RAT U UKRAJINI: NATO generali promenili planove kontraofanzive VSU; Elitna 82. brigada pred krahom (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti onlajn

26. 08. 2023. u 07:21 >> 01:58

RAT u Ukrajini ušao je danas u 549. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: НАТО генерали променили планове контраофанзиве ВСУ; Елитна 82. бригада пред крахом (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Hronika ratnih dešavanja: VSU bacio sve karte na Zaporožje; Veliki gubici u ukrajinskim jedinicama (MAPA)

Na Starobeljskom pravcu u rejonu Torskog odbijeno je nekoliko pokušaja protivnapada VSU snagama 63. mbr Oružanih snaga Ukrajine. Kao rezultat artiljerijske vatre po rezervama, ukrajinske formacije su bile prinuđene da se povuku sa gubicima na prvobitne linije.

U oblasti šumarije Serebrjanski, Oružane snage Ukrajine ponovo su pokušale da povrate izgubljene položaje u šumskom pojasu snagama 42. i 67. ombr, ali nisu uspele. U rejonu Sinkovke, ruski artiljerci su dobro usmerenim pogotkom uništili haubicu M109 VSU, koja je pucala na prednju ivicu linije fronta.

Ilustracija rybar


U pravcu Soledara, ukrajinska komanda nastavlja rotaciju i prikupljanje snaga za nove napade na severni i južni bok odbrane Bahmuta. U ovom trenutku, VSU je ograničen samo na napade manjih grupa u oblasti Kleščejevke, koje uspešno potiskuju jedinice Oružanih snaga RF.

Na južnodonjeckom pravcu situacija se relativno stabilizovala. U oblasti Ugljedara, prema Voin DV, izviđačke grupe Oružanih snaga RF otkrile su dva uporišta južno od Novomihajlovke. Izvršeni su artiljerijski udari na otkrivena utvrđenja i koncentracije VSU u rejonu Sladkoje.

U samom Ugljedaru i okolini aktivna su oklopna vozila. Istočno od grada, prema preliminarnim podacima, u rejonu rudnika Južnodonbaska broj 1 otkrivena su tri tenka Oružanih snaga Ukrajine, koje su uspeli da oteraju artiljerijom. Jednog je kasnije pogodio Lancet. Takođe u rejonu sela Veseli Gaj, bespilotnom kamikaza letelicom uništena je samohodni top „Cezar“ francuske proizvodnje.

Pored toga, 155. gardijska brigada pomorske pešadije Oružanih snaga RF izbacila je VSU sa prednjih položaja u drvoredima između severnih i južnih dača, ali nije uspela da se učvrsti usled artiljerijskih udara VSU sa kasetnom municijom.

Foto Tanjug/AP


U sektoru Vremjevske izbočine, VSU smanjuje aktivnosti i intenzitet granatiranja. Ukrajinske formacije jačaju okupiranu teritoriju, iznose ranjene i nadoknađuju gubitke u materijalu i ljudstvu. Takve akcije ometaju artiljerija i vojna avijacija Oružanih snaga RF. Pod Urožajnim, VSU u neizvesnosti drže udari FPV dronova.

Deo ukrajinskih jedinica je povučen radi pregrupisavanja, jedan od bataljona 35. pešadijskog puka prebačen je u Boljšu Novoselku. U blizini Staromajorskog i Prijutnog, VSU se kreće pešice u grupama, s vremena na vreme pokušavajući da napadne prednje položaje ruskih snaga.

Foto Tanjug/AP

U sektoru Orehovski u Rabotinu, jurišne jedinice 47. ombre Oružanih snaga Ukrajine, su ponovo prebačene na liniju fronta, i pokušavaju da potpuno zauzmu selo. Borbe se i dalje vode na južnoj periferiji, gde napadaju pešadijske grupe Oružane snage Ukrajine, ali po njima rade artiljerci. Prvobitni plan VSU da uspostavi kontrolu do Dana nezavisnosti je osujećen. U isto vreme, Zaporoški front izveštava da su gubici kao rezultat ovakvih „krvavih” napada dostigli prilično značajne brojke. I pored aktivnosti u Rabotinu, najžešće borbe su se vodile kod Verbova, gde su odredi od 82. odšbr i 46. oambr razbijeni. Padobranci koriste standardnu taktiku: prvo, artiljerija uništava uporišta do temelja, a zatim se tamo probijaju pešadijski odredi.

