DALJINSKA RAZMENA VATRE U SAVETU BEZBEDNOSTI UN: Optužbe pljuštale između zaraćenih strana

I.STANOJEVIĆ

22. 09. 2023. u 07:00

VARNIČILO je između šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i premijera Albanije Edija Rame koji je, držeći stranu lideru iz Kijeva, osuo paljbu na Moskvu usred zdanja na Ist riveru u Njujoku, na sednici Saveta bezbednosti UN. Razmenu oštrih izjava su svetski mediji okarakterisali kao "tešku daljinsku razmenu vatre".

ДАЉИНСКА РАЗМЕНА ВАТРЕ У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ УН: Оптужбе пљуштале између зараћених страна

Foto Tanjug/AP

Prvo je ruski predstavnik protestvovao što je predsedavajući Savetom bezbednosti, Rama, dao reč Zelenskom. Rama je objasnio da je tema rat u Ukrajini, da je to razlog, i da je tako po pravilima, dodavši da je redosled govora odavno dogovoren i da nije izazvao primedbe učesnika pre sastanka. A onda je "odbrusio" Rusu:

- Želim da uverim naše ruske kolege da ovo nije specijalna operacija albanskog predsedništva, već nastavak dugogodišnje i dobro uspostavljene prakse koja je u potpunosti u skladu sa Poveljom UN... Zaustavite rat i predsednik Zelenski neće uzeti reč. Moram da kažem, kad od vas dolazi cela ova lekcija o kršenju pravila u ovoj zgradi, to je baš impresivno. Ali, budući da ste više puta ponovili da je kršenje u tome da predsednik Zelenski govori pre nego što govore članovi Saveta, imam rešenje za to, ako se slažete. Vi zaustavite rat i predsednik Zelenski neće govoriti. Ono što je njega ovde učinilo važnim i ono zbog čega je važno da mi prvo njega čujemo i da onda raspravljamo o tome, za to ste vi zaslužni, a ne mi! - oštro je odgovorio Rama.

A zatim je "nišan" okrenuo Zelenski, kome nije bilo jasno "zašto je ruskom ministru spoljnih poslova uopšte dopušteno da prisustvuje skupštini svetske organizacije usred invazije na Ukrajinu".

- Za nas je vrlo važno da sve naše reči, sve naše poruke, čuju naši partneri. A ako u UN još uvek, što je šteta, ima mesta za ruske teroriste, to je pitanje za sve članice Ujedinjenih nacija - oglasio se Zelenski.

Tvrdio je i da Moskva "blokira bilo kakvo rešenje" sukoba u Ukrajini.

- Nemoguće je zaustaviti ovaj rat, jer na sve napore, veto stavljaju, ili sam agresor, ili oni koji ga podržavaju - insistirao je predsednik Ukrajine.

Mediji podsećaju da je pojavljivanje Zelenskog u SB UN neobično i po tome što u ovom telu mogu da budu samo predstavnici njegovih 15 država članica, što Ukrajina nije.

Zelenski je, međutim, iskoristio ovu priliku i pozvao UN da Rusiji ukinu pravo veta u SB. Odeven u sivomaslinastu majicu-uniformu, lider iz Kijeva, govorio je o velikoj reformi UN "koja je sada neophodna, jer pravo veta u rukama agresora blokira UN".

Zaobišao je činjenicu da je mesto stalne članice tog tela Moskva nasledila od SSSR, jedne od zemalja pobednica u Drugom svetskom ratu. Lavrov, inače višegodišnji bivši ambasador Rusije pri UN, objasno je da je pravo veta "legitiman" pravni instrument koji ima pet stalnih članica Saveta bezbednosti - SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska, inače pobednice Drugog svetskg rata. Lavrov je, istovremeno, optužio Ukrajinu da je donela "rasističke" zakone protiv Rusa i da je u rukama "neonacista".

Za veća prava radnika

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden i brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva su pokrenuli zajedničku inicijativu za unapređenje prava radnika. Dvojica lidera su istakla važnost pristojnih poslova, dobrih plata i obezbeđivanja da radnici imaju koristi od digitalne i tranzicije ka zelenoj energiji. Bajden je naveo da će američko-brazilsko partnerstvo za radnička prava početi kao bilateralna inicijativa, ali da su druge države i organizacije dobrodošle.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!