IRAK ODUŠEVLJEN STAVOM RUSIJE: Bagdad zahvalan Putinu što je osudio spaljivanje Kurana u Švedskoj

Đ.G.

18. 07. 2023. u 08:29

IRAK je bio veoma impresioniran stavom Rusije o incidentu sa spaljivanjem kopije Kurana u Švedskoj, rekao je za RIA Novosti portparol iračkog Ministarstva spoljnih poslova Ahmed al-Sahaf.

ИРАК ОДУШЕВЉЕН СТАВОМ РУСИЈЕ: Багдад захвалан Путину што је осудио спаљивање Курана у Шведској

Foto: Jutjub printskrin/Riks, Profimedia

- Veoma smo impresionirani pozicijom Rusije u vezi sa incidentom, što je bila zastrašujuća i nečuvena pozicija, neprijateljska prema islamu - rekao je al-Sahaf.

Prema njegovim rečima, mišljenje Rusije, koja je osudila incident u Švedskoj, „igralo je važnu ulogu“.

- Smatramo da pozicija Rusije dolazi iz konteksta odricanja od bilo kakvih manifestacija nasilja i verske netrpeljivosti - dodao je portparol MIP-a.

Skrnavljenje i spaljivanje Kurana u Stokholmu tokom proslave Kurban-bajrama izazvalo je širok odjek u mnogim zemljama sveta. Irak je tražio da švedske vlasti izruče imigranta koji je počinio akciju radi suđenja, dok se kasnije desetine Iračana okupilo na protestu ispred ambasade zemlje u Bagdadu.

Incident su osudili i Alžir, Avganistan, Egipat, Indonezija , Liban, Sirija , Turska, Uzbekistan , generalni sekretar Arapske lige  Ahmed Abul Geit i generalni sekretar Saveta za saradnju u Zalivu Jasim al Budaiv. 

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da nekažnjivost učesnika ovog incidenta može dovesti do nepredvidivih katastrofalnih posledica, a svetska zajednica mora da se odupre takvim nezakonitim radnjama. Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom posete drevnoj džamiji Džuma u ​​Derbentu rekao da je nepoštovanje Kurana zločin u Rusiji, za razliku od nekih drugih zemalja. Šef države je istakao da će se Rusija uvek pridržavati ovih zakonskih pravila, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: ZALEPILI SE NA AERODROMSKU PISTU - Klimatski aktivisti protestovali u Hamburgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!