NA FLORIDI VANREDNO STANJE: U Grčkoj opet požari, tropska oluja pogodila Kubu

I.S.

30. 08. 2023. u 07:41

NOVI požari koji se svakim danom pojavljuju širom Grčke, stvorili su strahovit problem za domaće vatrogasce, koji se istovremeno bore sa vatrenom stihijom na više frontova. U Evrosu, gde požari traju već jedanaest dana, nova žarišta se pojavljuju u oblastima Lefkimi, Leptokarija i Treis Vrises, a na Rodopima u oblastima Kasitera i Kirki, prenose svetski mediji. U Evrosu je već počelo evidentiranje štete da bi pogođenom stanovništvu što pre bile isplaćene naknade.

НА ФЛОРИДИ ВАНРЕДНО СТАЊЕ: У Грчкој опет пожари, тропска олуја погодила Кубу

Foto: AP

Sutra se u grčkom parlamentu održava rasprava o požarima, a u petak će, prema najavama, premijer Kirijakos Micotakis posetiti Rodos, teško pogođen julskim vatrenim stihijama.

I u Kanadi besne požari koji primoravaju vlasti na masovnu evakuaciju stanovništva. Ulicama Jelounajfa, glavnog grada kanadskih Severozapadnih teritorija, potpuno ispražnjenog zbog požara u tom delu zemlje, lutaju medvedi u potrazi za hranom, pokazuju snimci koje je objavio "Bi-Bi-Si". Zveri su viđene na praznim ulicama, a privuklo ih je smeće, pošto je vatra uništila njihova staništa. Zbog požara koji besne u kanadskim provincijama Severozapadne teritorije i Britanske Kolumbije evakuisano je i stanovništvo mnogih drugih gradova.

Na drugoj strani sveta, na Kubi, besni tropska oluja Idalija koja je donela obilnu kišu, posebno na krajnjem zapadu ostrva, a vlasti u oblasti Pinar del Rio objavile su stanje pripravnosti, dok se stanovništvo evakuiše zbog mogućih poplava.

Idalija je pogodila zapad Kube i očekuje se da ojača u veliki uragan dok se kreće ka obali američke savezne države Floride, gde su vlasti naložile milionima stanovnika da se pripreme za evakuaciju.

Nekoliko međunarodnih aerodroma je juče bilo zatvoreno, a rad prigradske železnice u Orlandu, obustavljen. Vanredno stanje je odobrio je, na federalnom nivou, američki predsednik Džozef Bajden, a to će, između ostalog, omogućiti federalnu pomoć Floridi. Guverner Floride Ron Desantis proglasio je vanredno stanje a država je mobilisala 1.100 pripadnika Nacionalne garde koji imaju na raspolaganju 2.400 plovila i 12 letelica za akcije spasavanja.

Jako nevreme u Hercegovini

SNAŽNO nevreme praćeno kišom i grmljavinom pogodilo je Mostar i širi deo Hercegovine. Tokom oluje u ponedeljak veče, u Pologu kod Mostara grom je udario u porodičnu kuću, zbog čega su na intervenciju pozvani pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar. Jak vetar je iza sebe ostavio i mnoštvo polomljenih stabala. Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za više oblasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)