AKO POČNE RAT KINE I AMERIKE, NIKOME NEĆE BITI DOBRO: Kisindžer u Pekingu razgovarao sa generalom Li Šanfuom

Novosti online

18. 07. 2023. u 14:50

ISTORIJA pokazuje da SAD i Kina ne mogu sebi dozvoliti da se međusobno tretiraju kao protivnici, saopštio je bivši američki državni sekretar (1973-1977) Henri Kisindžer na sastanku sa šefom Ministarstva odbrane NR Kine Li Šanfuom.

АКО ПОЧНЕ РАТ КИНЕ И АМЕРИКЕ, НИКОМЕ НЕЋЕ БИТИ ДОБРО: Кисинџер у Пекингу разговарао са генералом Ли Шанфуом

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prema rečima bivšeg američkog državnog sekretara, istorija i praksa stalno dokazuju da Kina i SAD ne mogu sebi dozvoliti da tretiraju jedno drugo kao neprijatelji, ističući da ako ove zemlje uđu rat, to neće dovesti ni do čega dobrog ni za jednu ni za drugu stranu.

Kisindžer je takođe primetio da razumevanje i pravilno upravljanje američko-kineskim odnosima zahtevaju široko razmišljanje i filozofski pristup.

On je pozvao obe strane da pokažu mudrost i počnu da rade zajedno, a resore odbrane dve zemlje da učine sve da se bilateralni odnosi ponovo obnove.

Početkom 1970-ih Kisindžer je aktivno promovisao normalizaciju američko-kineskih odnosa. Konkretno, zahvaljujući njegovim naporima 1972. godine, dogodila se prva poseta američkog predsednika Ričarda Niksona Kini.

Međutim, Peking je Vašingtonu jasno stavio do znanja da sastanak ometaju američke sankcije protiv Li Šangfua, koje su na snazi još od 2018. godine, zbog kupovine ruskih borbenih aviona Su-35 i protivvazdušnih raketnih sistema S-400.

U to vreme bio je šef odeljenja za naoružanje Zajedničkog štaba Centralne vojne komisije NR Kine. Li Šangfu je u martu postao šef Ministarstva odbrane zemlje.

Peking nije javno pokrenuo temu sankcija. Istovremeno, kinesko Ministarstvo odbrane je saopštilo da američke vlasti "treba da isprave svoje greške i stvore neophodne uslove za komunikaciju između šefova odbrambenih resora SAD i Kine".

BONUS VIDEO: HELIKOPTER Ka-52 - Priprema posade za izvođenje dejstava u oblasti Krasnog Limana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)