UPOZORENJA STRUČNJAKA: Ovom delu Evrope prete novi toplotni talasi, povećan rizik i od novi požara

Novosti online

07. 08. 2023. u 17:16

ŠANIJA i Portugalija spremaju se za novi vreli talas koji će trajati narednih sedam dana sa temperaturom iznad 44 stepena Celzijusovih u delovima Pirinejskog poluostrva, što će dodatno povećati rizik od šumskih požara.

УПОЗОРЕЊА СТРУЧЊАКА: Овом делу Европе прете нови топлотни таласи, повећан ризик и од нови пожара

FOTO: Printsrkin/ Earth42morrow

Južna Evropa se bori sa rekordnom temperaturom tokom vrhunca letne turističke sezone, što je navelo vlasti da upozore na zdravstvene rizike. Naučnici kažu da su toplotni talasi sve češći i intenzivniji tokom leta zbog klimatskih promena.

U Portugaliji, više od 900 vatrogasaca i 16 aviona i dalje se bore sa dva šumska požara koji su izbili tokom vikenda - u Odemiri, oko 200 kilometara južno od Lisabona, i u gradu Urem, oko 140 kilometara severno od prestonice.

Vlasti su proglasile više od 120 opština širom Portugalije pod najvećim rizikom od požara.

FOTO: Tanjug/AP

- Faktori koji izazivaju najnoviji toplotni talas su stabilna atmosfera - što dovodi do neba bez oblaka - i dolazak velike mase toplog i suvog vazduha iz severne Afrike", rekao je za Rojters Ruben del Kampo iz španske meteorološke agencije AEMET.

On je izjavio da će ovaj toplotni talas generalno biti intenzivniji, rasprostranjeniji i malo dugotrajniji od dva vrela talasa u julu.

Kampo je dodao da je kombinacija visoke temperature i veoma niske vlažnosti dovela do bržeg isparavanja vode u rezervoarima, kao što je i potrošnja bila u porastu, što je pogoršalo posledice dugotrajne suše koja pogađa Španiju.

FOTO: Tanjug/AP

Prema podacima Ministarstva za životnu sredinu, rezervoari su 31. jula bili na 42,2 odsto svog kapaciteta.

Portugalska meteorološka agencija IPMA objavila je danas crveni meteo-arlam zbog ekstremnih vrućina u šest okruga u zemlji, uključujući glavni grad Lisabon.

IPMA je saopštila da bi temperatura mogla da pređe 44 stepena Celzijusova u Evori, koja se nalazi u širokoj ravnici južno-centralnog regiona Alentežo, i 41 stepen u priobalnim gradovima Lisabonu i Setubalu.

BONUS VIDEO: SNIMAK IZ DRONA SA KRFA: Vatra je uništila sve pred sobom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo