"NEKOME RAT, A NEKOME BRAT": Ruska Duma oštro o SAD - Amerika potpiruje sukobe zarad sopstvenog bogaćenja

Novosti online

11. 10. 2023. u 10:21

SJEDINjENE Američke Države potpiruju sukobe radi sopstvenog bogaćenja, a američki nosači aviona kreću ka obalama Izraela i Palestine da bi započeli rat, izjavio je predsedavajući Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

НЕКОМЕ РАТ, А НЕКОМЕ БРАТ: Руска Дума оштро о САД - Америка потпирује сукобе зарад сопственог богаћења

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prema njegovim rečima, Vašington izvlači korist iz oružanih sukoba.

Volodin je naglasio da su akcije najvećih američkih kompanija za proizvodnju oružja skočile nakon naglog zaoštravanja palestinsko-izraelskog konflikta.

- Vašington je uvek koristio tragedije miliona ljudi za potrebe svojih ekonomskih interesa - ocenio je zvaničnik.

Vjačeslav Volodin, Foto AP

On je takođe podsetio da je nakon Prvog svetskog rata bruto domaći proizvod (BDP) SAD dvostruko porastao, a dolar je potisnuo funtu i postao svetska valuta.

Tokom Drugog svetskog rata SAD su pružale vojnu pomoć saveznicima na kredit, a glavni primaoci isporuka po Zakonu o najmu i zajmu bile su Velika Britanija i SSSR, podsetio je Volodin.

Predsedavajući Dume je podvukao da je Rusija izmirila sovjetski dug po Zakonu o najmu i zajmu tek 2006. godine.

- Prošle su decenije, ali metode SAD se ne menjaju. Videli smo to u Avganistanu, Iraku, Libiji, Siriji. Vidimo danas i u Ukrajini. Kako se kaže: ‘nekome rat, a nekome brat’ - zaključio je on.

Palestinsko-izraelski sukob

Prethodno, vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.

Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR-a, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države - Izrael i Palestina - ali je osnovana samo izraelska država.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)