"NISAM IZGUBIO POVERENJE U ČOVEČANSTVO" Lula: Prevazilaženje izazova na putu ka superiornijim oblicima koegzistencije

Tanjug

19. 09. 2023. u 17:07

PREDSEDNIK Brazila Luiz Inasio Lula da Silva obratio se danas učesnicima Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GSUN) izrazivši poverenje "u ljudski kapacitet da se prevaziđu izazovi i evoluira ka superiornijim oblicima koegzistencije".

НИСАМ ИЗГУБИО ПОВЕРЕЊЕ У ЧОВЕЧАНСТВО Лула: Превазилажење изазова на путу ка супериорнијим облицима коегзистенције

Foto: Tanjug

On je podsetio da je prvi put stajao na debatnom podijumu Generalne skupštine UN pre tačno 20 godina i poručio da do danas nije izgubio svoje "nepokolebljivo poverenje u čovečanstvo".

Predsednik Brazila je upozorio da svet do danas još uvek nije shvatio ozbiljnost klimatske krize koja "kuca na naša vrata, uništava naše domove, naše gradove, naše zemlje, ubija i nameće gubitke i patnje našoj braći, posebno najsiromašnijima".

Brazilski lider je predočio da je klimatskim promenama najviše pogođeno ranjivo stanovništvo na globalnom jugu, dok je 10 odsto najbogatije svetske populacije odgovorno za skoro polovinu ukupnog ugljenika koji se oslobađa u atmosferu.

- Mi zemlje u razvoju ne želimo da sledimo ovaj model - poručio je Lula i podsetio da je Brazil predvodnik energetske tranzicije i da 87 odsto električne energije proizvodi iz čistih i obnovljivih izvora.

Prema njegovim rečima krčenje šuma u ​​brazilskom Amazonu, području u kojem živi 50 miliona ljudi, smanjeno za 48 odsto.

- Ceo svet je uvek govorio o Amazonu, ali sada Amazon govori sam za sebe - rekao je predsednik Brazila.

Lula je podsetio da je centralna tema njegovog govora pre 20 godina bila glad i ocenio je da danas u svetu vlada veća nejednakost jer 10 najbogatijih ljudi na svetu ima veće bogatstvo od 40 odsto najsiromašnijih u svetu.

Predsednik Brazila je naglasio da je njegova zemlja posvećena sprovođenju svih 17 ciljeva održivog razvoja (SDG) i da je pokrenuo plan za okupljanje niza inicijativa za smanjenje siromaštva i nesigurnosti hrane, prenosi Gardijan.

Govoreći o ratu u Ukrajini predsednik Brazila je rekao da rat u Ukrajini "razotkriva kolektivnu nesposobnost" da se sprovode ciljevi i principi Povelje UN.

- Ne potcenjujemo teškoće u postizanju mira, ali nijedno rešenje neće biti trajno ako nije zasnovano na dijalogu. Ponovio sam da bi trebalo raditi na stvaranju prostora za pregovore - istakao je Lula.

On je obećao da će se boriti protiv femicida i svih oblika nasilja nad ženama, kao i da će se zalagati za prava LGBTKI grupa i osoba sa invaliditetom.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)