Dakle, VSU je uspeo da napreduje u drvoredima zapadno od Verbovoja, bez obzira na gubitke. Za evakuaciju ranjenih i poginulih na liniju fronta stigle su spasilačke ekipe 15. obr Nacionalne garde Ukrajine. Sudeći po prirodi napada, Oružane snage Ukrajine nameravaju da se uglave između sela i primoraju ruske trupe da se povuku iz naselja i time poravnaju liniju fronta. I nakon toga napadnu ka unutrašnjosti na visove/kote od 136,8 i 110,3 zapadno od Verbovoja. Za podršku ofanzivi, 12 haubica D-30 iz sastava 118. OMB Oružanih snaga Ukrajine premešteno je u Malu Tokmačku, a pet samohodnih haubica AS-90 117. OMB prebačeno je u Omeljnik i Krasnuju Krinicu.

Ukrajinski vojnici na frontu, Foto AP

U pravcu Hersona ukrajinske izviđačke grupe nastavljaju da pokušavaju da se uporište na ostrvima jugoistočno od Hersona, artiljerija Oružanih snaga RF neprestano puca na VSU koje pokušava da se iskrca n ostrva. Uništena su dva čamca i sprečena je evakuacija VSU.

 

 

Oboren ukrajinski dron kod Brjanska

Ruska PVO uništila je ukrajinski dron iznad Brjanske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Foto: Tanjug

Kako se navodi u saopštenju, večeras je sprečen još jedan pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad uz primenu drona na teritoriji Rusije, ali je bespilotna letelica uništena delovanjem PVO.

Vazdušna uzbuna i eksplozije

Ukrajinski mediji objavili su da u Zaporožju, koje je pod kontrolom Kijeva, odjekuju eksplozije.

U Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

 


Bivši analitičar CIA: Elitna ukrajinska jedinica pred uništenjem

Bivši analitičar CIA Lari Džonson izjavio je da 82. desantno-jurišna ukrajinska brigada na prvoj lini fronta trpi ogromne gubitke.

 

 

Podoljak potvrdio: Zalužnij na sastanku sa NATO generalima

Savetnik šefa kancelarije predsednika Ukrajine Mihail Podoljak potvrdio je da je vrhovni komandant ukrajinskih snaga Valerij Zalužni učestvovao u tajnom sastanku sa generalima NATO na poljsko-ukrajinskoj granici o čemu je ranije pisao britanski "Gardijan".

Foto Tanjug/AP

Ruske trupe su prešle u ofanzivu kod Kleščejevke

Ruski borci izbacuju snage VSU iz šumske plantaže u blizini Kleščejevke u pravcu Artjomovskog.

ATGM pogađa vatrene položaje VSU, nakon čega ulaze naši jurišni odredi. Tenkisti rade na neprijateljskim zemunicama.

FOTO: Tanjug/AP

Jedinice VSU su bile zbunjene i u nedostatku komunikacije, pridružili su se ruskim borcima i sami otvorili vatru po svojima, prenosi vojni dopisnik 1tv.com D.Kuljko.

POGLEDAJTE - Momenat obaranja ukrajinskog  Su-25 u Zaporožju (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak obaranja ukrajinskog jurišnog bombardera Su-25 negde na frontu u Zaporožju.

 

Oboren ukrajinski dron

Ruski sistemi PVO oborili su iznad Belgorodske oblasti ukrajinski dron.

Kako navodi Ministarstvo odbrane Rusije, tako je sprečen „još jedan pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću bespilotne letelice avionskog tipa na objekte na teritoriji Rusije“.
 

VSU granatirao grad Donjeck

Ukrajinske snage gađale su Donjeck i tom prilikom su ranjene dve žene, rekao je gradonačelnik Aleksej Kulemzin.

Glavno sa brifinga ruskog MO: Rusi napreduju kod Kupjanska; Žestoke borbe kod Orehova i Vermejvske izbočine

Oružane snage Rusije su tokom operacije poboljšale pozicije duž linije fronta kod Kupjanska;

Oružane snage Rusije su izbacile iz stroja 115 ukrajinskih vojnika na zaporoškom pravcu;

Oružane snage Rusije su odbile tri napada Oružanih snaga Ukrajine u području sela Rabotino u Zaporoškoj oblasti;

Foto Tanjug/AP

Ruski PVO sistemi oborili su 37 ukrajinskih dronova za jedan dan;

Oružane snage Rusije su odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu, gubici neprijatelja iznosili su 60 vojnika;

Ruska vojska u pravcu Donjecka odbila je šest napada Oružanih snaga Ukrajine kod Minjkovke, Kleščejevke, Krasnogorovke, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 225 boraca;

Ruske oružane snage su odbile pet napada jurišnih odreda Oružanih snaga Ukrajine kod Sinkovke, Novoselovskog, Rajgorodoka i Novoegorovke u kupjanskom pravcu;

Oružane snage Rusije su odbile dva napada Oružanih snaga u području sela Staromajorsko u južnodonjeckom pravcu, gubici neprijatelja iznosili su 200 vojnika;

Drugi teretni brod isplovio iz Odese uprkos ruskoj blokadi

Drugi teretni brod je danas isplovio iz ukrajinske crnomorske luke Odesa uprkos ruskoj pomorskoj blokadi i unilateralnoj odluci Moskve u julu da se ne produži međunarodni sporazum o izvozu žita.

