GLAVNI USLOVI ZA ULAZAK UKRAJINE U NATO: Kijev bi mogao da se pridruži bloku tek kada reši ova pitanja

P. Z. S. / ria.ru

31. 08. 2023. u 18:03

UKRAJINA sama mora da odredi u kojim granicama će ući u NATO, ali one moraju biti stabilne, rekao je predstavnik Češke u alijansi Jakub Landovski, a citira ga Blumberg (Bloomberg).

ГЛАВНИ УСЛОВИ ЗА УЛАЗАК УКРАЈИНЕ У НАТО: Кијев би могао да се придружи блоку тек када реши ова питања

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap


-Nestabilnost i neprijateljstva moraju biti završeni. <...> Ali na kraju, jedina strana odgovorna za odgovor na pitanje gde treba da ide granica je Ukrajina, rekao je zvaničnik.
Prema njegovom mišljenju, Kijev će moći da se pridruži Severnoatlantskoj alijansi kada se neprijateljstva okončaju i granice Ukrajine stabilizuju. Istovremeno, prema rečima predstavnika Češke, punopravni mirovni sporazum sa Moskvom nije neophodan uslov za članstvo u NATO.

Važan kriterijum biće i da li će istočnoevropska zemlja moći da doprinese bezbednosti vojnog udruženja, precizirao je Landovski.

Ranije je šef kancelarije generalnog sekretara Severnoatlantske alijanse Stijan Džensen rekao da će Ukrajini biti dozvoljeno da se pridruži organizaciji u zamenu za ustupanje teritorija Rusiji. Prema njegovim rečima, o ovom pitanju se već razgovaralo u NATO. Međutim, kasnije je povukao svoju izjavu, nazvavši je greškom.

Kao rezultat samita u Viljnusu 11-12. jula, Ukrajina nije dobila poziv da se pridruži bloku. Štaviše, generalni sekretar Jens Stoltenberg je rekao da će ovo pitanje izgubiti na aktuelnosti ako Kijev ne pobedi u konfrontaciji sa Rusijom.

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)