DA LI JE NA POMOLU RAZMENA NOVIH ZAROBLJENIKA? Zaharova ocenila izveštaje o spremnosti SAD za novu rundu menjanja zatočenika sa Rusijom

Đ.G.

19. 08. 2023. u 09:50

PORTPAROLKA ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je medijske izveštaje o spremnosti SAD da razmotre asimetrični dogovor sa Ruskom Federacijom, u kojem bi nekoliko osumnjičenih hakera bilo razmenjeno za uhapšene novinare Evana Gerškoviča i Pola Vilana, koji u Rusiji služi dugogodišnju kaznu zbog špijunaže.

ДА ЛИ ЈЕ НА ПОМОЛУ РАЗМЕНА НОВИХ ЗАРОБЉЕНИКА? Захарова оценила извештаје о спремности САД за нову рунду мењања заточеника са Русијом

FOTO: AP/Tanjug

Ranije je informaciju o mogućnosti takvog „dogovora“ preneo Vol strit džornal pozivajući se na američke zvaničnike.

- Takve spekulacije o mogućoj razmeni „zatvorenika“ između Rusije i SAD redovno se pojavljuju u američkim medijima. Kao što smo više puta naveli, to se dešava isključivo iz unutrašnjepolitičkih razloga u Vašingtonu - rekla je ona za RIA Novosti.

Prema rečima Zaharove, „umesto da podižu nepotrebnu hajku, oni bi savetovali američkim vlastima da se pobrinu za probleme“ i „nezadovoljavajuće stanje“ samog kazneno-popravnog sistema Sjedinjenih Država, gde su zatvorenici podvrgnuti mučenju, ponižavanju i grubom postupanju zatvorskog osoblja, ne pruža im se medicinska pomoć, a da ne govorimo o užasnim sanitarno-higijenskim uslovima pritvora i lošoj ishrani“.

- Još jednom pozivamo američku stranu da se fokusira na nejavni profesionalni dijalog isključivo kroz poseban kanal koji su odredili predsednici Rusije i Sjedinjenih Država 2021. godine - naglasila je ona i dodala da je „zahvaljujući takvoj „tihoj diplomatiji“. 

2022. godine, prvi put posle 12 godina, Rusija i SAD su dva puta razmenile zatvorenike. Krajem aprila u Rusiju se vratio pilot Konstantin Jarošenko, koji je 2010. godine priveden u Liberiji i kasnije izručen Sjedinjenim Državama, koji je na aerodromu u Ankari razmenjen za američkog studenta Trevora Rida, koji je osuđen u Rusiji i služio devet godina zatvora zbog napada na policajce u Moskvi 2019.

FSB Rusije je 30. marta saopštio da je Gerškovič, dopisnik moskovskog biroa VSJ, priveden u Jekaterinburgu zbog sumnje da je špijunirao u korist američke vlade. Kako je saopštila ruska obaveštajna služba, Amerikanac je prikupio informacije koje predstavljaju državnu tajnu „o aktivnostima jednog od preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa“. On je uhapšen. Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je da je Gerškovič uhvaćen na licu mesta. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova naglasila je da Gerškovičeve aktivnosti u Jekaterinburgu „nemaju nikakve veze sa novinarstvom“, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: RUSIJA - Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)