjene Američke Države to osporavaju.

Komanda američke sedme flote saopštila je da je njen patrolni i izviđački avion P-8A Posejdon proleteo kroz moreuz u međunarodni vazdušni prostor.

 - Tranzit aviona kroz Tajvanski moreuz pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku. Vojska SAD leti, plovi i deluje gde god to međunarodno pravo dozvoljava - navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU: Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)