"TO ĆE SVI MORATI DA UZMU U OBZIR": Putin - Afrika postaje novi centar moći

Tanjug

28. 07. 2023. u 11:14

AFRIČKI kontinent postaje novi centar moći i svi će morati da uzmu u obzir tu objektivnu realnost, izjavio je danas u Sankt Peterburgu ruski predsednik Vladimir Putin.

ТО ЋЕ СВИ МОРАТИ ДА УЗМУ У ОБЗИР: Путин - Африка постаје нови центар моћи

FOTO: Tanjug/AP

On je na drugom samitu "Rusija-Afrika" istakao da politička i ekonomska uloga afričkog kontinenta raste eksponencijalno.

Putin je istakao da Rusija poštuje planove Afrike za rešavanje konflikta u Ukrajini, jer je to akutni problem i Moskva ne izbegava da razgovara o tom pitanju, prenose RIA Novosti.

- Uzmimo, na primer, inicijativu jednog broja afričkih država za rešavanje ukrajinske krize. Ovo je akutni problem, ne izbegavamo da ga razmotrimo. Ovo samo po sebi mnogo govori, jer su ranije bilo kakve posredničke misije bile monopol isključivo zemalja sa takozvanom razvijenom demokratijom. Sada nije tako, sada je Afrika spremna da pomogne u rešavanju problema koji su, čini se, van zone njenih primarnih interesa. Poštujemo vaše inicijative i pažljivo ih razmatramo - rekao je Putin.

Dodao je da Ruska Federacija nudi pomoć u rešavanju sukoba na afričkom kontinentu i da je spremna da nastavi obuku vojnog osoblja i pripadnika agencija za sprovođenje zakona u ruskim specijalizovanim obrazovnim institucijama.

Putin je takođe rekao da će Rusija uvek biti odgovoran snabdevač poljoprivrednim proizvodima i to besplatno svim zemljama kojima je to potrebno.

Naveo je da Moskva planira da poveća diplomatsko prisustvo na kontinentu i da je spremna da obnovi i otvori nova diplomatska predstavništva.

BONUS VIDEO: PANIKA ZBOG TAJFUNA: Rafovi u prodavnicama prazni

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom