OVO SU ŽRTVE TERORISTIČKOG NAPADA U BRISELU Novi detalji pucnjave u glavnom gradu Belgije: Osumnjičeni ilegalno boravio u zemlji

Novosti Onlajn

17. 10. 2023. u 18:29

ŽRTVE terorističkog napada u ponedeljak uveče u Briselu su dvojica muškaraca u dobi od 70, odnosno 60 godina, a treća osoba, koja je teško ranjena i nalazi se u bolnici, takođe je sedamdesetogodišnjak, objavili su belgijski mediji.

ОВО СУ ЖРТВЕ ТЕРОРИСТИЧКОГ НАПАДА У БРИСЕЛУ Нови детаљи пуцњаве у главном граду Белгије: Осумњичени илегално боравио у земљи

Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Belgijski mediji prenose saopštenje švedskog ministarstva spoljnih poslova u kojem se kaže da je 70-godišnji muškarac živio u okolini Stokholma, a 60-godišnjak je živeo u inostranstvu. Kod njega je pronađena švajcarski pasoš pa je moguće da je imao dvojno državljanstvo Švedske i Švajcarske.

Oni su u ponedeljak uveče oko 19:15 ubijeni u blizini trga Sainctelete u Brisleu. Bili su obučeni u majice švedske fudbalske ekipe, koja je sinoć igrala protiv Belgije. Mesto napada je oko šest kilometara od stadiona na kojem se igrala utakmica i koja je prekinuta nakon prvog poluvremena.

Dve godine živeo ilegalno u Belgiji

Na njih je pucao tuniski državljanin Abdesalem L., koji je uprkos odluci o proterivanju iz Belgije od pre dve godine ilegalno boravio u zemlji.

Abdesalem L. je pratio žrtve koje su izišle iz taksija i onda je otvorio vatru iz automatskog oružja. Treća osoba, teško ranjena, bio je vozač taksija, a napadač je pobegao.Usledila je potraga za njim i pretnja sigurnosti u Briselu podignuta je na najviši nivo.

U utorak ujutro, nakon dojave jednog svedoka, policija ga je locirala u blizini jednog kafića u briselskoj opštini Šarbek. Policija je intervenisala oko 7:30 i u pucnjavi ranila osumnjičenog, koji je nešto kasnije preminuo u bolnici.

Belgijski premijer Alekander De Kro danas popodne izjavio je da ne razume kako je moguće da je osoba koja je dobila nekoliko naredbi da napusti teritoriju i dalje mogla da bude u Belgiji a da je obaveštajne službe nisu pratile.

- On nije bio u centru za azilante, bio je u Briselu, bez adrese, a službe ga nisu mogle pratiti. To je jedno od velikih pitanja na koja želim odgovor ovo popodne - izjavio je De Kro.

Šta je motiv napada?

Belgijsko državno tužilaštvo, koje je u ponedeljak uveče objavilo da ne vidi vezu između ovog napada i sukoba Izraela i Hamasa u Gazi, danas više ne isključuje tu mogućnost.

U međuvremenu je otkriveno da je Abdesalem L. na društvenim mrežama delio više poruka podrške palestinskom narodu, tako da je moguće da je sukob na Bliskom istoku imao određenu ulogu.

- Međutim, daljnja istraga trebala bi utvrditi koji su tačno bili motivi počinitelja terorističkog napada - navodi belgijsko državno tužilaštvo.

Švedski premijer Ulf Kristerson izjavio je na konferenciji za novinare u Stokholmu da je sinoć razgovarao s belgijskim kolegom, koji mu je rekao da je reč o terorističkom napadu uperenom protiv Švedske i švedskih građana. Kristerson je takođe rekao da je osumnjičeni terorista povremeno boravio u Švedskoj.

Premijer De Kro objavio je na društvenoj mreži X da je pozvao švedskog kolegu Kristersona da u sredu dođe u Brisel na komemoraciju žrtvama i odavanje počasti policijskim službama.

Počinilac je bio naoružan kalašnjikovim

Na snimcima se vidi kako muškarac koji nosi fluorescentni prsluk, penje se na skuter i beži. Tokom napada, muškarac je navodno vikao „Allahu Akbar“ („Allah je najveći“). U ruci drži kalašnjikov. Potraga za počiniocem i dalje traje.

Kako piše list "Sudinfo", Lasoud Bedslem je nakon zločina na Fejsbuku objavio video poruku u kojoj se opisao kao pripadnik terorističke organizacije ISIS i rekao da je ubio dvojicu nevernika. Veliki broj spasilaca je uzašao na licu mesta.

BONUS VIDEO: SAD - Četvoro poginulih, dvoje povređenih u masovnoj pucnjavi u Filadelfiji

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)