LUKAŠENKO PRVI PUT O PRIGOŽINOVOJ SMRTI: Jednom je upozorio vođu Vagnera, pomenuo i Putinovu krivicu

Novosti online

25. 08. 2023. u 15:33

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko je rekao danas da će jezgro Vagner grupe ostati u Belorusiji, nakon navodne pogibije vođe te privatne vojske Jevgenija Prigožina.

ЛУКАШЕНКО ПРВИ ПУТ О ПРИГОЖИНОВОЈ СМРТИ: Једном је упозорио вођу Вагнера, поменуо и Путинову кривицу

Foto: Profimedia/Ilustracija

Pad Prigožinovog aviona rezultat je "grubog, neprofesionalnog rada" iza kojeg ne stoji rukovodstvo Ruske Federacije, rekao je predsednik Belorusije.

On je napomenuo da je ruski predsednik Vladimir Putin razborita i veoma smirena osoba.

- Zato ne mogu da zamislim da je Putin to uradio, da je Putin kriv - kaže Lukašenko, i dodaje da Prigožin nikada nije tražio od njega bezbednosne garancije.

- Ja ne moram da obezbeđujem Prigožinovu bezbednost. To je prvo. Drugo, razgovor nikada nije vođen u tom smeru - rekao je Lukašenko, a prenosi Belta.

Predsednik Belorusije je dodao da je o bezbednosti sa Prigožinom razgovarao samo dva puta - prvi put tokom pobune Vagnera i marša na Moskvu, drugi put kada je vođa privatne vojske sa Dimitrijem Utkinom došao u Belorusiju.

- Obojicu sam kategorično upozorio: "Momci, obratite pažnju" - rekao je Lukašenko.

Lukašenko je govorio i o širenju Briksa, ističući da to može značiti kraj hegemonije zapada.

- Mislim da zapadna hegemonija još nije gotova. Ali povećanje broja članica BRIKS-a je snažan korak u tom pravcu. I ne samo tamošnji mediji, već i političari na visokom nivou su napeti - rekao je Lukašenko.

On je govorio i o predviđenim vežbama ODKB, koje će početkom septembra biti održane u Belorusiji.

- Reći će na Zapadu, ovde Putin i Lukašenko ponovo nešto planiraju u Belorusiji i možda spremaju napad na istu tu nesrećnu Poljsku. Ništa od toga. Bez ofanzive. Radimo na uobičajenim pitanjima, koja su odavno planirana. Prema tome, ni vi ni oni ne treba da brinete o tome - rekao je beloruski predsednik.

BONUS VIDEO: STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU - Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024