VETAR OTEŽAVA GAŠENJE POŽARA: Situacija na granici Švajcarske sa Italijom još uvek nije pod kontrolom

Tanjug

18. 07. 2023. u 21:24

ŠVAJCARSKI vatrogasci i danas se bore sa šumskim požarom, koji je doveo da evakuacije više od 200 ljudi, dok vetrovi otežavaju obuzdavanje vatre.

ВЕТАР ОТЕЖАВА ГАШЕЊЕ ПОЖАРА: Ситуација на граници Швајцарске са Италијом још увек није под контролом

FOTO: Tanjug/AP

Požar je izbio u ponedeljak na šumovitom delu planine u Biču, u kantonu Vale, blizu italijanske granice, preneo je Rojters.

Navodi se da su helikopteri tokom cele noći vodom gasili požar, ali da bi za potpuno gašenje vatere, koja se proširiila na 100 hektara šume, mogli biti potrebni dani ili nedelje.

FOTO: Tanjug/AP

Jedan od zaduženih za gašenje požara Mario Šaler ističe da se "u poslednjih pola sata ponovo razbuktalo nekoliko požara".

I portparol kantonalne policije je Adrijen Belvald istakla je kako situacija još nije pod kontrolom, jer je vatra, čije je gašenje počelo ranije danas, ponovo počela da se pojačava zbog vetra.

- Gašenje požara nastaviće se do kasno u noć, a situacija bi se mogla dodatno pogoršati ako vetar bude jači - rekla je ona.

Kantonalna policijska uprava je saopštila da je otvorena istraga kako bi se utvrdio uzrok požara.

Švajcarska savezna kancelarija za životnu sredinu upozorila je da bi šumski požari mogli da postanu češći, posebno leti, zbog porasta toplog i suvog vremena izazvanog klimatskim promenama.

Rojters podseća da velika područja Evrope, Azije i Sjedinjenih Američkih Država trpe ekstremno vreme, a Svetska meteorološka organizacija je upozorila da će se toplotni talas u severnoj hemisferi intenzivirati ove nedelje.

BONUS VIDEO: PAO SNEG U JUŽNOJ AFRICI: Stanovnici Johanesburga oduševljeni

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)