RAT U UKRAJINI: SAD šalju prve abramse Kijevu, stižu na jesen; Veliki gubici VSU u Zaporožju (FOTOMAPA/VIDEO)

Novosti Onlajn

07. 08. 2023. u 07:21 >> 02:08

RAT u Ukrajini – 530. dan. Oružane snage Ukrajine preuzele su odgovornost za raketne udare na mostove između Krima i Hersonske oblasti. Međunarodni samit u Saudijskoj Arabiji završio se bez konkretnih rešenja, sa obećanjem o nastavku pregovora. Protest u Njujorku protiv nastavka pružanja vojne i finansijske podrške Kijevu.

РАТ У УКРАЈИНИ: САД шаљу прве абрамсе Кијеву, стижу на јесен; Велики губици ВСУ у Запорожју (ФОТОМАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Skot Riter: Loše obučena ukrajinska vojska sa nemogućom misijom

Ukrajinska vojska dobila je nemoguću misiju, rekao je u intervjuu Stivenu Gardneru bivši obaveštajni oficir američkih marinaca Skot Riter o neuspelom pokušaju Kijeva da probije rusku odbranu.

 Foto AP


Mnogi ukrajinski vojnici su završili 21 dan osnovne obuke ili nekoliko nedelja operativne obuke, rekao je Riter - dok su pokušavali da savladaju borbene i kombinovane tehnike naoružanja za koje su potrebne godine da ih američki vojnici i marinci savladaju. Riter je ove napore Kijeva nazvao apsurdnim.

CNN: SAD zvanično odobrile transfer prve serije tenkova Abrams u Ukrajinu

Ukupno 31 tenk namenjen Ukrajini bio je na popravci i pripremi za isporuku nekoliko meseci i zvanično je odobren za transfer tokom vikenda.

Foto: Profimedia

Prva serija (deo od 31) stići će početkom jeseni zajedno sa svime što je vezano za njih - municijom, rezervnim delovima, opremom za gorivo, bazom za popravke, rekao je Dag Buš, šef Odeljenja za nabavku američke vojske.

Hronika ratnih operacija: Odbijeni napadi VSU kod Bahmuta i Orehova (MAPA)

UKRAJINSKE formacije su se pojačale napade na bokove Bahmuta, nastavljajući napade u malim grupama na položaje Oružanih snaga RF. Nekoliko grupa je sinoć napalo iz pravca Orehovo-Vasilevka i pravca za Slavjanska, ali su se posle napada helikoptera Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije povukle. Pored toga, borbe se vode u sektoru Jagodnoje-Berhovka.

Ilustracija telegram rybar

U pravcu Zaporožja, Oružane snage Ukrajine napale su ruske položaje kod Urožajna, ali nisu uspele da postignu uspeh. Istovremeno, situacija u bloku Orehovski ostaje stabilna. Neprijatelj nastavlja da gomila ljudstvo i opremu za dalja dejstva.

Na mreži su se pojavile informacije da je nemačka vlada postigla konsenzus oko isporuke krstarećih raketa Taurus dugog dometa Ukrajini. S obzirom na nabavku Storm Šedou i Scalp-a iz Velike Britanije i Francuske, ovakav tok događaja je bio očekivan.

 

Ruska brigada odbila napad kod Bahmuta, uništen ukrajinski oklop (FOTO)

VSU je bacio oklopna vozila NATO-a u prodor kod Artjomovska, ali je 200. brigada porazila napadajuće jedinice Oružanih snaga Ukrajine.

Iz pravca Časova Jara, VSU je krenuo u ofanzivu na Berhovku, nameravajući da probije severni bok Artjomovska.

U prvom ešalonu bila su 4 tenka i 7 borbenih vozila pešadije, uključujući švedske CV-90.

Kao rezultat toga, Oružane snage Ukrajine su se odmah ostale bez, 2 tenka i 4 borbena vozila pešadije koji su uništeni na terenu.

Tenkisti 200. odvojene gardijske brigade Severne flote radili su na dva tenka i dva borbena vozila pešadije.

Pešadija je bila pokrivena artiljerijom, preživeli su pobegli pod vatrom.

Ukrajinska vojska potopila sopstveni tenk (VIDEO)

Posada tenka T-72M1 Oružanih snaga Ukrajine je uletela vozilom u reku, prilikom pokušaja napada na položaje ruske armije na jugu Donjecke republike.

