"LULA DA SILVA JE ISPRAVNO POSTUPIO“: Brazil bi mogao da odustane od članstva u Međunarodnom krivičnom sudu

Novosti onlajn

13. 09. 2023. u 21:48

VLADA Brazila mogla bi da preispita sporazum o pridruživanju jurisdikciji Međunarodnog krivičnog suda zbog disbalansa, prouzrokovanog odbijanjem vodećih država kao što su Sjedinjene Američke Države i Kina, da učestvuju u tome, izjavio je ministar pravde Brazila Flavio Dino.

ЛУЛА ДА СИЛВА ЈЕ ИСПРАВНО ПОСТУПИО“: Бразил би могао да одустане од чланства у Међународном кривичном суду

Foto: Tanjug

- Status Međunarodnog krivičnog suda ratifikovalo je brazilsko zakonodavstvo, iako mnoge svetske zemlje, uključujući najuticajnije, to nisu učinile. Predsednik (Ignasio) Lula da Silva je ispravno upozorio da postoji neravnoteža, jer su se neke države prisajedinile MKS-u, a druge nisu, među njima SAD, Kina i druge - kazao je Dino novinarima pre sednice u senatu, a prenosi portal G1.

On je dodao da to ukazuje da u nekom momentu brazilska diplomatija može da preispita svoje poštovanje tog sporazuma, jer među državama ne postoji jednakost u primeni tog instrumenta.

Jurisdikciju MKS-a ne priznaju zemlje u kojima živi više od polovine stanovništva Zemlje. Među njima su Rusija, Azerbejdžan, Belorusija, Egipat, Kina, Indija, Iran, Saudijska Arabija, SAD, Turska, Indonezija, Kazahstan.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: AKTIVIRAO SE VULKAN NA HAVAJIMA - Kilauea izbacuje "fontane lave"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)