STIŽE NASLEDNIK TENKA LEOPARD 2: Nemačka potpisala ugovor o razvoju sa Italijom, Španijom i Švedskom

Tanjug

06. 09. 2023. u 15:50

NEMAČKA je potpisala sporazume sa Italijom, Španijom i Švedskom o razvoju naslednika tenka "leopard 2", preneo je danas nemački biznis list Handelsblat.

СТИЖЕ НАСЛЕДНИК ТЕНКА ЛЕОПАРД 2: Немачка потписала уговор о развоју са Италијом, Шпанијом и Шведском

Foto: Profimedia/Ilustracija

Inicijativa će se održati pod vođstvom kompanija Kraus-Mafej Cegman (KMV) i Rajnmetala, nemačkih proizvođača oružja koji prave "leopard 2", izvestio je Handelsblat, pozivajući se na neimenovane izvore.

List navodi da partneri u okviru dogovora planiraju da apliciraju kod Evropskog odbrambenog fonda kako bi obezbedili finansije u iznosu od tri cifre od milion evra, dodajući da će projekat uključiti i švedsku kompaniju Saab i italijansku Leonardo, ali još nije objavljeno koja bi španska kompanija učestvovala.

Ako zaista bude postignut, dogovor će sigurno uznemiriti Francusku, koja se 2017. složila sa Berlinom da razvije zajednički francusko-nemački tenk koji bi nasledio nemački "leopard 2" i francuski "lekler", u okviru projekta opterećenog kašnjenjima i nesuglasicama, prenosi Rojters.

Handelsblat je rekao da bi novi ugovor o tenkovima bio nazadovanje francusko-nemačke saradnje u odbrambenim poslovima, iako je moguće da se oba projekta nastave.

 

BONUS VDIEO: VOLOS U GRČKOJ NAKON POPLAVA: Jedna osoba je stradala

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)