Dron ruske taktičko-operativne grupe "Kaskad" snimio je trenutak u kome se vidi kako ukrajinski tenk ulazi u vodu reke Mokro Jali, očigledno pokušavajući da je pređe punom brzinom.

Tenk T-72M1 je, inače, u stanju da se kreće po dnu reke, ali tek nakon posebnih priprema, koje ova posada očigledno nije obavila.

 

Kuleba i Blinken: Dajte nam rakete

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba u razgovoru sa državnim sekretarem SAD Entonijem Blinkenom pozvao je da se Kijevu daju rakete dugog dometa „atakms“.

Foto: Profimedia/Ilustracija

-Dmitrij Kuleba razgovarao je sa Entonijem Blinkenom, zahvalio SAD na već pruženoj vojnoj pomoći i pozvao da se "atakms" dostave Ukrajini radi jačanja dalekometnih mogućnosti kijevskih snaga, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Ukrajine na Telegram kanalu.

 

 

"Azov" napada dronovima Kursku oblast

Ruska sredstva za elektronsko ratovanje oborila su dva ukrajinska drona u Kurskoj oblasti, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt.

-Na jednom od njih su simboli puka ‘Azov’(teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), napisao je on na Telegramu.

 

Kadirov: Iz Čečenije otišlo više od 29.000 boraca u rat

Više od 29 hiljada vojnika poslato je iz Čečenije u zonu borbenih dejstava od početka specijalne vojne operacije, a trenutno se na frontu nalazi više od sedam hiljada boraca, izjavio je lider republike Ramzan Kadirov.

Foto printskrin instagram kadyrov_95

POGLEDAJTE – Uništenje jurišne kolone VSU (VIDEO)

Snimak prve borbe sa „NATO“ brigadom Oružanih snaga Ukrajine u Zaporožskoj oblasti.

Artiljerija i jurišni helikopteri zaustavili su prva vozila u koloni, nakon čega su ostali otišli.

Kasnije će ovde doći još nekoliko Bredlija i situacija će se ponoviti.

Vremjevska izbočina: Odbijen napad VSU, veliki gubici među ukrajinskim brigadama marinaca (MAPA)


Prema Voina DV, pešadijska grupa VSU pokušala je da napadne položaje Oružanih snaga RF kod Urožajnoga na Staromjorskom sektoru, ali su kao rezultat borbe malokalibarskim naoružanjem, borci ruske vojske odbili napad.

Osim ovog naleta, situacija u oblasti Vremjevskog je praktično nepromenjena. Posle krvavog pohoda na Staromajorskoe, Oružane snage Ukrajine počele su da obnavljaju borbenu sposobnost zbog ogromnih gubitaka u ljudstvu.

Ilustracija telegram rybar

Ruski artiljerci i avijacija sprovode masovno granatiranje ukrajinskih formacija. Zbog intenzivne vatre, snage streljačkog bataljona 1. odreda Oružanih snaga Ukrajine povukle su se sa položaja zapadno od Staromajorskog.

Jedinice marinaca 35. i 37. brigade Korpusa marinaca su nedovoljno popunjene mobilisanim. Prema presretnutim razgovorima, Oružane snage RF su uspešno pogodile jedan od poligona 37. vojnog puka u Maksimovki.

Istovremeno, snage novostvorene 142. pešadijske jegerske brigade prebačene su u Temirovku. Još tri slične jedinice se formiraju na nekoliko poligona u Ukrajini.

 

Kijev tvrdi da će im Berlin isporučiti krstareću raketu "Taurus"

Šef ukrajinske delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Jehor Černjev, izjavio je danas da su ključne parlamentarne frakcije u Nemačkoj postigle konsenzus o snabdevanju Ukrajine krstarećim raketama "Taurus", dometa 500 kilometara, ali da formalno odobrenje tek treba da bude objavljeno.

 

Zelenski: Potopićemo sve ruske brodove u Crnom Moru

Rusija je izvršila blokadu Crnog mora, koja je praćena stalnim granatiranjem teritorije Ukrajine. Ako se udari nastave, Ruska Federacija može ostati bez brodova do kraja rata.

Predsednik Vladimir Zelenski dao je takvu izjavu u intervjuu za latinoameričke medije, piše Agrentinsko izdanje La Nacion. Prema njegovim rečima, Ukrajina mora da dokaže da ima pravo da uvozi i izvozi proizvode preko svojih teritorijalnih voda.

