"TO JE ZLONAMERNI POLITIČKI POTEZ": Iran osudio dodelu Nobelove nagrade Narges Mohamadi

Tanjug

07. 10. 2023. u 20:09

PORTPAROL iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani osudio je dodelu ovogodišnje Nobelove nagrade za mir iranskoj aktivistkinji Narges Mohamadi kao pristrasan i politički čin koji je u skladu sa intervencionističkom i antiteheranskom politikom određenih evropskih država.

ТО ЈЕ ЗЛОНАМЕРНИ ПОЛИТИЧКИ ПОТЕЗ: Иран осудио доделу Нобелове награде Наргес Мохамади

Foto: EPA

Kanani je rekao da je ''zlonamerni politički potez Nobelovog komiteta'' u skladu sa "intervencionističkom i antiiranskom politikom nekih evropskih zemalja".

Portparol je dodao da je odluka komiteta "još jedna karika u lancu pritiska Zapada na Iran" koja neće imati nikakav ishod osim jačanja odlučnosti iranske nacije da vodi svoju nezavisnu politiku, prenosi iranska poluzvanična agencija Fars.

On je naglasio da je odluka da se nagrada dodeli Mohamadi "razočaravajuće odstupanje od prvobitnih ciljeva".

Kanani je takođe kritikovao Nobelov komitet zbog „netačnih i lažnih tvrdnji“ o događajima u Iranu'', što, kako je dodao, ukazuje na ''pristup nekih evropskih vlada da fabrikuju informacije i proizvode zbunjujuće i devijantne naracije o unutrašnjim dešavanjima u Iranu“.

On je rekao da je kao jedan od osnivača Ujedinjenih nacija Iran uvek isticao „objektivnu” realizaciju mira na regionalnom i globalnom nivou i uvek  činio napore da promoviše kulturu mira.

Međutim, dodao je, Iran "nikada ne želi da se mir i njegova realizacija zloupotrebljavaju".

Norveški Nobelov komitet u petak je u Oslu dodelio Mohamadi (51) Nobelovu nagradu za mir, zbog borbe ''protiv ugnjetavanja žena” u Iranu i zbog zalaganja za ''promovisanje ljudskih prava i slobode za sve”.

Mohamadi je veći deo života provela u zatvoru i trenutno služi zatvorsku kaznu u zatvoru Evin u Teheranu.

Iranski žalbeni sud je 2016. godine potvrdio 16-godišnju kaznu za Mohamadi zbog optužbi za udruživanje radi delovanja protiv nacionalne bezbednosti, učešće u propagandnim kampanjama protiv vlade, kao i formiranje i rukovođenje ilegalnom grupom. 

Puštena je 2020. godine, ali je vraćena u zatvor 2021. godine pod optužbom koja uključuje širenje propagande protiv islamskog establišmenta, navodi iranska agencija.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave