(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Riter - Svi F-16 biće oboreni u roku od mesec dana; Zelenski: Ne damo teritorije za mir (FOTO/VIDEO)

Novosti online

20. 08. 2023. u 07:11 >> 01:07

RAT u Ukrajini ušao je danas u 543. dan. Rusija je juče gađala grad Černigov. Prema tvrdnjama ruskih medija, meta je bila izložba proizvođača dronova, koja se održavala u centru tog mesta. Prema ukrajinskim izveštajima, povređeno je više od 129 ljudi, poginulo je sedmoro. Ukrajinske snage juče su dronom napale vojni aerodrom u novgorodskoj oblasti. Letelica je oborena, ali je oštetila jedan avion na stajanci pored piste.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Ритер - Сви Ф-16 биће оборени у року од месец дана; Зеленски: Не дамо територије за мир (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP / EPA

 

Hronika ratnih dejstava: Ruske snage napreduju kod Kupjanska, Žestoke borbe u Zaporožju (MAPA)

U sektoru Kupjanska, ruske trupe iz grupe „Zapad“ jurišaju na ukrajinske položaje u oblasti Sinkovke, iako je preuranjeno da se proglašava operativno opkoljavanje i skoro oslobađanje sela. Dok ruske jedinice poboljšavaju svoju taktičku poziciju u ovoj oblasti, situacija postepeno postaje kritična za Oružane snage Ukrajine.

Ilustracija telegram rybar

U pravcu Soledara, ukrajinske formacije su ponovo pokušale da napadnu položaje Oružanih snaga RF kod Andrejevke, ali su izgubile nekoliko komada tehnike i povukle se. Generalno, situacija u toj oblasti ostaje relativno stabilna, intenzitet neprijateljstava je značajno smanjen.

Na odseku Vremjevske izbočine ukrajinske formacije nastavljaju da pokušavaju u malim grupama da se učvrste u šumskim pojasevima istočno od Urožajnoja. Ruske trupe ih zaustavljaju koncentrisanom artiljerijom i vatrom iz malokalibarskog oružja. Pored toga, aktivno se koriste FPV bespilotne letelice, koje pogađaju oklopna vozila VSU kako na čelu, tako i u dubini borbenih formacija Oružanih snaga Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

U sektoru Orehovski, jurišne grupe 3. bataljona 82. brigade, 46. brigade i 15. brigade Nacionalne garde Ukrajine nastavljaju sa napadima na položaje ruske grupe na liniji Rabotino-Verbove. Na severnoj periferiji Rabotina i dalje deluju pešadijske grupe koje pokušavaju da se učvrste u selu. Ruska artiljerija aktivno radi na njima, što potvrđuje činjenicu da je ovaj deo Rabotina u sivoj zoni. Zapadno od Verbova, nakon prebacivanja dva dodatna odreda na dva oklopna transportera Strajker, padobranci 82. brigade uspeli su da izbace borce Oružanih snaga RF iz nekoliko uporišta. Sada ukrajinske formacije pokušavaju da kopaju u tom području, uprkos gubicima.

Foto Tanjug/AP

U blizini Čubenkove jaruge nalaze se odredi za evakuaciju VSU koji brzo uklanjaju tela i oštećenu opremu sa bojišta. Pre neki dan su četiri tenka Leopard 47 ombr poslata na remont u Nemačku, što još jednom ukazuje na probleme u obnavljanju opreme na licu mesta. Istovremeno, malo istočnije u sektorima Pologovski i Guljajpoljski pojavili su se plaćenici koji govore engleski, a artiljerijski oruđi i municija su premešteni u Železnjanskoe, što ukazuje na moguću aktivaciju u sektoru.

 

Zelenski: Ne damo teritorije za mir

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da ne zna ništa o bilo kakvim skrivenim sporazumima koji bi primorali Ukrajinu da razmeni svoje teritorije za mir, i insistira da Rusi moraju da snose odgovornost.

-Ne znam o kakvim se sporazumima negde razgovara, o kakvoj razmeni naših teritorija. Imamo jedan dokument - formulu mira. Imamo jednu želju – mir. Formulisali smo kako mi to vidimo. Spremni smo za otvorenu diskusiju sa našim kolegama, tako da svet bude na istoj strani – na strani pravednog mira uz potpunu obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine, naglasio je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Holandije Markom Ruteom, prenosi Ukrinform.

