AUSTRIJSKI PUKOVNIK OTKRIVA: Koliko je "leoparda" ostalo Ukrajini i koliko su efikasni

Novosti online

01. 10. 2023. u 16:49

UKRAJINSKA vojska izgubila je do trećine tenkova "leopard" koje je isporučio Zapad, rekao je pukovnik austrijskih oružanih snaga Markus Rajzner za "Velt".

АУСТРИЈСКИ ПУКОВНИК ОТКРИВА: Колико је леопарда остало Украјини и колико су ефикасни

Foto: Shutterstock/Jutjub/ORF Fan [HD]/

Ispostavilo se da je efikasnost tenkova "leopard 2" daleko manja od očekivane, primetio je pukovnik. "Od otprilike 90 isporučenih tenkova ovog tipa, najmanje trećina je uništena ili oštećena", smatra on.

Pritom, kako navodi Rajzner, saveznici Ukrajine su "samo delimično" ispunili svoja obećanja o snabdevanju vojne opreme.

Ukrajinska kontraofanziva na južnodonjeckom, artjomovskom i zaporoškom pravcu počela je 4. juna. Kijevski režim je u borbu uključio jedinice koje su obučavali NATO instruktori kao i zapadnu vojnu opremu. Međutim, nisu uspeli da postignu značajan uspeh ni u jednom pravcu.

Prema rečima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, samo u septembru ruske trupe uništile su više od 17 hiljada ukrajinskih vojnika i 2.700 komada oružja, uključujući sedam američkih borbenih vozila pešadije "bredli", 77 američkih artiljerijskih sistema M777, dva nemačka tenka "leopard" i jedan britanski "čelindžer 2", a takođe i više od 50 samohodnih topova proizvedenih u Nemačkoj, Francuskoj, Poljskoj i SAD.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)