-Ako dođe do blokade, onda Ukrajina mora da pronađe način da prekine blokadu naših voda. Ako Ruska Federacija nastavi da dominira Crnim morem i blokira ga raketnim udarima, onda će Ukrajina učiniti ono što je poštena odbrana naših sposobnosti. Ako nastave da pucaju, mi imamo malo oružja, ali ako nastave da pucaju, možda će ostati bez brodova do kraja rata, naglasio je Zelenski.

Predsednik je primetio da Rusija nije sposobna da pobedi i da zato pokušava da dovede Ukrajinu u bezizlaznu situaciju, koristeći oružje i nasilje.

 

Maljar: Ruske snage ispalile 500.000 granata za nedelju dana na Kupjanskom frontu

Ruska vojska vodi ofanzivu u Kupjanskoj oblasti Harkovske oblasti. Informaciju o „žestokim bitkama“ potvrdila je zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar.

-Oni imaju takav plan, žele da vrate teritorije koje su izgubili u Harkovskoj oblasti, rekla je ona na ukrajinskoj televiziji.

Foto Tanjug/AP

Samo „u istočnom pravcu“ prošle nedelje, artiljerija Oružanih snaga RF upotrebila je 500.000 municije, i izvršila 9.000 artiljerijskih napada.

Dopisnici @anna_news zaista potvrđuju uspeh Oružanih snaga RF u oblasti Harkova. Ruska vojska u pravcu Kupjanska već je primorala komandu Oružanih snaga Ukrajine da ubaci svoje rezerve kako bi nekako zakrpila rupe u odbrani.

 

Zelenski kritikovao predsednika Brazila

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski kritikovao je brazilskog predsednika Luisa Inasija Lulu da Silvu zbog njegovog predloga za rešenje situacije u Ukrajini, uključujući bezbednosne garancije za Rusiju.

-Čudno je govoriti o bezbednosti Ruske Federacije. Samo Rusija, (predsednik Rusije Vladimir) Putin i Lula govore o bezbednosti Rusije, o garancijama koje treba dati za bezbednost Rusije, rekao je Zelenski u intervju za „Si-En-En Brazil“ odgovarajući na pitanje o nedavnim izjavama brazilskog lidera i njegovog savetnika.

Foto: Profimedia

On je primetio da Brazil poštuju u svetu više nego Rusiju i dodao da predsednik Brazila ne mora da se slaže sa onim što govori Putin.

-Iskreno, ako predsednik Lula želi nešto da mi kaže, neka sedne i kaže mi, rekao je Zelenski.

Predsednik Brazila je prošle nedelje izjavio da će njegovi predlozi za rešavanje sukoba u Ukrajini biti spremni kada Rusija i Ukrajina budu spremne za pregovore. Savetnik brazilskog predsednika Selso Amorim primetio je da se „pitanja bezbednosti Rusije ne mogu ostaviti po strani“ kada se razgovara o bilo kakvom mirovnom sporazumu.

 

 

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Rusije napredovale su na kupjanskom pravcu, na sektoru 11 kilometra duž linije fronta i više od tri kilometra u dubinu odbrane ukrajinske vojske. Kako se ističe, jurišni odredi grupe "Zapad" ruske vojske tokom ofanzive na širokom frontu poboljšali su svoje položaje u području sela Oljšana i Peršotravnjeva u Harkovskoj oblasti. Ukrajinci su izgubili 110 vojnika;

- Ruska vojska je odbila tri napada na zaporoškom pravcu u području Uspenovke i Rabotina;

- U donjeckom pravcu uspešno je odbijen napad jurišnih grupa aeromobilne brigade ukrajinske vojske u području Belovgorovke u DNR.

- Gubici ukrajinske vojske na donjeckom pravcu iznosili su 135 boraca;

- Ukrajinske snage su odbile napad ukrajinskih snaga u području Urožajnog;

-Oružane snage Ukrajine uništile su skladišta municije tri brigade ukrajinske vojske u Sumskoj i Harkovskoj oblasti;

- U zaporoškom pravcu poginulo je 80 ukrajinskih vojnika, i uništena jedna haubica D-30.

- U južnodonjeckom pravcu ukrajinska vojska je izgubila 225 vojnika.

Baden-Baden moguće mesto mirovnih pregovora

Gradonačelnik Baden-Badena Ditmar Špet poslaće nemačkoj vladi zvaničan predlog da ovo svetski poznato nemačko odmaralište postane mesto za mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.

On je u intervjuu za nemački list Badische Neueste Nachrichten izjavio da je "Baden-Baden najbolji primer kako ruski i ukrajinski narodi mogu da žive zajedno u miru".