Foto Tanjug/AP

On je rekao da se ne može zaboraviti obaranje malezijskog aviona MH17, kao ni masakri u Buči i Mariupolju, samo zato što je prošlo vreme.

-U Rusiji verovatno razmišljaju ovako: zaboraviće te stvari i nekako ćemo se dogovoriti. Ovo je pitanje pravde. Nećemo tek tako dolaziti ni do kakvih dogovora. Neko mora da odgovara, a mi znamo imena tih ljudi, poručio je predsednik Ukrajine.

 

Još četiru Mil Mi-35 u Belorusiji

Komandant 50. mešovite avijacione baze Oružanih snaga Belorusije Vladimir Skorkin saopštio je da se krajem ove godine očekuje isporuka još četiri ruska helikoptera Mi-35.

U četvrtak je na jedan od vojnih aerodroma u Belorusiji stigla prva partija od četiri ruska helikoštera.

Foto: Ministarstvo odbrane


 

 

Danska: F-16 stiže u Kijev, ali...

Danska pristaje da pošalje borbene avione F-16 u Ukrajinu kada se za to stvore uslovi, objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova te države na društvenoj mreži "Iks" (nekadašnji "Tviter").

-Saglasni smo da ćemo, u bliskoj saradnji sa Sjedinjenim Državama i drugim partnerima, rasporediti avione F-16 u Ukrajinu i ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo, kada se ispune uslovi za takav transfer. Uslovi su, između ostalog, uspešano odabrani, testirani i obučeni ukrajinski vojnici, kao i potrebne dozvole, infrastruktura i logistika, navodi se u saopštenju.



Bivši američki obaveštajac: Svi lovci F-16 biće oboreni u roku od mesec dana, žrtvovano 400.000 Ukrajinaca

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ne razume da isporuke lovaca ne mogu da promene položaj ukrajinskih snaga koje trpe velike gubitke na frontu, napisao je bivši američki obaveštajac Skot Riter na društvenoj mreži H (bivši Tviter), komentarišući odluku Holandije i Danske da predaju Kijevu lovce F-16.

Foto Tanjug/AP

-Svi će oni biti oboreni u roku od mesec dana, naveo je Riter i dodao da te isporuke samo stvaraju iluziju o bezbednosti.

Riter je podsetio da su saveznici primorali Zelenskog da žrtvuje više od 400.000 ukrajinskih muškaraca u „neuspešnom gambitu NATO-a“.

-Sram vas bilo što ste dozvolili da se to dogodi, naveo je Riter.

 


Moskva: Rusija će svim sredstvima odgovoriti na eventualni napad na Belorusiju

Ambasador Rusije u Belorusiji Boris Grizlov izjavio je da će napad treće strane na Minsk Moskva posmatrati kao napad na Rusiju i da će odgovor podrazumevati sva moguća oružana sredstva.

Foto: Ministarstvo odbrane Belorusije

-Predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin je jasno rekao da ćemo u okviru Savezne države, u slučaju napada na teritoriju Belorusije to smatrati napadom na Rusiju. Vojna doktrina Ruske Federacije podrazumeva u tom slučaju odgovor svim našim raspoloživim sredstvima naoružanja, rekao je Grizlov.

 

Ukrajinski general: Kritikovao Zelenskog zbog taktike u pravcu Harkova

Odluka predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da učvrsti odbranu u harkovskom pravcu motivisana je potrebom za pranjem novca, a ne za spasavanjem ukrajinske vojske od ofanzive ruske vojske, izjavio je general-major Oružanih Ukrajine u penziji Sergej Krivonos.

-Kakav god zid da podignemo, ipak će se naći oružje koje može da ga probije. To je još jedna činjnica koja ukazuje na to da on (Zelenski) krade novac, naveo je Krivonos u razgovoru za „Njuzrum“.

Foto Tanjug/AP

Prema generalovim rečima, Ukrajina pati od korupcije u odbrambenoj sferi, usled čega ukrajinska vojska nije snabdevena onim što joj je neophodno za vođenje borbenih dejstava, a njena bezbednost je ugrožena zbog odsustva efikasnih PVO sistema.

-Vlast pokušava da stvori utisak da je s vojskom sve u redu... Ona je spremna za sve da bi obmanula narod, zaključio je general.

Prošle sedmice Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da se nastavlja ofanziva ruske vojske u pravcu Kupjanska. Kako je precizirano, jurišni odredi ruske vojne grupacije „Zapad“ poboljšali su položaj na prvoj liniji fronta. Početkom avgusta ruska vojska je oslobodila selo Novoselovsko i još pet naselja u tom regionu.

Kupjanski deo fronta: Ruske snage napreduju, VSU ne pomažu ni padobranci (MAPA)


U sektoru Kupjanska, ruske trupe iz grupe „Zapadni“ nastavljaju da juriš na ukrajinske položaje u oblasti Sinkovke. Preuranjene su izjave o operativnom opkoljavanju i skorom oslobađanju sela.

Trenutno se vode borbe u desantima na istoku, gde ruske jedinice popravljaju svoj taktički položaj. Uz podršku artiljerije i avijacije, neprijateljske formacije su isterane iz nekoliko uporišta.

Ilustracija telegram rybar

Situacija Oružanih snaga Ukrajine, uprkos angažovanju padobranaca 95. Vazdušno-desantne brigade, se pogoršava. U tom kontekstu, prinudna evakuacija građana iz 68 naselja Harkovske oblasti izgleda zanimljivo.

Pored toga, na mreži su se pojavile informacije o uništenju jednog od prelaza preko reke Oskol, koji povezuje grupu istočno od Kupjanska sa gradom. Podaci nisu potvrđeni, ali ako se to pokaže tačnim, onda će situacija za Oružane snage Ukrajine postati blizu kritične.

 

Fredriksen: Isporuka 19 F-16 do 2025. godine

Danska je danas saopštila da će pored Holandije, Ukrajini isporučiti 19 aviona F-16.

Nekoliko sati nakon što je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uspeo da u razgovoru sa holandskim premijerom Markom Ruteom tokom posete toj zemlji dogovori isporuku 42 aviona F-16, Zelenskog je primila danska premijerka Mete Frederiksen zajedno sa ministrom spoljnih poslova Larsom Lokeom Rasmusenom, ministrom odbrane Jakobom Eleman-Jensenom i princezom Meri u vazdušnoj bazi Skridstrup na jugu Danske, preneo je AP.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Frederiksen je rekla da će Danska isporučiti Ukrajini 19 aviona F-16.

Ona je kazala da bi, kako se nada, šest moglo biti isporučeno oko Nove godine, još osam sledeće godine, a preostalih pet 2025.

-Molim vas, shvatite ovu donaciju kao znak nepokolebljive podrške Danske borbi vaše zemlje za slobodu, istakla je danska premijerka.

Holandija nija precizirala broj F-16 koje će isporučiti Kijevu

Agencija Rojters, međutim, navodi da holandski premijer Mark Rute nije mogao da precizira koliko će borbenih aviona ta zemlja isporučiti Ukrajini.

-Holandija za sada ne može da precizira koliko će od 42 lovca isporučiti Ukrajini, navela je agencija, prenoseći Ruteovu izjavu.

Foto: Profimedia

Prema navodima Rojtersa, u ovom trenutku Holandija ima 24 lovca F-16, koji će biti povučeni iz naoružanja 2024. godine, a još 18 aviona će biti pušteno u prodaju.

 


Kadirov: Ukrajinske snage trpe velike gubitke u orehovskom pravcu

Oružane snage Ukrajine trpe velike gubitke u orehovskom pravcu specijalne vojne operacije, borci bataljona „Jug-Ahmat“ na toj deonici fronta su uništili li na desetine jedinica neprijateljske tehnike, saopštio je lider Čečenije Ramzan Kadirov.

Čečenski lider je na Telegram kanalu objavio video s fronta, na kojem je, kako je rekao, zabeležena uništena zapadna tehnika.

Foto: Profimedia

-Bez obzira na sve napore neprijatelja, teškoće i gubitke koji su neizbežni na frontu, vojnici bataljona 'Jug—Ahmat' će na čelu s komandantom Musom Borzijevom biti na borbenom bedemu onoliko koliko to zahteva njihov vojnički dug, rekao je Kadirov.

 


Kijev nema resurse za „direktne napade“

Kijev nema resurse za „čeone napade“, koje traži Zapad, prenosi list „Ekonomist“, pozivajući se na izjavu izvora u Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Izvor je podsetio na to da je Ukrajina dobila svega 60 tenkova „leopard“, iako su joj saveznici obećali „na stotine“.

-Jednostavno nemamo resurse za čeone napade, koje od nas traži Zapad, dodao je izvor.

 


Danska saglasna da pošalje lovce F-16 Ukrajini

Danska je potvrdila da je saglasna da pošalje Ukrajini lovce F-16, kada za to budu stvoreni uslovi, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Danske na društvenoj mrežiX (ranije Tviter).

Foto Tanjug/AP

-Uslovi podrazumevaju, pored svega ostalog, uspešan odabir, ispitivanje i obuku ukrajinskih vojnika, kao i neophodne dozvole, infrastrukturu i logistiku, navedeno je u saopštenju.

Kijev planira evakuaciju žitelja Harkovske oblasti

Ukrajinske vlasti planiraju da evakuišu žitelje 68 naselja u Harkovskoj oblasti zbog opasnosti od „invazije“, svedoče dokumenti u koje je Sputnjik imao uvid.

Ranije je Oleg Sinegubov, šef vojne administracije Harkovske oblasti, koja je pod kontrolom Kijeva, rekao da je, usled napredovanja ruske vojske u tom pravcu, iz Kupjanskog regiona od 9. avgusta evakuisano oko 200 ljudi.

Zelenski: Holandija će isporučiti Ukrajini 42 lovca F-16

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski naveo je da se na sastanku s premijerom Holandije Markom Ruteom dogovorio da ukrajinskoj armiji budu isporučena 42 američka lovca F-16 četvrte generacije, nakon obuke pilota i inženjera, kao i da će obim tih isporuka u budućnosti biti povećan.

- Danas pravimo još jedan korak ka jačanju vazdušnog štita Ukrajine. F-16. S Markom Ruteom sam se dogovorio o količini F-16 koji će biti isporučeni Ukrajini nakon obuke naših pilota i inženjera – 42 aviona. I to je tek početak - napisao je Zelenski na Telegramu.

Agencija Rojters, međutim, navodi da holandski premijer nije mogao da precizira koliko će borbenih aviona ta zemlja isporučiti Ukrajini.

Zelenski stigao u Holandiju

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski doputovao je u Holandiju, gde planira da razgovara o nabavci borbenih aviona F-16.

FOTO: AP/Tanjug

- Zajedno sa prvom damom i timom stigli smo u Holandiju. Kao i uvek, predstoje suštinski pregovori sa gospodinom premijerom Markom Ruteom. Glavno pitanje je F-16 za Ukrajinu - napisao je on na Telegramu.

Pored toga, prema Zelenskom, na dnevnom redu su Globalni mirovni samit, kao i njegova mirovna formula.

Oleščuk: F-16 već sletao u Ukrajinu

Ukrajinski piloti već imaju iskustva u upravljanju američkim borbenim avionima F-16, izjavio je komandant Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Nikolaj Oleščuk.

- Imamo iskustvo u upravljanju avionom F-16 - citira ga ukrajinska agencija UNIAN.

Oleščuk je objasnio da je lovac već sletao u Ukrajinu.

- Sproveli smo zajedničke vežbe sa pilotima F-16 - dodao je on.

Prema rečima komandanta, sada ukrajinska strana priprema pistu.

- Izvodimo odgovarajuću rekonstrukciju. Poboljšavamo pokrivenost i infrastrukturu aerodroma, gradimo nove zaštitne strukture - rekao je Oleščuk, ukazujući da se vrši odabir osoblja i za buduće održavanje lovaca.

Još jedan napad dronom na Rusiju

Ukrajinski dronovi kamikaze pokušali su da napadnu Rostovsku oblast, napisao je na svom Telegram kanalu gubernator Vasilij Golubev.

- Rano jutros je u našem regionu pokušan je teroristički napad pomoću dronova kamikaza. Sistemi elektronskog ometanja su uspešno korišćeni protiv bespilotnih letelica. PVO nije korišćena zbog male veličine mete - napisao je on.

Prema rečima gubernatora, dva drona pala su na teritoriju vojne jedinice u Kamensku, a još jedan kilometar severno od Novošahtinska.

- Nema žrtava ili razaranja usled pada dronova - dodao je Golubev.

Ukrajinci napali Kursk

Krov, fasada i peron železničke stanice u ruskom gradu Kursku oštećeni su u napadu ukrajinske bespilotne letelice, i radovi na popravci počeće što pre, rekao je guverner Kurske oblasti Roman Starovojt.

On je u nedelju istakao da je usled napada ukrajinske bespilotne letelice na železničku stanicu u Kursku tamo izbio požar, i pet osoba je lakše povređeno.

Ukrajinski Generalštab: Ruske snage pokušale da povrate Urožajno

Ruske snage su tokom proteklog dana napravile nekoliko pokušaja ofanzive kod Bahmuta, Marinke i u oblasti nedavno oslobođenog sela Urožajne na jugu zemlje, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Navedeno je da su na pravcu Bahmuta ruske trupe bezuspešno pokušale da napadnu severno od Bogdanovke i da su odbrambene snage Ukrajine odbile ruski napad kod grada Marinke, prenosi Unian. 

Na pravcu Šahtjorska, ruske snage su bezuspešno pokušale da povrate izgubljene pozicije u oblasti sela Urožajne, koje su nedavno oslobodile Oružane snage Ukrajine, ističe ukrajinski generalštab.

Dodaje se da ukrajinske trupe nastavljaju ofanzivnu operaciju na pravcu Melitopolja i Berđanska. 

Oleščuk: Čim ukrajinski avioni polete, nalaze se u zoni uništenja

Ukrajinski vojni avioni "upadaju" u zonu unitšenja ruskih aviona odmah po poletanju sa aerodroma, pošto su po tehničkim karakteristikama znatno inferiorniji od ruskih, izjavio je komandant Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Nikolaj Oleščuk.

- Naši avioni su znatno inferiorniji u odnosu na ruski Su-35. Ako radari Su-35 imaju domet od 400 km, naši avioni su udaljeni samo 80-90 km. Ako uzmemo u obzir zahvaćeno područje, onda Su-35 ima više od 200 km, a naši MiG-29 i Su-27 - od 20 do 40 km. Još nemamo vremena da se podignemo sa aerodroma, a naš avion je već u zoni uništenja neprijateljske letelice. Kada izvršavaju zadatak, naše pilote napada pet do devet letelica raznih tipova - rekao je on u eteru ukrajinskog TV kanala "Rada".

Oleščuk je naglasio da Ukrajina još nije u stanju da stekne prevlast u vazduhu, za šta su potrebni lovci četvrte generacije.

Čehov: Odbijeni ukrajinski napadi u pravcu Urožajnog

Ruska vojska je odbila nekoliko napada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Urožajna u DNR, rekao je za RIA Novosti Oleg Čehov, šef pres-centra grupe Vostok.

- Podjedinice grupe trupa Vostok, uz podršku artiljerije i avijacije, odbile su nekoliko neprijateljskih napada u pravcu Urožajnog - rekao je Čehov.

On tvrdi da je ruska vojska uništila uporišta, vozila i ljudstvo neprijatelja, a za to su koristili i jurišne dronove.

Borci su takođe sprečili pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da izvrše izviđanje u pravcu Staromajorskog. Prema tvrdnjama šefa pres centra, neprijatelj je pretrpeo gubitke i povukao se.

Britanski telegraf: Kina naoružava Ruse

Kina je poslala desetine hiljada pošiljki ruskim kompanijama koje proizvode oružje od početka rata, izvestio je britanski Telegraf 19. avgusta.

Kina je pomogla ruskoj vojsci u snabdevanju helikopterima, bespilotnim letelicama, optičkim nišanima i drugim sirovinama. Trgovina između Moskve i Pekinga je na putu da ove godine dostigne rekordnu vrednost od preko 200 milijardi dolara.

Ovi trgovinski podaci su u suprotnosti sa tvrdnjama Kine o neutralnosti i njenim obećanjima da neće dati oružje ni ukrajinskim ni ruskim snagama, piše britanski list.

Nakon što je rat počeo, kineske kompanije su nastavile da isporučuju vojnu pomoć Rusiji, uključujući turbomlazne motore i raketne navigacione sisteme usmerene kroz Indiju i Kostariku.

BONUS VIDEO: Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)