"NAŠ ZAJEDNIČKI GLAS U SVETU ĆE POSTATI JAČI" „Fajnenšal tajms“ ocenjuje: Kina poziva BRIKS da postane geopolitički rival G7

Novosti onlajn

21. 08. 2023. u 11:48

KINA će pozvati kolege iz BRIKS-a (Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnoafričku Republiku) na samitu u Johanezburgu da ovu organizaciju pretvore u punopravnog geopolitičkog rivala Grupi sedam (G7), piše list „Fajnenšal tajms“.

НАШ ЗАЈЕДНИЧКИ ГЛАС У СВЕТУ ЋЕ ПОСТАТИ ЈАЧИ „Фајненшал тајмс“ оцењује: Кина позива БРИКС да постане геополитички ривал Г7

Foto:Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

„Ako proširimo BRIKS, kako bi on odgovarao za udeo u globalnom BDP-u, kao što je G7, onda će naš zajednički glas u svetu postati jači“, izjavio je listu neimenovani kineski predstavnik.

„Fajnenšal tajms“ podseća da je predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramaposa pozvao na samit, koji je planiran 22-24. avgusta, lidere i predsednike više od 60 država. Ističe se da su 23 zemalje zainteresovane za članstvo u BRIKS-u.

Izvori, koji su svesni položaja Kine i Indije, rekli su da postoji sve veća napetost između Pekinga i Nju Delhija oko toga kako bi trebalo da izgleda širenje BRIKS-a. Osnovni problem je u tome da li bi BRIKS trebalo da bude neutralni klub za zagovaranje ekonomskih interesa zemalja u razvoju ili politička sila koja bi trebalo da se otvoreno suprotstavi Zapadu.

List navodi reči neimenovanog brazilskog diplomate, koji smatra da bi trebalo da postoje jasnija pravila za prijem novih članova.

Brazil, Rusija, Indija i Kina su 2006. godine formirale grupu BRIK, a sa članstvom Južnoafričke Republike 2011. godine je dobila naziv BRIKS. U G7 su Velika Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, Francuska, Japan i SAD.

Ruski lider Vladimir Putin će ove godine učestvovati na BRIKS-u u onlajn formatu. Rusiju će na događaju predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Brojne druge zemlje nameravaju da se pridruže ekonomskom bloku, uključujući Argentinu, Iran i, prema rečima kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Indoneziju, Tursku, Saudijsku Arabiju i Egipat.

BONUS VIDEO:

RUSIJA: Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)