PRVI SNIMCI SA SAHRANE JEVGENIJA PRIGOŽINA: Na groblju naoružana policija i privatno obezbeđenje (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

29. 08. 2023. u 19:46

ŠEF Vagner grupe, Jevgenij Prigožin, koji je poginuo u padu aviona prošle nedelje, sahranjen je danas na privatnoj sahrani u Sankt Peterburgu, rekli su njegovi portparoli u utorak u saopštenju na društvenim mrežama.

ПРВИ СНИМЦИ СА САХРАНЕ ЈЕВГЕНИЈА ПРИГОЖИНА: На гробљу наоружана полиција и приватно обезбеђење (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: AP Photo

Kako prenose mediji, na njegovom grobu je viđeno crveno, belo i žuto cveće, dok su naoružana policija i privatno obezbeđenje čuvali groblje na periferiji Sankt Peterburga.

Vladimir Putin je odbio da prisustvuje sahrani, koja je održana danas u njegovom rodnom gradu.

"Živa ili mrtva, nema razlike"

Poruka, ostavljena u okviru slike koji počiva na Prigožinovom nadgrobnom spomeniku, citira biblijski stih i glasi: „Majka kaže Hristu: jesi li ti moj sin ili moj Bog? Prikovan si na krst, kako ću kući? Kako ću stupiti na prag, ne shvatajući, ne odlučujući: jesi li ti moj sin ili Bog? Odnosno, živ ili mrtav. On u odgovoru kaže: Živa ili mrtva, nema razlike, ženo. Sine ili Bože, tvoj sam - zaključuje se u pisanoj poruci.

- Oproštaj sa Jevgenijem Viktorovičem protekao je u zatvorenom formatu. Oni koji žele da se oproste mogu da posete Porohovsko groblje - navodi se u kratkoj objavi na Telegramu.

Sahrani vojskovođe navodno su prisustvovali samo bliski prijatelji i članovi porodice. Jako obezbeđenje je bilo uključeno tokom cele ceremonije, sa nekoliko stražara i nešto što se činilo kao detektori metala kojim su sve kontrolisali.

Međutim, na snimcima koji kruže društvenim mrežama vidi se više desetina ljudi koji su Prigožina ispratili na večni počinak.

Putin odbio da dođe?

Navodno je sahranjen pored svog oca na groblju. Ruska novinska agencija "MSK1.RU" citirala je osoblje groblja da je privatnost ceremonije bila u skladu sa željom njegove porodice.

Bilo je mnogo spekulacija o tome da li će ruski predsednik Vladimir Putin prisustvovati sahrani lidera Vagnerove grupe.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je odbio da komentariše da li će Putin prisustvovati Prigožinovoj sahrani prilikom čega je odbio da odgovori direktno.

Foto: AP Photo

 

- Jedino što mogu da kažem je da predsednik trenutno ima prilično gust raspored - izjavio je Peskov.

Kremlj je kasnije saopštio da Putin neće prisustvovati sahrani, uprkos tome što su njih dvoje imali bliske odnose uoči ruske invazije na Ukrajinu.

Poginuo u padu privatnog aviona

Ruski istražni komitet u nedelju je potvrdio da je Prigožin među ljudima koji su poginuli u avionskoj nesreći prošle srede. Komitet je u saopštenju naveo da je nakon forenzičkog ispitivanja identifikovano svih 10 tela pronađenih na licu mesta.

Avion Embraer koji je leteo iz Moskve za Sankt Peterburg srušio se u sredu uveče u Tverskom regionu.

Foto: AP Photo

 

Prigožin je poginuo u navodnoj avionskoj nesreći prošle nedelje, dva meseca nakon što je izvršio državni udar protiv Putina.

Dve druge vrhunske ličnosti Vagnera, četiri telohranitelja Prigožina i tri člana posade takođe su poginuli kada se njegov privatni avion Embraer Legasi 600 srušio severno od Moskve.

"Apsolutna laž"

Mnogi širom sveta upirali su prstom u Putina kao naručioca njegove smrti.

Kremlj je odbacio kao „apsolutnu laž“ sugestiju da je Putin naredio njegovu smrt u znak osvete za pobunu, u kojoj su Vagnerove trupe i tenkovi zauzeli južni ruski grad Rostov na Donu na putu ka Moskvi.

Prigožin (62) je predvodio pobunu protiv ruskog vojnog vrha 23. i 24. juna.

Medijski kanali povezani sa Vagnerom brzo su sugerisali da je ruska protivvazdušna raketa oborila avion.

Kremlj je demantovao spekulacije da je kriv za nesreću.

Vođa Vagnera Jevgeniji Prigožin postao je poznat svetskoj javnosti nakon uloge njegove plaćeničke grupe u ratu u Ukrajini.

(Dejli mejl/Blic)

BONUS VIDEO: NEMAČKA: Aktivisti se lepe za puteve u Minhenu, zahtevajući klimatske akcije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)