LIČNOST U ŽIŽI: Anton Jelizarov Lotus - Prigožinov drug na kormilu "Vagnera"

A. V. V.

04. 09. 2023. u 12:00

VEST da je u avionskoj nesreći poginuo osnivač ruske paravojne jedinice "Vagner" Jevgenije Prigožin uzdrmala je sve svetske medije. A dok se i dalje širom planetarnih kuloara spekuliše šta je dovelo do tragedije, i da li je ona, možda, inscenirana, "vagnerovci" su dobili novog vođu - Antona Jelizarova Lotusa (42), inače, Prigožinovog dobrog prijatelja i saradnika iz vojne jedinice.

ЛИЧНОСТ У ЖИЖИ: Антон Јелизаров Лотус - Пригожинов друг на кормилу Вагнера

Printskrin

Posle Prigožinove smrti polemisalo se šta će biti sa grupom "Vagner", ali i ko bi mogao da popuni upražnjeno mesto šefa privatne jedinice, s obzirom na to da je sa bivšim vođom nastradao i suosnivač i jedan od komandanata jedinice Dmitrij Jutkin.

Novi šef "Vagnera" rođen je u Zernogradu, u Rostovskoj oblasti. Završio je Uljanovsku gardijsku vojnu školu Suvorov 1998. godine. Godine 2003. diplomirao je na Rjazanskoj gardijskoj višoj vazdušno-desantnoj školi po imenu generala V.F. Margelova. Nakon diplomiranja, služio je u Jugoistočnom okrugu.

Pretpostavlja se da se Jelizarov 2016. godine pridružio "Vagneru", kada je i dobio nadimak "Lotus". Kao pripadnik grupe učestvovao je u vojnim akcijama u Siriji, gde je povredio nogu. U periodu od 2018. do 2019. radio je kao instruktor u Centralnoafričkoj Republici, a 2021. komandovao je jedinicom u Libiji.

U oktobru 2022. učestvovao je u ratu u Ukrajini gde je bio uključen u formiranje "narodne milicije" u Belgorodskoj oblasti. Učestvovao je u nekim od najtežih borbi na frontu. Jednu od vodećih uloga imao je u osvajanju grada Soledara na istoku Ukrajine. Unutar grupe bio je poznat i po nadimku "Osvajač Soledara", koju mu je navodno dao Prigožin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)