DODELA NOBELA SAMO ZA ODABRANE: Otkazan poziv Rusiji, Belorusiji i Iranu na ceremoniju u Stokholmu

Novosti online

02. 09. 2023. u 15:26

NOBELOVA fondacija saopštila je danas da, ipak, neće pozvati ambasadore Rusije, Belorusije i Irana na ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade u Stokholmu.

ДОДЕЛА НОБЕЛА САМО ЗА ОДАБРАНЕ: Отказан позив Русији, Белорусији и Ирану на церемонију у Стокхолму

Foto AP

Nobelova fondacija prethodno je pozvala ambasadore Rusije, Belorusije i Irana na ceremoniju dodele Nobelove nagrade, ali je danas, nakon burnih reakcija koje je izazvao takav potez u Švedskoj, saopštila da je preispitala svoju odluku i da neće pozvati ambasadore ovih zemalja, prenosi Tanjug.

Kako je dodala, svi ambasadori biće pozvani na ceremoniju dodele nagrade u Oslu, prenose RIA Novosti.

Prema navodima fondacije, ranije odluka da pozove sve ambasadore zasnovana je na njenom uverenju u "važnost i ispravnost da se što više rašire vrednosti i poruke za koje se zalaže Nobelova nagrada".

Iz ove fondacije napominju da su snažne reakcije u Švedskoj "potpuno zasenile ovu poruku".

 - Zato smo odlučili da ponovimo prošlogodišnji izuzetak od redovne prakse, odnosno da ne pozovemo ambasadore Rusije, Belorusije i Irana na ceremoniju dodele Nobelove nagrade u Stokholmu - navodi se u saopštenju fondacije.

Nobelova fondacija ranije ove nedelje saopštila je da su Rusija i Belorusija pozvane na dodelu Nobelove nagrade u Stokholmu, nakon što su prošle godine izostavljene zbog rata u Ukrajini.

I Iran je bio pozvan da ponovo učestvuje u događaju u glavnom gradu Švedske nakon što mu prošle godine to nije bilo omogućeno.

Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je u petak da ne bi pozvao Rusiju da je on odgovoran za organizaciju dodele Nobelove nagrade, a nekoliko partijskih lidera i poslanika u Švedskoj najavilo je da neće prisustvovati ceremoniji.

Pet od šest ceremonija dodele Nobelove nagrade održava se u Stokholmu svake godine, dok se Nobelova nagrada za mir dodeljuje u Oslu.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

BIZARAN FESTIVAL: "Dok se krv ne prolije"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima