LULA DA SILVA PROMENIO STAV: "O eventualnom hapšenju Putina u Brazilu odlučuje pravosuđe"

Tanjug

11. 09. 2023. u 18:00

PREDSEDNIK Brazila Luiz Inasio Lula da Silva rekao je danas, nakon prethodne izjave da će Brazil ignorisati nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina, da o tome ipak odlučuje pravosuđe, a ne njegova vlada i dodao da će razmotriti članstvo Brazila u Međunarodnom krivičnom sudu.

ЛУЛА ДА СИЛВА ПРОМЕНИО СТАВ: О евентуалном хапшењу Путина у Бразилу одлучује правосуђе

FOTO: Tanjug/AP

Lula da Silva je u subotu u Indiji gde je održan samit G20 rekao da "nema šanse" da Putin bude uhapšen ako bude prisustvovao samitu sledeće godine, koji treba da se održi u Rio de Žaneiru, preneo je Rojters.

- Ako Putin odluči da se pridruži (samitu sledeće godine), pravosuđe  odlučuje (o eventualnom hapšenju), a ne moja vlada - rekao je Lula da Silva na konferenciji za novinare i dodao da želi da zna zašto SAD, Indija i Kina nisu potpisale ugovor o Međunarodnom krivičnom sudu i zašto ga je Brazil potpisao.

Brazil je potpisnik Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda, koji obavezuje članice da se pridržavaju nalozima za hapšenje.

Sud je u martu izdao nalog za Putinovo hapšenje, optužujući ga za ratni zločin zbog deportacije stotine dece iz Ukrajine što Rusija negira.

 

BONUS VIDEO: JEZIVE SCENE IZ ATINE - Poplavljena metro stanica

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)