PEKING JOŠ UVEK UZDRŽAN: EU traži veće angažovanje Kine za rešavanje rata u Ukrajini

Tanjug

20. 09. 2023. u 09:38

PREDSEDNIK Evropskog saveta Šarl Mišel zatražiće direktno od Kine u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da učini više kako bi navela Rusiju ka "pravednom miru“ u Ukrajini, navodi se u nacrtu njegovog govora na Generalnoj skupštini UN.

ПЕКИНГ ЈОШ УВЕК УЗДРЖАН: ЕУ тражи веће ангажовање Кине за решавање рата у Украјини

FOTO: Tanjug/AP/Julia Nikhinson, Pool

Na današnjem sastanku Saveta bezbednosti tokom godišnje Generalne skupštine UN u Njujorku, Mišel će pozvati na "pravedan mir koji poštuje Povelju UN i njene osnovne principe - teritorijalni integritet suverene države“, navodi Rojters.

Mišel će, kako se navodi u nacrtu u direktnom obraćanju kineskoj delegaciji da saopšti: "Kao odgovorne države, hajde da udružimo snage, da ubedimo Rusiju da okonča ovaj zločinački rat koji boli toliko mnogo“.

Kineski potpredsednik Han Dženg boravi u Njujorku na godišnjem skupu svetskih lidera na Generalnoj skupštini UN, a očekuje se da prisustvuje sastanku Saveta bezbednosti, saopštile su diplomate.

Očekuje se da će sednici SB prisustvovati i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Kina se uzdržala 2022. godine od glasanja na Generalnoj skupštini UN koja je velikom većinom zahtevala da Moskva prestane sa ratnim dejstvima i povuče svoje trupe iz Ukrajine.

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo