IZBORI U POLJSKOJ: Predsednik daje šansu vladajućoj stranci PiS da formira vladu

Tanjug

16. 10. 2023. u 00:23

POLjSKI predsednik će verovatno dati prvu šansu za formiranje vlade partiji koja je osvojila najviše glasova, a to je vladajuća Zakon i pravda (PiS), izjavila je njegova pomoćnica Malgoržata Papročka.

ИЗБОРИ У ПОЉСКОЈ: Председник даје шансу владајућој странци ПиС да формира владу

Foto: pixabay

Na pitanje na privatnoj televiziji da li će PiS dobiti prvu šansu da formira vladu, Papročka je u nedelju uveče rekla da izgleda da će biti tako na osnovu Ustava i tradicije, preneo je Rojters.

Poljska vladajuća stranka Zakon i pravda (PiS) prednjači na parlamentarnim izborima koji su održani danas sa osvojenih 36,8 odsto glasova birača, odnosno oko 200 od ukupno 460 mesta u parlamentu, pokazala je izlazna anketa IPSOS-a.

Prema toj anketi, na drugom mestu je opoziciona liberalna Građanska koalicija bivšeg premijera Donalda Tuska sa osvojenih 31,6 odsto glasova, dok je treći Treći put desnog centra sa 13 odsto, objavio je Rojters.

U Poljskoj su u nedelju na više od 31.000 biračkih mesta održani izbori za Sejm i Senat, kao i referendum.

Izlaznost na poljskim izborima verovatno je najveća od pada komunizma 1989. i iznosi oko 72,9 odsto, rekao je šef izborne komisije Silvester Marcinijak na konferenciji za novinare.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)