Brod za rasuti teret, koji se sada zove "Primus" i plovi pod zastavom Liberije, napustio je luku jutros, prema specijalizovanom sajtu za praćenje plovidbe MarineTraffic.

Nije poznato da li prevozi teret, prenosi Interfaks Ukrajina.

Primus je u Odesu stigao u februaru, a tada je nosio ime Polarstar. 

Otada je promenio vlasnika i sada pripada kompaniji sa sedištem u Singapuru.

Nemački kontejnerski brod Jozef Šulte napustio je luku Odesa takođe u avgustu i uspešno prošao kroz koridor za trgovačke brodove u Crnom moru, koji je uspostavila Ukrajina.

 

Foto: Profimedia/Ilustracija/Google maps

 
 

Ko je napustio Ukrajinu?

Među svim onima koji su napustili Ukrajinu, sa izuzetkom onih koji su otišli u Rusiju, oko trećine su muškarci, izjavio je zamenik direktora Instituta za demografiju Nacionalne akademije nauka Ukrajine Aleksandar Gladun, piše portal "Strana".

„Oko dve trećine su žene, a trećina muškaraca. Ovo je oko 35 odsto“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, 17 odsto onih koji su otišli ​​su mladići do 18 godina, još 17 odsto su odrasli muškarci.

„Negde 5 odsto ili čak manje su muškarci u starosnoj dobi za penziju“, rekao je on.

Njujork tajms objasnio šta je cilj napada ukrajinskih dronova na objekte u Rusiji

Američki zvaničnici povezuju napade dronovima na Rusiju sa željom Kijeva da demonstrira ukrajinskoj javnosti da Kijev i dalje može da nanese neku štetu protivniku u trenutku kada kontraofanziva ide tako sporo, piše Njujork tajms.

Ako ova taktika i ima strateški cilj, onda je to, prema rečima sagovornika, podizanje morala stanovništva i vojske. List, pozivajući se na reči Andreja Jusova, predstavnika Glavne obaveštajne uprave Ukrajine, ukazuje da Kijev nije direktno preuzeo odgovornost za napade, iako je naveo da će se napadi na Moskvu nastaviti.

Pogođena ruska vojna baza na Krimu

U napadu ukrajinskog drona pogođena je ruska vojna baza na Krimu, ima žrtava, čule su se eksplozije, a jedan obližnji put je zatvoren, saopštila je ukrajinska Vojna obaveštajna služba.

Zvaničnici ukrajinske obaveštajne službe saopštili su da je napad pogodio rusku 126. brigadu obalske odbrane sa sedištem u Perevalnom, gradu udaljenom više od 200 kilometara od teritorije koju kontroliše Ukrajina, preneo je RTS. 

Balički: Zaporožje će biti oslobođeno

Grad Zaporožje, koji se trenutno nalazi pod kontrolom Kijeva, uključen je u program razvoja Zaporoške oblasti za narednih 10 godina, vlasti računaju na njegovo oslobođenje, rekao je vršilac dužnosti gubernatora regiona Evgenije Balicki u intervjuu za Sputnjik.

Tokom sastanka u Kremlju u noći između 22. i 23. avgusta, Balicki je izneo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu planove za razvoj regiona i predstavio desetogodišnji program.

"Naravno, Zaporožje je uključeno u program. Jasno je da smo računali i sa Zaporožjem i bez njega. Imamo strategiju, ali kako će vojska delovati, tu ne možemo mnogo da utičemo. Mi , Naravno, čekamo, računamo i spremamo se za oslobođenje Zaporožja. Imamo veoma velike planove po ovom pitanju. Ponavljam, to zavisi od vojske. Dakle, čim se to pitanje reši, život će se vratiti mirnom životu“, rekao je Balički.

Ruska protivvazdušna odbrana oborila ukrajinski dron iznad Moskve

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je rano jutros ukrajinski dron iznad Moskve, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Kako se precizira u saopštenju, dron je oboren iznad moskovske četvrti Istra, prenela je agencija Tas.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin potvrdio je na svom Telegram kanalu da je dron oboren dok se približavao centru prestonice, kao i da nije bilo povređenih u ovom incidentu.

BONUS VIDEO:

RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)