POTREBNO IM JE "ZNAČAJNO UNAPREĐENJE" KOPNENIH SNAGA: Italija planira da kupi nemačke tenkove ''Leopard 2''

Tanjug

13. 07. 2023. u 15:44

ITALIJA planira da kupi borbene tenkove nemačke proizvodnje ''Leopard 2'' kako bi pojačala svoje kopnene snage nakon ruske invazije na Ukrajinu, izjavila je danas podsekretarka za odbranu Isabela Rautidanas tokom obraćanja u italijanskom parlamentu.

ПОТРЕБНО ИМ ЈЕ ЗНАЧАЈНО УНАПРЕЂЕЊЕ КОПНЕНИХ СНАГА: Италија планира да купи немачке тенкове Леопард 2

FOTO: AP/Tanjug

Ona je istakla da je Rimu potrebno ''značajno unapređenje'' kopnenih snaga, i da je kupovina nemačkih teknova deo te strategije, prenosi Rojters.

Italijanska administracija ima za cilj da uključi program u višegodišnji budžet za odbranu za 2023-2025, izdvajajući početna sredstva u vrednosti od 4 milijarde evra u 2024. od procenjenih ukupnih rashoda od 8 milijardi, navela je podsekretarka. Međutim, ona je rekla da nije pokrenut nikakav konkretan proces nabavke za tenkove i da će vlada tražiti odobrenje parlamenta pre sprovođenja tog plana. ''Leopard 2'' zajednički proizvode nemačke kompanije Kraus-Mafaj Vegman i Rajnmetal.

Kako navodi Rojters, italijanska vojska trenutno se oslanja na oko 200 tenkova ''Ariete'', od kojih je samo oko 50 potpuno operativno.

BONUS VIDEO: 

STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU: Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)