On planira da „krajem avgusta – početkom septembra” pošalje pismo ovim povodom nemačkom kancelaru Olafu Šolcu i ministarki spoljnih poslova Analeni Burbok.

Nestranački političar je naglasio da je grad kroz istoriju imao reputaciju „mesta susreta celog sveta“ i „mesta mirnih sastanaka“ u kojima su učestvovale mnoge poznate ličnosti.

Špet smatra i da Baden-Baden ima "potrebnu materijalno-tehničku bazu" za pregovore.

Putin krajem meseca u Turskoj

Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Turskoj očekuje se poslednje nedelje avgusta, tvrdi provladin list Hurijet, pozivajući se na svoje izvore.

Kako se navodi, na dnevnom redu razgovora ruskog lidera i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana biće obnavljanje sporazuma o žitu, bilateralni odnosi, odnosi Turske, Azerbejdžana i Jermenije, kao i normalizacija odnosa između Turske i Jermenije. 

Predsednici Rusije i Turske obavili su telefonski razgovor 2. avgusta tokom kojeg su se dogovorili da pripreme mogući sastanak.

Ruske pozicije kod Avdejevke poboljšane

Ruske snage su poboljšali svoje pozicije u pravcu Avdejevke, izjavio je u televiziji "Rusija 24" Denis Pušilin, vršilac dužnosti lidera DNR.

- Prilično je teško napredovati, ali naše jedinice napreduju - rekao je on.

Prema rečima vršioca dužnosti lidera regiona, Oružane snage Ukrajine trpe „prilično ozbiljne gubitke“ u ljudstvu i vojnoj tehnici.

Kako je prošle nedelje izvestio Pušilinov savetnik Jan Gagin, ruska vojska koristi taktiku u pravcu Avdejevke koja je ranije korišćena prilikom oslobađanja Artjomovska i Soledara: oružane snage napadaju Oružane snage Ukrajine sa tri strane – „u čelo i sa bokova“.

Istovremeno je primetio da je ukrajinska vojska Avdijevku pretvorila u „ozbiljno utvrđeno područje“ sa kilometrima utvrđenja. Ali snage ukrajinske vojske na ovom pravcu su iscrpljene, a intenzitet neprijateljskih napada je značajno smanjen tokom meseca, rekao je Gagin.

Uništena pešadija Olšana

Ruska grupa „Zapad“ uništila je četu pešadije u području Olšana, rekao je za Sputnjik pukovnik Sergej Zibinski, šef pres centra grupe.

- U toku ofanzivnih dejstava na kupjanskom pravcu, jurišne grupe 6. armije, potpomognute tenkovskom vatrom, artiljerijom i udarima avijacije, napredovale su u dubinu odbrane neprijatelja u području naselja Olšani, zauzele su sedam uporišta, devet osmatračnica i uništile pešadijsku četu iz sastava 14. posebne mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine - rekao je oficir.

"Jug" pogodila snage Ukrajine u DNR

Ruska avijacija grupe „Jug“ pogodila je navođenom municijom bazu 5. posebne jurišne brigade i položaje 24. posebne mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckoj Narodnoj Republici, izvestio je portparol centra Vadim Astafjev.

Pored toga, posada helikoptera vojne avijacije uništila je borbeno vozilo u području Kleščejevke.

Prema rečima Astafjeva, militanti grupe uništili su dve samohodne artiljerijske jedinice 155. kalibra „Krab“ poljske proizvodnje u Svjato-Pokrovskom i Kirovu uz pomoć dronova „lancet“. Lanceti su takođe onesposobili haubicu "Akacija", kalibra 122 mm i borbeno vozilo neprijateljske u području naselja Kuzminovka i Andrejevka.

Turska će nastaviti razgovore o dogovoru o žitu

Ankara nastavlja dijalog sa zapadnim partnerima o obnavljanju crnomorske žitne inicijative, paralelno se vodi i međuresorni dijalog sa ruskom stranom, rekao je za RIA Novosti izvor u administraciji turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Sporazum o žitu je prekinut 18. jula, Ruska Federacija je obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje. Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je primetio da uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje neće ispuniti svoja obećanja. Putin je više puta isticao da je Zapad najveći deo ukrajinskog žita izvezao u svoje države, a glavni cilj posla – snabdevanje siromašnih zemalja, uključujući i afričke, nikada nije ostvaren.

