GRANICE NIGERA OPET OTVORENE: Zatvorena još međa s Nigerijom. Francuska evakuiše građane, SAD ostaju

A.Vojinović

03. 08. 2023. u 07:30

DOK sat otkucava ka nedelji, do kada su zemlje zapadnog afričkog bloka dale rok hunti da oslobodi zatočenog predsednika Mohameda Bazuma, ili će upotrebiti silu, novi čelnici Nigera otvorili su granice sa nekoliko susednih zemalja. Istovremeno,Francuska i Italija juče su evakuisale deo svojih državljana iz Nigera, dok su SAD i Velika Britanija saopštile da zasad neće slati avione po svoje građane.

ГРАНИЦЕ НИГЕРА ОПЕТ ОТВОРЕНЕ: Затворена још међа с Нигеријом. Француска евакуише грађане, САД остају

Tanjug

Portparol hunte pukovnik Amadou Abdramane izjavio je da su kopnene i vazdušne granice posle nedelju dana od spuštanja rampe otvorene sa Alžirom, Burkinom Faso, Malijem, Libijom i Čadom, ali ne i sa Nigerijom. Otvaranjem granica sa susedima novi šefovi Nigera su poništili jednu od prvih odluka koje su doneli po izbijanju vojnog puča i privođenja Bazuma. Čelnici Ekonomske zajednice zemalja zapadne Afrike (Ekovas) juče su u glavnom gradu Nigerije Abudžiju započeli novu seriju sastanaka gde su razgovarali o mogućoj intervenciji i narednim potezima. U Abuciju su se juče sastali i ministri odbrane zapadnoafričkog bloka.

Prema podacima Bi-Bi-Sija, francuska vlada je izbavila 262 građana, ali ne namerava da iz Nigera zasad povuče pripadnike vojske, kojih trenutno ima oko 1.500. Francuska vojska je ovde raspoređena zbog borbe protiv islamista.

Istovremeno, francuska kompanija za nuklearno gorivo "Orano", koja upravlja rudnicima uranijuma u Nigeru, nije prekinula sa radom. Firma je precizirala da 99 odsto osoblja u zemlji čine građani Nigera.

Nemačka vlada je pozvala svoje građane da prihvate ponudu Francuske da se evakuišu uz njihovu pomoć. U Rim je juče posredstvom italijanske vlade stiglo 87 građana. I Španci se pripremaju da evakuišu više od 70 svojih građana iz Nigera.

- Mi nemamo nikakvih indikacija o direktnim pretnjama uperenim protiv američkih državljana ili naših objekata u Nigeru - rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi i dodao da Vašington smatra da postoji još jedan mali prozor da se diplomatijom reši kriza u Nigeru.

Zbog velikih simpatija prema Rusiji, koje su se minulih dana videle na ulicama Nijameja i demonstranata koji su nosili ruske zastave i uzvikivali Putinovo ime, reagovala je francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona.

- Nisam sigurna da svi u Nigeru spavaju sa ruskom zastavom ispod jastuka. Ali, moguće je da Rusija pokušava da iskoristi ovu situaciju. To čini i u drugim zemljama regiona. To je hipoteza - rekla je Kolona.

O eventualnoj umešanosti Moskve u državni udar u Nigeru novinari su na brifingu u Beloj kući upitali Kirbija, koji je izjavio da SAD nemaju dokaza da je Rusija imala udela u izazivanju puča.

Porašće cene uranijuma

PREMA Svetskoj nuklearnoj asocijaciji, Niger je sedmi najveći proizvođač uranijuma na svetu, koji čini pet odsto globalne proizvodnje. A prema podacima Evropske zajednice za atomsku energiju, ova zapadnoafrička zemlja je bila drugi po veličini snabdevač prirodnog uranijuma za blok EU prošle godine. Iako je nova vlast u Nigeru zabranila izvoz uranijuma u Francusku, ne očekuje se da će to biti veliki udarac za nuklearni sektor ove zemlje, ali će cene verovatno rasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove