VOJNI UDAR: Nova, neočekivana šansa za "Vagner"

Novosti online

28. 07. 2023. u 18:38

DOK se Rusija pridružila drugim silama u pozivu na oslobađanje svrgnutog predsednika Nigera Mohameda Bazuma, vođa "Vangera" Jevgenij Prigožin pozdravio je ovonedeljni vojni udar kao „deklaraciju nezavisnosti“ u audio izjavi na Telegram kanalu Vagnera.

ВОЈНИ УДАР: Нова, неочекивана шанса за Вагнер

Foto: Profimedia/Ilustracija/Javno vlasništvo

- To je oslobađanje od kolonizatora - rekao je Prigožin.

Vagneru je dozvoljeno da zadrži neke od svojih obimnih operacija na afričkom kontinentu, uključujući i Centralnoafričku Republiku, uprkos pobuni, kažu dobro upućeni izvori za "Blubmerg". 

Kako podseća američka agencija, Vagner već ima bezbednosne veze sa dve bivše francuske kolonije, Centralnoafričkom Republikom i Malijem, nakon sporova koji su doveli do proterivanja francuskih i međunarodnih snaga koje se bore protiv džihadista u regionu Sahela. Privatna vojna kompanija je razgovarala sa vojnim vladarima u Burkini Faso koji su takođe proterali francuske trupe i poslala mali kontingent u Demokratsku Republiku Kongo da ponudi obuku i pomoć snagama koje se bore protiv pobunjenika.

Zapadni zvaničnici kažu da je razvoj događaja u Nigeru veoma loša vest za Francusku, pošto je Bazum viđen kao ključni saveznik u grupi od pet sahelskih država. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!