- Naravno da se vodi. Paralelno vodimo dijalog sa ruskom stranom, sa konkretnim resorima. Gospodin predsednik (Tajip Erdogan) je više puta isticao značaj ove inicijative za zemlje u nevolji - sagovornik agencije rekao je u odgovoru na pitanje RIA Novosti da li Ankara vodi dijalog sa zapadnim partnerima kako bi se uklonile prepreke izvozu ruskih poljoprivrednih proizvoda i amonijaka.

Oboren dron u Kaluškoj oblasti

Dron je oboren u ponedeljak uveče u Kaluškoj oblasti od PVO sistema, nema oštećenja, rekao je guverner regiona Vladislav Šapša.

Erdogan želi da Putinu ponudi posredovanje oko Ukrajine

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, tokom planiranih razgovora sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, namerava da predloži obnavljanje mirovnih pregovora o Ukrajini kako bi se postigao privremeni prekid vatre, rekao je za RIA Novosti izvor u administraciji turskog lidera.

Kako je ranije saopšteno u Kremlju, Putin i Erdogan su se dogovorili da u bliskoj budućnosti tačno odrede mesto i vreme sastanka. Na dnevnom redu razgovora su bilateralni odnosi, Ukrajina i dogovor o žitu.

- Gospodin predsednik će ponuditi svoje posredovanje u rešavanju sukoba, ponavljajući tezu da neće biti pobednika u ratu, niti gubitnika u mirovnom procesu - rekao je izvor.

Ankara se, prema rečima sagovornika agencije, zalaže za prekid vatre i početak pregovora. Izvor je Erdogana nazvao „jedinim svetskim liderom“ koji uživa „iskreno poverenje“ Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog, održava kontakt sa njima i „čini sve da donese mir u regionu“.

Kako je Putin ranije rekao, sa Erdoganom je razgovarao o mogućnosti ličnog sastanka, uključujući i dobijanje poziva da dođe u posetu. Ali tokom predizborne kampanje u Turskoj, stranke su odbile da putuju kako niko ne bi mogao da spekuliše o temi posete. Erdoganovi protivnici bi Putinovu posetu mogli da vide kao pokušaj uticaja na unutrašnje stvari.

Putinov pomoćnik za međunarodne poslove Jurij Ušakov potvrdio je da Moskva i Ankara planiraju posetu ruskog predsednika Turskoj, ali se strane nisu dogovorile o konkretnim datumima.

Moskva je više puta izražavala spremnost za pregovore, ali im je kijevski režim uveo zabranu na zakonodavnom nivou. Kako su istakli u Kremlju, situacija u Ukrajini može da se reši samo ako se uzmu u obzir teritorijalne promene.

Puškov je otkrio ishod pregovora o Ukrajini u Saudijskoj Arabiji

Pristupi Zapada i zemalja Juga o Ukrajini ostaju veoma različiti, ovo mišljenje je izneo senator Aleksej Puškov, komentarišući razgovore održane u Saudijskoj Arabiji.

- Govoreći o rezultatima sastanka u Saudijskoj Arabiji, koji je predvidivo završen bez zajedničkog saopštenja, mnogi jednoglasno citiraju italijansku Koreira dela sera. Ona je „saznala“ da su učesnici skupa u Džedi podržali zajedničko, da ne kažem, ritualnih principa koje proklamuju u UN i u svojim zvaničnim deklaracijama - napisao je senator na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, italijanski list je to predstavio „gotovo kao senzaciju, uspeh Zapada i novu platformu za jedinstvo”.

- Ali to nije tako – pristupi između Zapada i vodećih zemalja globalnog Juga ostaju veoma različiti - rezimirao je Puškov.

Tokom vikenda u Džedi su održani razgovori o Ukrajini na koje su pozvani predstavnici oko 30 zemalja, ali ne i Rusije. Kako je u nedelju posle dvodnevnog sastanka izvestila saudijska novinska agencija SPA, učesnici konsultacija su se složili da nastave razmenu mišljenja.

Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov napomenuo je da će Kremlj pratiti sastanak u Saudijskoj Arabiji, ostaje da se vidi koji se ciljevi postavljaju. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je, komentarišući razgovore u Džedi, navelo da je fiksiranje odluka o ukrajinskoj krizi na političkom nivou bez učešća Rusije apsurd i besmislica, ali da postoji „puno polje za kreativnost“ za njihovu diskusiju.

 

BONUS VIDEO: RUSIJA - Posledice napada dronom na poslovni centar u Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (10)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!